Nostický palác zve o státním svátku na Den otevřených dveří

Nostický palác zve o státním svátku na Den otevřených dveří

Tisk

palac200Den otevřených dveří chystá Ministerstvo kultury ČR na státní svátek; ve středu 28. září, se od 10 do 17 hodin pro zájemce otevřou brány malostranského Nostického paláce na Maltézském náměstí. Kromě prohlídky paláce čeká na návštěvníky pestrý program; v přízemí se představí třiadvacet příspěvkových organizací ministerstva kultury.                                                 

 

Raně barokní Nostický palác je považován za nejkrásnější sídlo ministerstva kultury na světě; návštěvníci v něm budou moci obdivovat nádherné reprezentační sály, které v současnosti slouží k předávání různých cen významným osobnostem, pořádání kulturních akcí, k přijímání významných návštěv a podobně. Bude možné nahlédnout i do pracovny ministra kultury, která je neobvyklá jak umístěním, tak architektonickým řešením. Přístupná bude obrazárna paláce s mnoha pozoruhodnými díly starých mistrů, nádherná kaple Nanebevzetí Panny Marie i slavná nostická knihovna, která čítá na 14 tisíc svazků. Program zpestří hudba různých žánrů.                                                                                                                                

palac01

Palác, který dal vystavět tehdejší nejvyšší kancléř Jan Hartwig z Nostitz v sobě skrývá unikátní knihovnu, kapli a obrazárnu. Palác není běžně přístupný, konají se zde však krátkodobé výstavy. Důležitou roli sehráli Nosticové i na poli kulturním. Byli mecenáši umění, podporovali například Wolfganga Amadea Mozarta, Josefa Dobrovského, nebo rodinu Mánesovu, která zde v přístavku měla dokonce i byt. Krátce na začátku osmnáctého století zde pobýval i Kryštof Dienzenhofer.                                                                                                                                      

Šlechtický rod Nosticů palác vlastnil až do roku 1945. Nyní zde má své sídlo Ministerstvo kultury. Palác bývá otevřen při Dnech otevřených dveří a u příležitosti významných dnů památkové péče a státních svátků. Vstup pro návštěvníky bude umožněn z vrátnice přes bezpečnostní rám.

 palac02

palac03

palac04


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Mlejnská: degustátorka piva pomáhá předčasně narozeným dětem!

eva 200Eva Mlejnská miluje děti. Nejen, že má sama doma čtyři ratolesti, ale ještě se aktivně věnuje charitativní činnosti ve spolupráci s nadací N. Ta se pomáhá předčasně narozeným dětem. Přinášíme nyní rozhovor s touto netradičně aktivní ženou.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Recenze: Správné otázky od Debbie Ford

spravne otazky200Jaká je síla lidské duše? Naší osobnosti? Autorka s těmito myšlenkami přišla naprosto revolučně snad ještě po boku Louise L. Hay. Dvě průkopnice? Možná… Rozhodně je z této knihy znát vyzrálost, vybroušenost. Z textů Debbie Ford načerpát...


Literatura

Rychle mluvit, pomalu psát

lauren 200Gilmorova děvčata pro mě byl vždy seriál, který pohladí na duši a pobaví naprosto unikátními osobnostmi z malého městečka Stars Hollow v Connecticutu. Během dlouhých let opakování seriálu se mé sympatie k jednotlivým hrdinům zvětšovaly, a když do s...

Divadlo

Medicus: Dechberoucí příběh o touze umět pomáhat

Medicus200Historické období mezi 8. a 13. stoletím se v islámu označuje jako zlatý věk. Zatímco Evropa procházela temným středověkem, bojovala proti různým nájezdům a teprve se v ní ustalovaly budoucí národy, na Dálném východě probíhal obrovský vědecký, ekonomi...

Film

DVD Pohádkář

Pohadkar 200Český film Pohádkář, který vznikl podle stejnojmenné knižní předlohy spisovatelky Barbary Nesvadbové, měl loni na podzim v kině svoji premiéru. Český lev ho ocenil za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli (Matěj Hádek), nejlepší kameru, zvuk i...