Ťažké časy jedného veľkomesta

Ťažké časy jedného veľkomesta

Tisk

dublinane200

 

Dublin je dnes jedno z najdrahších hlavných miest Európy. Na začiatku 20. storočia, keď James Joyce vykreslil vnútorný i vonkajší svet niektorých reálnych postáv, šokoval spoločnosť. Keď sa dívame na túto knihu očami človeka 21. storočia a hľadáme extravaganciu, nájdeme však iba hlboký smútok.


Dublinčania sú zbierkou 15 krátkych poviedok, ktoré sa zamerajú vždy na precízny opis jednej postavy, či už je táto postava živá, mŕtva alebo inak neprítomná v príbehu. Napriek tomu, že v knihe nájdeme i veselé poviedky, každá je poznačená ťažkým ľudským údelom na začiatku storočia. Postavy s vnútorne bohatým životom prechádzajú okolo ostatných ľudí niekedy s opovrhnutím, niekedy s ľahostajnosťou, no v závere pociťujú ťažobu vlastnej existencie. Chudoba, alkoholizmus, spoločenské hranice a pravidlá, ktoré udržiavajú nezmyselný poriadok – každý z týchto problémov írskej spoločnosti si nájde u Joycea miesto.

Tragické príbehy, ktoré postrádajú typické črty tragédie sú nečakanými nešťastiami dublinskej spoločnosti, ktoré zaujmú na malý moment, avšak rýchlo sa strácajú v behu ďalších starostí. Drobné charaktery, ktoré Joyce vyberá sú zaujaté okolím, majú svoj objekt záujmu, či životný cieľ, ktorý sa im viac či menej darí napĺňať. Melancholicky sa uberajú ošumelými a chladnými ulicami Dublinu a kladú si nekonečné otázky bez odpovedí.

Nemôžem povedať, že celá kniha má smutný ráz, obsahuje nespočetné množstvo opisov mesta, ľudí, ale i najmenších drobností a konverzácie na viac či menej politicko-náboženské témy. U jednotlivcov je cítiť vnútornú vzburu voči zaostalej spoločnosti a neustále očakávanie lepšieho výhľadu do budúcnosti.

Dvojjazyčná plná verzia knihy je veľmi dobre spracovaná. Simultánny preklad dodržiava strany s pôvodným textom a čitateľ tak môže plynule zrakom prechádzať z českého prekladu k anglickej verzii. Takto môže nachádzať nielen špecifická írskej gramatiky, klasické írske slovné spojenia, ale i učiť sa umeniu prekladateľstva, ktoré sa niekedy nedokáže doslovne držať originálu kvôli rozličným kultúrnym zázemiam autora a čitateľa.


Dubliňané / Dubliners

(1914)

Autor: James Joyce
Edice: Bilingua (dvojjazyčné)
Cena: 240 Kč

Preklad: Zdeněk Urbánek

Rok vydani: 2016

brož., 110x180, 280 stran, paperback

ISBN 978-80-7407-306-9 

Hodnocení: 90 %

 

http://www.e-garamond.cz/index.php?page=autoriarg1=james-joyce

dublinane


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

My Odyssey - mentoringový program pro ženy ve sportu

mentoring perexV květnu 2022 odstartoval druhý ročník mentoringového programu pro ženy působící na manažerských či exekutivních pozicích ve sportovních organizacích, a také pro sportovní trenérky. Tento mentoringový program je organizován Komisí rovných...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Inspirativních žen je spousta

pribehy-pro-holky-ktere-se-neboji-byt-vyjimecne 200Presco Group vydalo pod značkou Ella a Max další knihu, tentokrát Příběhy pro holky, které se nebojí být výjimečné.

...

Literatura

Na život a na smrt

world of warcraft 200Dlouhé zimní večery strávené se superhrami od nejlepšího herního vydavatele na trhu, Blizzard. Tak si pamatuju svoje dětská léta. Jednou z těch her byla i pecka, kde jste mohli za hnusné zelené nestvůry – orky...

Divadlo

Švandovo divadlo má nového stálého hosta, je jím oceňovaný soubor JEDL

svandovo divadlo 200Nového stálého hosta ověnčeného mnoha divadelními cenami přivítá od ledna 2022 pražské Švandovo divadlo. Program jeho studiové scény tak v příštím roce obohatí pět inscenací souboru JEDL, profilujícího se už víc než 10 let ja...

Film

Scampovo dobrodružství - pokračování Disneyho klasiky
ImageVydavatelská a distribuční společnost Magic Box přináší na DVD pokračování oblíbené Disneyho klasiky Lady a Tramp z roku 1955, jímž je film Lady a Tramp II: Scampovo dobrodružství, který v roce 2001 natočil režisér <...