Gay Hendricks: Rok vědomého života

Gay Hendricks: Rok vědomého života

Tisk

vek vedomeho zivota200A to je důvod těšit se na prvního ledna!!! S knihou, kterou vlastně tento kultovní autor, psycholog, odborník v oblasti mezilidských vztahů, napsal na přání jedné své čtenářky a která je sepsána jako den po dni jdoucí učebnice uvědomění si svého místa v životě, na světě… v lidské společnosti a především jako parádní analýza vlastní duše. Hledala jsem dlouho, co této knize vytknout a opravdu jsem nic nenašla.

 

No dobrá, tak snad díky tomu, že má menší formát, je malé i písmo, což může někomu vadit, ale na druhou stranu tento formát úžasně sedí do rukou díky tloušťce, která i při měkké vazbě drží tvar. Takže ve výsledku je to tak akorát a jsem si jistá, že na tuhle knihu se bude prášit celý rok někde pěkně na očích a každé ráno nebo večer nebo ve chvíli, kdy se posadím k dobrému čaji, si ji otevřu. Je to takové čtení na dvě minutky i se zamyšlením, které vám ale může dokonale očistit mozek a dodat odvahu do dalšího dne.

Někdy se vás téma třeba netýká, ale týká se blízkých, kamarádů, přátel a zamrazí při něm. Hrozí to každému? Jako třeba v této květnové ukázce, v tématu Cena za usazení?

„Nedávno jsem v knihovně náhodou potkal svého přítele, kterého jsem už několik let neviděl. Šokovalo mě, jak moc se za tu dobu změnil. V dříve živém obličeji měl strhané rysy, vypadal úplně vyčerpaně a ve svých pětatřiceti působil přinejmenším o deset let starší, než jak jsem si ho pamatoval. Řekl jsem mu, že si o něj dělám starosti, a zeptal se ho, co mu je. Odpověděl, že měli se ženou náročnou manželskou krizi, ale nakonec se jim ji povedlo vyřešit. O tom jsem v duchu pochyboval, a tak jsem se ho zeptal, jak to vyřešili. Z jeho odpovědi mě zamrazilo u srdce. Svěřil mi, že přestal mít vysoká očekávání a rozhodl se smířit s tím, jak to je, a nechtít víc. Dal jsem mu najevo, že takové řešení mi nepřipadá moc šťastné, a podotkl jsem, že vypadá, jako by ho něco trápilo a tížilo. „Je to moje rozhodnutí a stojím si za ním,“ ohradil se, otočil se ke mně zády a spěšně odcházel. Z jeho rozhodnutí mi bylo smutno, ale pak jsem si uvědomil, proč to tak prožívám: zřejmě dělám nevědomky v některých oblastech svého života to samé.“

vek vedomeho zivota02

Hm… pravdivé, že? A co s tím? Gay Hendricks nabízí ke každé takové úvaze i cvičení vědomého života na daný den:

„Na chvilku se zastavte a zamyslete se nad klíčovými oblastmi svého života. Nesmiřujete se náhodou někde s málem? Co byste mohli udělat pro to, abyste nemuseli přistoupit na kompromis a slevit ze svých hodnot a tužeb?“

Jak chci žít svůj život? TOP OTÁZKA!

Samozřejmě Rok vědomého života rozebírá, nabízí a předkládá vám k přemýšlení i praktickému činění mnohem více otázek, ale tato by se dala vtěsnat snad do úplně každého dne, protože vás skrze nejrůznější úkoly, prohlédnutí, pohlazení i drsné vytažení něčeho, co sami sobě popíráte, dostává k jádru věci. A pořád dokola mi jako jádro věci vycházelo právě přemýšlení nad tím, jak chci žít svůj život. Jak se dostat k té správné koleji, po které jet. Uznání svých tužeb. Uznání, že něco popírám tak, až mi to škodí, až to třeba odnáší moje zdraví.

A to všechno v této knize, kterou jsem sama po sebe nazvala UČEBNICÍ. Na každý den jedno téma. Na každý den jedno lehčí či těžší téma, něco tu je v sérii, třeba se dva týdny věnujeme vztahům, sexualitě apod. Často se opakuje také téma převzatých a kopírovaných modelů chování – z rodiny nebo reakcí naší mysli na události, jež se podobají události, která nás kdysi dávno traumatizovala.

Budeme přispívat svým tvůrčím darem společnosti, ve které žijeme. Tak to jsem si vypůjčila závěrečná slova autora, která jsou vzletná, ale… víte, na chvíli jsem se zamyslela. Zasnila jsem se nad tím, že by všichni žili uvědomělý život. A nemusím být ani velký fantasta, aby mi nedošlo, že by se na světě VELMI ULEVILO. Všem a všemu.

O autorovi:

Gay Hendricks je psycholog, spisovatel a odborník v oblasti osobního růstu a vztahů. Se svou ženou Katie je autorem více než 35 knih, v nichž využívá své bohaté zkušenosti profesora poradenské psychologie. Vede workshopy, publikuje a je hostem v mnoha televizních pořadech (Oprah atd.) a na mnoha rádiových stanicích.

Název knihy: Rok vědomého života

Autor: Gay Hendricks

Překlad: Petra Vlčková

Nakladatelství: Synergie Publishing SE

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2016

Vydání: první

Počet stran: 350

ISBN: 978-80-7370-366-0

Rok vedomeho zivota01


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladimír Socha: „Vyslovení nejdelšího dinosauřího rodového jména Micropachycephalosaurus? To už mi problémy dávno nedělá.“

vladimir socha 200Vladimír Socha je český publicista, pedagog a paleontolog, autor populárně naučné literatury a popularizátor paleontologie i přírodních věd jako takových. Po absolvování přírodovědného gymnázia vystudoval Univerzitu Hradec Králové (20...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Napínavá jízda z prostředí Rio de Janeira

objeti mravenecnika 200Objetí mravenečníka je prvotinou Martina Vitického, která letos vyšla v nakladatelství Anag.

...

Literatura

Sociální sítě to umí pěkně zavařit

Eliza-je-sama-doma 200V nakladatelství Grada pod značkou Metafora román Eliza je sama doma, určený především ženám.

 

...

Divadlo

Rebelky v divadle Bolka Polívky

REBELKY perexKaždá premiéra v divadle známého klauna, principála, komika a vážného dramatického herce, je vždy událostí a představení jsou beznadějně vyprodaná. Ať už v inscenaci Polívka hraje, nebo ne. Stejné to bylo i na premiéře a v další sérii př...

Film

Festival francouzských filmů představí i koprodukční díla

FFFOd středy 21. listopadu do středy 28. listopadu 2018 se v Praze (a rovněž Brně) představí v pořadí již 21. FESTIVAL FRANCOUZSKÉHO FILMU. Nabídne široký výběr uváděných titulů, od těch, které se v českých kinech už uvádějí (či teprve uvádět budou), až k těm ně...