Mrtví prezidenti = Deadpool na hrad!

Mrtví prezidenti = Deadpool na hrad!

Tisk

deadpool200Ztřeštěný Deadpool vtrhl v únoru nejen do kin, ale hlavně do našich komiksových končin díky nakladatelství Crew s Drákulovou výzvou. A ukázalo se, že poptávka po hláškujícím ne-tak-docela-hrdinovi je velká a proto nám vykutálený Deadpool přináší svéráznou exkurzi do americké historie.

 

 

 

Americké scénáristy Briana Posehna (* 1966) a Gerry Duggana si můžeme pamatovat i z Drákulovy výzvy. V nové sérii se však jako kreslíř představuje Tony Moore, kterého u nás známe hlavně jako kreslíře prvních několika čísel černobílé ságy Živí mrtví. Chvíli jsem si na jeho styl musela zvykat. Víc mi totiž sedl vkus a ráz Reillyho Browna z Drákulovy výzvy. Ale to už záleží na individuálních preferencích čtenářů.

Základní premisa příběhu je prostá: američtí prezidenti byli povoláni z hrobů, aby své zemi navrátili bohatství a slávu. Nevyjde to však podle očekávání a bývalé hlavy státu se rozhodnou Ameriku zdecimovat. Jako poslední východisko je na tuto misi povolán Deadpool. A zábava může začít!

deadpool02

Rozhodně jsem to nečekala, ale Deadpool dokáže být ještě šílenější, kreativnější, bláznivější, yvhláškovanější a hlavně krvavější. O takových bojových kreacích by mě ani nenapadlo, že někdy uvidím a hlava mi nebere, jak to tvůrce vůbec napadlo. Překvapilo mě množství textu v bublinách a musím pochválit barevné rozlišení bublin, aby bylo hned jasné, kdo co říká. Od věci není taky příjemný překlad Dareka Šmída, který se dokázal skvěle poprat s kulturním transferem a napasovat to na naši kotlinu. Občas jsem se přímo dusila smíchy.

Kdo zná postavičku Deadpoola, tomu nemusíme vysvětlovat, co má čekat nebo o co tu vlastně jde. Komiks přináší zábavu, akci a krev a pro čtenáře to znamená hlavně pohodový odpočinek. Tomu, kdo není příliš zběhlý v amerických dějinách, některé vtípky a odkazy utečou a naopak ten, kdo se orientuje, si k hodnocení může nějaké procenta přidat. Kdo má rád hrdiny-nehrdiny á la Lobo a/nebo má dost uprděných  správňáckých reků, musí nutně sáhnout po Deadpoolovi..

Název: Deadpool – Mrtví prezidenti

Scénář: Brian Posehn, Gerry Duggan

Kresba: Tony Moore

Překlad: Darek Šmíd

Žánr: komiks; obsahuje sešity série Deadpool (2013) #1-6

Nakladatelství: Crew

Rok vydání: 2016, paperback

Počet stran: 136 barevných

Hodnocení:  90 % 

deadpool01


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pouliční slavnost už nebude mezi auty. Malostranské náměstí ožije!

parko200Z dolní části Malostranského náměstí by už letos mělo zmizet parkoviště. Mluvčí a iniciátorka petice za odstranění parkoviště z Malostranského náměstí Kateřina Bursíková Jacques je za to ráda. Nyní je třeba řešit podobu náměstí. Těší se, že zářijová akce...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vánoce se blíží a s nimi přicházejí vánoční příběhy

krtek a vanoce albatrosJe sice teprve říjen, ale podle obchodníků už se blíží čas vánoční a je třeba vytáhnout vánoční sortiment. V některých supermarketech se už objevily adventní čokoládové kalendáře, vedle nich se kupí čokoládové figurky a vrství ván...


Literatura

Psí park. Příběh Ukrajinky Olenky, kterou potřeba změnit svět zavede na scestí

Psi park perexByznys s dárcovstvím vajíček je velké téma, kterému se věnuje román finské spisovatelky Sofi Oksanen Psí park. Téma je ale jen prostředníkem, je to především příběh o vykořisťování žen, ženské síle, touze po lepším světě v kombinaci ...

Divadlo

V neděli 31. října se ve vyprodaném Divadle na Vinohradech konal IV. ročník taneční show Roztančené divadlo

roztancene divadlo 200Autorský projekt Tanečních kurzů Martina Šimka & Terezy Řípové byl odstartován v roce 2016 v Městském divadle Mladá Boleslav, kde proběhl první ročník projektu Roztančené divadlo aneb když herci tančí. Po tamním úspěchu p...

Film

Filmový sirotek 2015 se zlatem v hrdle

boychoir perexJaké dialogy se scénáristovi jménem Francois Girard honí hlavou? Jak bude vypadat režie Bena Ripleyeho? Přinese oscarový Dustin Hoffman filmu připravujícímu premiéru v roce 2015 štěstí? Kdo...