Francouzský román k zasnění i oddechu

Francouzský román k zasnění i oddechu

Tisk

stastni lide200Pokračování románu autorky Agnes Martin-Lugand nám vrací Francouzku Diane, která propadla kouzlu irského ostrova, který se stal jejím útočištěm po smrti její dcery a manžela. Chytila zde nový dech a chuť do života za velkého přispění neomaleného fotografa Edwarda. Jak se to vyvíjelo dále?

 

 

Diane se vrací zpět do Paříže a dává svůj život dohromady, začíná se chovat jako opravdu dospělá a nezávislá žena. Za patami ji stále stojí Félix, její nejlepší kamarád a zároveň spolupracovník v literární kavárně Šťastní lidé čtou a pijou kávu. Jeho úkolem je najít Diane novou lásku, ale Félix ji seznamuje s jednou větší katastrofou než druhou. Až se jednoho dne na scéně objeví Olivier, pan dokonalý.

Jenže by to bylo moc jednoduché, kdyby se v Paříži kvůli výstavě neobjevil i Edward a ten kromě obvyklého rozruchu s sebou přináší i zprávu o Abby, jeho tetě a náhradní matce, která je vrbou a oporou všem, kteří to potřebují. Abby je nemocná a naděje na uzdravení není. Diane upadá do deprese a rozhodne se Irsko znovu navštívit.

Tam ji čeká další překvapení. Dozvídá se, že Edward má syna. I pro něj je to zbrusu nová zpráva a situace. Declana vychovává po smrti jeho matky a o jeho existenci do té chvíle vůbec netušil. A tak tu máme otce a syna bez matky a Diane, která byla manželkou i matkou, ale automobilová nehoda jí tohle všechno vzala.

Diane se bojí prohloubit vztah s Declanem, protože stále myslí na svou dcerku Claru, má pocit, že se jinému dítěti věnovat nemůže. Jenže Declan a jeho osud jsou silným zaklínadlem a Diane k dítěti přilne, stejně jako on k ní. Jenže je čas odjet zpět do Paříže věnovat se podniku a začít plánovaný společný život s Olivierem.

Plány jsou plány a srdce má svůj vlastní rozum Autorka ve druhém díle lépe a hlouběji pracovala se změnami postojů hlavní hrdinky. Kniha je velmi čtivá, svým způsobem napínavá a přináší plno překvapujících situací. Příběh je krásným oddechovým kusem plným romantiky a naděje, ale i chvilek, kdy máte slzy na krajíčku. Snadný život Diane doteď zrovna neměla, ale po posledních stránkách čtenáři určitě uvěří, že od teď už to bude jako v pohádce.

Předchozí díl: http://kultura21.cz/literatura/14400-stastni-lide-ctou-a-piji-kavu

 

Šťastní lidé mají snadný život/ La vie est facile, ne t’inquiète pas

Autor: Agnes Martin-Lugand
Žánr: román
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2016
Počet stran: 304
Hodnocení: 95 %                                           

Zdroj foto: www.kosmas.cz

http://www.albatrosmedia.cz/stastni-lide-maji-snadny-zivot.html

stastni lide


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavel Nový opět zavítal do Karlovy Studánky s pořadem S tebou mě baví svět aneb ze mě se zachvěla.

pavel novy 200Zasněžený horský půvab malebné Karlovy Studánky před čtyřiceti lety zaujal filmový štáb režisérky Marie Poledňákové, která zde natočila kritiky opěvovanou komedii s názvem S tebou mě baví svět. Tento film vyhrál anketu Komedie století udělenou ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Poznejte životní příběh hrdinky druhé světové války

Osvobozeni perexNancy Wakeová v šestnácti letech opustila rodnou Austrálii. Nějaký čas žila v Americe, ale nový domov a životní lásku našla ve Francii, v Marseille. Během nacistické okupace nedokázala stát stranou a jako nepolapitelná Bílá myš byla n...


Literatura

Věděla příliš mnoho. Byl to však skutečný důvod její smrti?

Zena ktera vedela prilis mnoho perexKdyž byla Tabitha Girardová teenagerkou, milovala okouzlujícího Connora Forda. Ten jí však zlomil srdce. O několik let později se ale do jejího života vrátil. Oženil se se starší a boha...

Divadlo

Co se stane, když naše vnitřní dítě mrzne?

Chladne-dite perexMít nějaký životní plán. To je to, co starší generace očekává od svých potomků. Jasnou vizi, do detailů promyšlenou cestu, po které by šli. Potomkové však nic takového nemají. Ano, vědí, co nechtějí, ale není jim jasné, jak by vlastně...

Film

Intelektuální masakr
ImageFilmová adaptace divadelní hry Yasminy Rezy je uváděna jako drama/komedie, což si vlastně naprosto protiřečí. Je to ale nejvýstižnější určení žánru a zároveň hlavní zápletky filmu.
...