Bee, Schenker: Nestárnoucí tělo

Bee, Schenker: Nestárnoucí tělo

Tisk

nestarnouci telo200Tohle není dieta, milí čtenáři, je to možná stravovací a životní styl, který vám přinese úlevu nejen na těle, ale i na duši. A je to přitom tak jednoduché, jen to je občas proti zažitým konvencím a všem těm rádoby dietním a stravovacím stylům. Z této knihy si odnesete jednoduchý návod pro hubnutí po 35. roku věku, který je ve zkratce o tom, že máte naslouchat potřebám svého těla. Nesnídat, cvičit krátce a tak, aby se budovala svalová hmota. Žádné vytrvalostní a schvacující sporty, pokud vám nedělají dobře.

 

No dobrá, tak jednoduché to nebude, ale můžu vám slíbit, že tuto knihu budete číst s chutí, protože v ní vlastně není vůbec nic, co by i nesportovci bylo úplně proti srsti. Ano, je tu cvičební plán, ale ten je variabilní a postupně si ho můžete poskládat podle sebe. Autorky vám v tom pomohou s grácií sobě vlastní. Ony obě byly a jsou výživové poradkyně a tuto knihu napsaly proto, že jim občas nějaká ta obecně známá a do hlavy vtloukaná rada nepřišla vůbec dobrá. Ba naopak jim přišla kontraproduktivní. A tak se vydaly svou vlastní cestou a dalo by se říci, že objevily přirozené fungování organismu, který se začíná vypořádávat se čtyřicátým rokem svého věku.

V tu dobu opravdu začneme fungovat jinak a je třeba se tomu přizpůsobit. Každý rok je potom znát, či spíše každé desetiletí našeho života a organismus mění své požadavky a mění principy, na kterých funguje.

Je to na jednu stranu děsivé, na druhou stranu je to zde popsáno citlivě a rázně, jasně, stručně – společně s tím, co s tím můžeme dělat a jak si právě toto období užít aktivně a v souladu se svým tělem. Nakonec dojdete k závěru, že většina nepohodlí nebo zdravotních problémů, které v tomto středním věku zažíváme, jsou jen důsledkem nepochopení požadavků našeho těla, které už funguje jinak než ve dvaceti.

A navíc tu jsou ty mýty… Zde jsem vám vybrala zrovna ten o svačinkách… Kdepak!

„Zapomeňte na „nabíjení si baterek“ před cvičením a „dobíjení“ po cvičení. Z konceptu, že po cvičení potřebujete pro přežití extra karbohydráty, vyvstal celý průmysl energetických tyčinek, nápojů a svačinek. Ale tyto myšlenky jsou zastaralé a rozhodně nejsou vhodné k cvičení, které najdete v této knize. Jelikož naše cvičení nikdy netrvají déle než 45 minut, naprosto vám postačí dobře a pravidelně jíst.

Zkuste si jednou za týden cvičit na lačno – před snídaní. Nebo pokud vám více vyhovuje večerní cvičení, nejezte alespoň 4 hodiny před ním. Pomůže vám to přeprogramovat své tělo do tuky spalujícího módu a pro mě osobně je to i osvěžující.“

No a hned ten druhý, o cvičení na lačno. Jen si to zkuste a uvidíte, že to je mnohem víc osvěžující, člověk si po takovém cvičení nejenže raději dá tu snídani nebo pozdní snídani či brzký oběd, ale především se cítíte lehčeji. Pokud jsem si šla zaběhat nalačno, tak jsem se poté cítila hubenější. Je jedno, jestli jsem hubenější byla, to jsem popravdě nezkoumala, ale cítila jsem se tak. Plnější energie, příjemně unavená a se zdravou chutí do jídla.

nestarnouci telo2

Mýtus snídaně je další, který mi ulevil.

„Nadlidsky elegantní Joanna Lumley říká, že dost často nesnídá, jelikož má pocit, že když brzy ráno dodá tělu potravu, to potom začne chtít jíst více a více. ‚Zjistila jsem, že je lepší žaludek neprobouzet, protože pokud bych si dala velkou snídani, měla bych chuť na svačinku v 11 hodin a potom na oběd o třech chodech, pak odpolední sušenku při čaji a nakonec enormní večeři,‘ říká herečka.

Další, kdo stojí v popředí bitvy o nesnídání, je ladná Liz Hurley s tvrzením, že svoji figuru si udržuje díky tomu, že ráno pije jen horkou vodu a občas espreso a jediné jídlo v jejím dni je večeře.

Někteří vědci podporují koncept přeskakování snídaně s tím, že její vynechání může znamenat méně zkonzumovaných kalorií, ne více. Němečtí vědci srovnali příjem potravy 280 obézních dospělých lidí a 100 dospělých lidí normální váhy. Účastníci byli požádáni, aby zaznamenávali všechno, co sní během dvou týdnů. U obou skupin velká snídaně prostě jenom přidala na kaloriích, které do sebe za den dostali. Ať už jedli snídani, nebo ne, nemělo to žádný vliv na příjem kalorií ve zbývajících částech dne. Jinými slovy to není vždy tak, že by velká snídaně byla vykompenzována menšími porcemi jídla přes den. Na Cornellově univerzitě bylo provedeno několik studií, které dodaly váhu argumentu, že zřeknutí se snídaně nemusí být nutně špatné – může pomoci hmotnost shodit, nikoli nabrat.“

Obě autorky mají skvělou zkušenost právě s nesnídáním, či spíše počkám si na chvíli, kdy máte ráno doopravdy hlad. Také zhruba čtyřhodinové pauzy mezi jídlem, které byste měli udělat mezi odpoledním a večerním jídlem. Tři až čtyři hodiny jsou přesně tou dobou, kdy se tělo dostatečně vyrovná s předchozím jídlem a začne zpracovávat i tuky a jiné látky, v podstatě čistit ledviny, játra… tím, že neustále něco uzobáváme, tělo nemá šanci se přepnout do režimu, ve kterém může zpracovávat tuky a věnovat se očistě. Podle autorek nejsme tvorové stvoření k uzobávání, popásání se… jsme tvorové stvoření k jednorázovému najedení a potom k době, ve které své jídlo trávíme. Tohle je podle mne velmi zajímavá teorie, která – jak tu je také správně položeno – nemusí vyhovovat všem typům organismů! Není to dogma! – ale stojí za vyzkoušení, protože pro mne je třeba takový způsob stravování nesmírně efektivní a cítím se lépe. Francouzi také sní hodně jídla, ale mají dlouhé pauzy a potom se jídlu věnují v klidu a po delší časový úsek. Ideální! Možná zjistíte, že uzobávání vás unavuje, tloustnete…

A i když jsem si z této knihy nevzala tolik k srdci cvičební plány, vzala jsem si ty stravovací. Možná z Nestárnoucího těla po čase zapomenu polovinu obsahu, ale čtyřhodinové pauzy a vědomí, že když se nasnídám, tak toho za celý den posléze vlčím hladem sním mnohem víc a budu víc v nepohodě, jsem si tu ověřila a ponesu si dál. Je tu mnohem víc tipů pro každého a každý si jistě vybere to své.

O autorkách:

Peta Bee je reportérkou v oblasti zdraví a cvičení. Píše pro The Times, Sunday Times a Irish Examiner. Je editorkou v Athletics Weekly a Running Monthly. Díky svému vzdělání ve sportovní vědě a výživě ráda ověřuje v praxi nejnovější vědecké trendy. Její práce získala mnoho cen, je dvojnásobnou držitelkou výroční ceny pro novináře na volné noze od Medical Journalist's Association. Objevuje se často v televizi a rádiu a je autorkou nebo spoluatorkou sedmi knih včetně Fast Exercise, bestselleru z roku 2014, který napsala společně s Dr. Michaelem Mosleyem, a The Ice Diet.

Dr. Sarah Schenker je registrovanou výživovou poradkyní v oboru výživy a akreditací pro poradenství ve stravování sportovců. Je členkou British Dietetic Association, The Nutrition Society a The Association for Nutrition. Sarah byla přispěvatelkou do bestselleru Fast Diet Recipe Book a pravidelně píše do novin a časopisů jako Daily Mail, Top Santé, Reveal a Glamour. Objevuje se v pořadech jako This Morning, Watchdog a na BBC rádiu. Také pracovala jak výživový poradce pro několik fotbalových klubů Premier League.

 

Autorky: Peta Bee, Dr. Sarah Schenker

Original: The Ageless body

Překladatelka: Markéta Kučerová

Vydání: první

Vydalo: nakladatelství IFP Publishing, www.ifp-publishing.cz, 2016

ISBN: 978-80-87383-51-3

nestarnouci telo1


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Klučov

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Fantazii se meze nekladou – a v Zaklínačovi to platí dvojnásob

lisk200Rok 2015 by se klidně dal nazvat rokem Zaklínače – nejenomže hra na PC byla vyhlášena nejlepší hrou roku, ale nakladatelství Crew vydalo první grafický román o Geraltovi, Skleněný dům. Nesmím zapomenout ani na nabušené a skvostně vypracované kompendium Z...


Literatura

Smrtící zázrak: Jak daleko zajdete, abyste ochránili svou rodinu?

Smrtící zázrakV městečku Miracle Creek se tedy dějí věci! Jihokorejská autorka, která knihu prodala do více než 15 zemí, ve svém románu postaveném na soudním dramatu proniká do hlubin mezilidských vztahů. Společ...

Divadlo

Láska ke třem pomerančům: komedie plná vitamínů

laska ke trem pomerancumDivadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede zcela novou kouzelnou pohádku plnou vitamínů na Malé scéně ABC. Hru podle nového překladu scénáře Carla Gozziho zrežír...

Film

Festival francouzského filmu

festival franouzskeho filmuFestival unikátní francouzské kinematografie opět čeká další ročník. Tentokrát jubilejní, patnáctý! Deset předpremiérových titulů z celkových padesáti tří snímků, velké filmové hity, krátkometrážní ...