Kam na památky v září

Kam na památky v září

Tisk

pamatky zari 200Slavnosti úrody a darů matky přírody připravily na září památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ). Hrad Křivoklát připomene 3. a 4. září tradice původního loveckého sídla českých králů a knížat festivalem lovecké hudby a myslivosti. K vidění  budou k vidění sokolníci, ukázky vábení zvěře, lovečtí psi i troubená mše.

 

Soubor lidových staveb na Veselém Kopci na 3. září připravuje posvícení. Ve všech roubených objektech to bude vonět tradičním posvícenským pečivem, placky a buchty se neobejdou bez veselé muziky, tance a zpěvu.

pamatky zari1

O víkendu 9. - 11. září rozzáří zámek Zákupy již potřetí výstava jiřinek. U příležitosti 100. výročí úmrtí předposledního majitele zámku, císaře Františka Josefa I., bude pokřtěna nová odrůda této květiny  jménem tohoto významného panovníka.
Víno po kaskádovém schodišti poteče proudem 10. září v hospitálu Kuks, při Kukském tradičním vinobraní. 17. září, se vinobraní přesune na hrad Kunětická hora, která vedle celodenní degustace nabídne i kulturní program.

pamatky zari2

17. září na zámku Veltrusy proběhne Válka bramborová. Středem pozornosti budou bramborová jídla, na své si přijdou i obdivovatelé bojových ukázek, hudby, divadla, a programů pro děti. Všechny krásy podzimu rozzáří od 20. září do 2. října zámek Slatiňany – pestré barvy podzimu v podobě pozoruhodných květinových vazeb a aranží představí komnaty zámku.
Trochu aristokratické zábavy v zámeckém parku připravuje na 24. září zámek Sychrov. Knížecí lov na Sychrově  přinese instruktáž pro střelbu z luku, ukázky středověké, japonské, indiánské a bojové lukostřelby, i prodejní výstavu nožů a lukostřeleckého vybavení.

pamatky zari3
Letošní úrodu jablek oslaví 1. října zámek Krásný Dvůr. Jablečný den přinese jablka, jablečné speciality a vše z jablek, ale také koncerty, divadlo, sokolníky, koně, kejklíře a další atrakce. Památky ve správě NPÚ se již tradičně připojí k akci Dny Evropského dědictví, Europian herritage days (EHD). Posláním akce je propagace kulturního dědictví a historie. Letos se uskuteční od 3. do 11. září
Foto: autor, www.npu.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sny se mi plní, říká Taťána Kročková, autorka knihy Tajemství snů a jak ho rozluštit

Taťána Kročkováá (1)Zatímco její první kniha se jmenuje Tajemství snů a jak ho rozluštit, která vyšla v minulých dnech, její další připravovanou publikací by měl být tentokrát - román. To o sobě v následujícím rozhovoru prozradila Taťána Kročková, zá...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Friedbert Becker: Hypnóza a metoda přímé komunikace s nevědomím

hypnoza perexAutor nám slibuje superjednoduchou knihu pro samouky, ale i profesionální terapeuty, která nám pomůže odstranit vnitřní blokace a pochopit, že čemu věnujeme pozornost, to se nám děje. Kde jsou klece, do kterých je naše pozornost zavírána a v...


Literatura

Ženy v přelomových situacích života

ritual 200Dnes představujeme knihu, která jako další dokazuje, že Švédi umí psát i něco jiného než zběsilé thrillery. Autorka Inger Edelfeldt se zaměřuje ve svých povídkách na ženy. Na ženy v určitém zlomovém okamžiku jejich života – první zklamání, první ...

Divadlo

BALETNÍ KARAFIÁTOVI BROUČCI V ÚSTÍ NAD LABEM

Broucci plakat 200Po 13 letech se v Severočeském divadle v Ústí nad Labem představili v premiéře 6.10 2013 v 15 hodin Karafiátovi Broučci. Pohádkový příběh o lásce, pochopení i naději napsal Jan Karafiát (1846-1929) v...

Film

The Artist: němý film roku 2012
ImageSnímek The Artist, který natočil francouzský režisér Michel Hazanavicius, má už v této chvíli na svém kontě tři Zlaté glóby a deset nominací na Oscara. Jakkoli výmluvné mohou oficiální vizitky být, nejdůležitějším f...