První Waltariho dílo znovu na pultech

První Waltariho dílo znovu na pultech

Tisk

velka iluze200Když se řekne Mika Waltari, zřejmě vás hned napadne jeho román Egypťan Sinuhet, který spousta osobností z kultury uvádí jako svou nejoblíbenější knihu. My se však dneska podíváme na úplně první román finského spisovatele Waltariho, který nás zavede do galantní doby, kdy se svět vzpamatovával z první světové války.

 

Waltari svůj první román napsal, když mu bylo devatenáct let, kniha vyšla v roce 1928. Musím podotknout, že konkrétní zmínka o tom, že popisuje dvacátá léta minulého století, se v knize objevuje až ve druhé půlce, i když i nezasvěcený čtenář asi tuší dříve.

Mladý redaktor Hart, který se přistěhoval do hlavního města, je pozván svým starším kolegou Kortem do zvláštní společnosti bonvivánů, kteří filozofují nad vším možným a dokážou se pohádat jako kočky a psi a pak se zase velkoryse smířit, hlavně být zajímaví, ideálně i trochu skandální.

Harta okamžitě zaujme mladá slečna Caritas, ve které se nedokáže úplně vyznat. Má pocit, že mu všichni lezou do zelí, zvláště magistr Hellas, básník a spisovatel. Všichni tři se spolu přátelí, ale Hart by dal raději přednost samotné Caritas.

Ta nakonec odjíždí na cesty a Hellas prohlašuje, že na jaře bude určitě v Paříži. A tak mladý redaktor dělá vše pro to, aby i on strávil jaro v evropské metropoli zamilovaných. Gentlemanství a naivita je znát téměř z každé Hartovy myšlenky, z každého jeho kroku.

Co naše tři hlavní postavy také spojuje, je jedno velké předstírání. Ona předstírá, že má ráda toho a ne onoho. On se tváří, že má rád jen sám sebe a ostatní jsou mu v podstatě lhostejní a ten třetí je opatrný a také se tváří, že vlastně o nic nejde. To je stejné i v naší době. Také nedáváme mnohdy své city najevo, protože se bojíme, že nebudou opětovány a že budeme k smíchu.

Pro mě měla kniha ještě jeden další rozměr, jelikož jsem navštívila obě popisovaná města – Helsinky i Paříž – mohla jsem si v duchu příběh dokreslit konkrétní podobou míst a procházet se společně s našimi postavami.

Staré galantní časy z knihy na čtenáře intenzivně dýchají. Nelze snad jinak, než se jimi nechat okouzlit a v dnešní uspěchané době prostě zpomalit. Když si představíte, co napsal Waltari ve svých devatenácti letech a co by většina mládeže napsala dnes… (na svých blozích, jak chytali Pokémony?!), je to milá změna. Kniha připomíná jednu starou pravdu – pokud někoho milujeme, chceme, aby byl šťastný, i když to nebude s námi.

Velká iluze/Suuri Illusioni
Autor: Mika Waltari
Žánr: román
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2016
Počet stran: 176
Hodnocení: 85 %                                             

velka iluze

Zdroj foto: www.knihyomega.cz

http://www.knihyomega.cz/eshop-velka-iluze.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Krejčí: Projekt Kruanova dobrodružství je nyní v rukou fanoušků

Krejci perexV souvislosti s propagací projektu chystané adaptace legendárního českého komiksu z časopisu ABC Kruanova dobrodružství jsem měla možnost hovořit také s jedním z jeho autorů, nadšencem a režisérem Tomášem Krejčím. Právě on je jedním z hlavních in...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zvířata nejsou bez citu

zviraza nejsou bez citu  perexNakladatelství Portál vydalo velmi zajímavou knihu. Zve nás do obrovského světa zvířecích smyslů. A je mi až hanba, jak člověk s těmito smyslově bohatými zvířaty zach...


Literatura

Oslava dialógu v živote človeka

Ja a ty perexKniha zaoberajúca sa mystickým poňatím okolitého sveta jednotlivcaa sa sústreďuje na tri pojmy Ja – Ty – Ono. Čo jednotlivé slová znamenajú v kontexte k svetom ostatných ľudí a k Bohu, rozoberá Buber ako základnú tému celej knihy.

Divadlo

Dušek se vrací na místo činu - Lávka Open Air Chocerady bude 21. – 27. června

lavka open air 200Již podruhé si budou moci vychutnat návštěvníci legendární divadelní představení Jaroslava Duška Čtyři dohody, Pátá dohoda a Vizita v rámci Lávka Open Air Chocerady. Vstupenky k dostání v síti Ticketportal.

...

Film

Nový díl Hunger Games je prequelem původní série

Hunger Games200Nový přírůstek v sérii Hunger Games nese podtitul Balada o ptácích a hadech a odehrává se více jak 60 let před posledním dílem, díky čemuž mohou diváci poznat trochu z minulosti Corionaluse Snowa, budoucího ředitele Panemu. Ten jako mla...