Lucas Cranach a malířství v českých zemích (1500 – 1550)

Lucas Cranach a malířství v českých zemích (1500 – 1550)

Tisk

socharstvi a malirstvi200Lucas Cranach starší byl umělcem všestranného talentu, jehož výtvarné dílo nalezlo ve své době nebývalou odezvu a zasáhlo i do Čech prostřednictvím jeho žáků a následovníků.                                    

 

 

 

Jeho malířská dílna tvořila pro dvůr saských kurfiřtů malby a stála u zrodu programově protestantských vyobrazení přinášejících širokému publiku myšlenky reformátora Martina Luthera       Kniha sleduje dílo tohoto umělce v širších souvislostech – zejména ve vztahu k českému prostředí; detailně seznamuje čtenáře s odrazem jeho umění v malířství českých zemí v době přechodu mezi gotikou a renesancí. K názornosti výkladu přispívá množství barevných reprodukcí a srovnání. Z obsahu knihy: Přístupy k dílu Lucase Cranacha st.; Osobnost a dílo slavného malíře a ohlas jeho díla v Čechách a na Moravě. Kniha je bohatě ilustrovaná; nechybí ani anglické resumé.                      

 

Krátce o autorce                              

Magdaléna Nespěšná Hamsíková studovala v letech 1999–2004 dějiny umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V letech 2006–2007 působila jako asistentka na Ústavu dějin křesťanského umění na Katolické teologické fakultě UK v Praze. Od 2007 se tam věnovala pedagogické činnosti a v letech 2009-2012 působila jako externí lektorka v Národní galerii v Praze, Sbírka středověkého umění v Anežském klášteře v Praze. Hlavní oblastí vědeckého zájmu je evropské malířství, sochařství a architektura středověku a novověku.                                    Magdaléna Nespěšná Hamsíková, Lucas Cranach a malířství v českých zemích (1500 – 1550) 320 stran, více než 270 ilustrací, vázaná s přebalem, vydání červen 2016.                                            

Knihu vydalo Nakladatelství Lidové noviny pro Univerzitu Karlovu v Praze, Katolická teologická fakulta, Ústav dějin křesťanského umění.    

hodnocení: 95 %.

socharstvi a malirstvi


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Arakain se na klubové turné moc těší!

200rozNaše skupina Arakain se na podzim chce vrátit ke kořenům svým turné Thrash Club Tour 2013, jež bude věnováno prvním dvěma album. Jak se kluci připravují a jaký mají názor na atmosféru klubů?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vetřelec: Velký dům. Tři mrtvoly. A jeden nezvaný host…

vetrelec200Držitelka ceny Nejlepší česká detektivka roku 2021 Kristýna Trpková v březnu potěšila své příznivce a fandy české krimi, jelikož jí u nakladatelství Kalibr vyšla kniha Vetřelec. Už se bojíte?

 

...

Literatura

Jiří Březina: Polednice – detektivka ze sídliště

polednice 200Nakladatelství Motto vydalo v srpnu nejnovější detektivní příběh mladého nadějného českého spisovatele Jiřího Březiny, knihu Polednice. Dokázal Březina navázat na úspěch kritikou i čtenáři ověnčeného románu Na kopci, který nakopl jeho kariéru?...

Divadlo

Premiéru hry na motivy pohádky O dvanácti měsíčkách uvede v adventním čase pražské Divadlo MA

Zimni kouzlo 200Představení inspirované tradiční pohádkou „O dvanácti měsíčkách“ v humorném podání uvede v předvánočním období pražské Divadlo MA. Režisérka a ředitelka divadla Marianna Arzumanová vybrala pro známý příběh o Marušce, která je vyhná...

Film

Velký: Hanks se stal přes noc dospělým s duší dítěte

velky tom hanksTom Hanks natáčí filmy už vážně dlouho. V rodinné komedii Velký (1988) je ještě v kůži naivního mládence a jen těžko by se hodil na něco jiného. Nejistý a trošku zmatený kukuč nemá hlavní hrdina náhodo...