Svet, ktorý nechápem

Svet, ktorý nechápem

Tisk

garp 200Nálepka kultový román je lákavým a veľavravným úvodným popisom audioknihy Svet podľa Garpa, ktorá je nahovorená hlasom herca Vinohradského divadla menom Martin Záhalka.

 

 

Pokúsim sa nevnucovať čitateľovi vlastný názor, ktorý sa nestotožnil s príbehom ani s formálnou stránkou tohto nového populárneho média. Moja druhá audiokniha bola sklamaním, ktoré sa odvíjalo jednoznačne od porovnávania s rovnako klasickým dielom Idiot, ktoré bolo niekoľkonásobne kvalitnejším a tiež kratším dielom. Idiot sa vstrebal do uší i mysle ľahko a zapôsobil výnimočne. Nebolo tak tomu rovnako so Svetom podľa Garpa.
John Irving sa preslávil svojím dielom Pravidlá muštárne, ale Svet podľa Garpa je zrejme jeho druhým najznámejším románom. Opisuje celý život chlapca menom Garp, a to priamo od jeho počatia, ktoré bolo nezvyčajné. Jenny Fieldsová, Garpova matka je totiž zvláštna bytosť, ktorá zo svojej podstaty nenávidí mužov a nechápe ich. Stretávame sa so zvláštnou mizandriou, ktorá v Jenny vznikala a rozvíjala sa ešte v mladosti. Nepochopenie okolia a celková osamelosť, ktorú schválne vyhľadávala, spôsobili, že sa rozhodla ukončiť rad rečí o jej osobe (a jej panenstve) tým, že si zaobstarala dieťa.
Podrobnosti tohto zvláštne sa vlečúceho príbehu radšej vynechám. S T.S.Garpom sa stretávame počas jeho vyrastania s matkou, počas jeho prvých lások a tiež v priebehu rokov, počas ktorých sa snažil tvoriť hodnotnú literatúru, literatúru, ktorou by zaujal dievča svojho života.
Netvrdím, že príbeh je zlý, závisí ale na subjektívnom vkuse. To, že bol nezvyčajný, vystupujúci z radu a že sa v ňom predbiehali o pozornosť tie najbizarnejšie kúsky imaginácie autora, nemožno poprieť. Kritike ale podrobím jednoznačne formálnu stránku audioknihy.
V monotónnom hlase Martina Záhalku sa stretajú všetky postavy príbehu. To je to najtragickejšie, čo sa mohlo stať. Aby sa jeden herec snažil vykresliť niekoľko pováh, obe pohlavia a celý rozsah generácií, to je vopred určené k balansovaniu na ostrí noža. Pri počúvaní jednotlivých polhodinových kapitol mi vždy prerezal sluch mužský hlas, ktorý sa snažil prinútiť svoje hlasivky k ženskému altu. Žena ako Jenny Fieldsová, ktorá charakterovo pôsobila odhodlane, sebavedome, vždy spravila podľa svojho nehľadiac na druhých a takmer od nikoho si nedala radiť, táto žena bola nahovorená senilným a veľmi negramotne znejúcim hlasom. Ostatné postavy príbehu ako Garp alebo mužské postavy neboli až takým problémom, no ženské postavy zneli vždy neprirodzene.
Audiokniha obsahuje ďalší viac či menej zjavný nedostatok v redundantnosti za sebou idúcich fráz. Samozrejme, že by nikomu nevadilo, ak by v knihe niekoľko ráz za sebou čítal: a ona povedala, a on odpovedal, povedala Jenny, povedal Garp, odpovedala Helena, namietol Garp.... Po sluchovej stránke sú ale takéto frázy absolútne nepodstatné (keďže herec sa snaží o zmenu hlasu a my tušíme, kto prehovoril) a v miere, v akej som ich našla v tomto diele boli naozaj nadbytočné a rušivé.

Nie je mojím zámerom zakopať toto dielo pod čiernu zem, chcem iba upozorniť na detaily, ktoré tvoria celok. Nemožno nájsť dobrý príbeh pre audioknihu, ak ho nedokážeme podať spôsobom, ktorý sa od nej očakáva. Svet podľa Garpa je „počúvateľný“, nie je však ľahko stráviteľný.

garp

Svět podle Garpa
Autor předlohy: John Irving
Čte: Martin Zahálka
2 CD
Celková délka: 28 hodin 5 minut
Formát: MP3
Hudba, zvuk, mix a mastering: Václav Neckář ml.
Studio: Chevaliere
Nakladatelství: XYZ ve společnosti Albatros Media a.s.
Hodnocení: 40 %

http://audioteka.com/cz/audiobook/svet-podle-garpa

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ondřej Neff: „Zůstávám věrný sci-fi."

neff perexONDŘEJ NEFF alias Aston je jeden z nejvýznamnějších českých spisovatelů science-fiction u nás. V nakladatelství Albatros vydává populární „verneffky" a trilogii Tajemství pěti světadílů. Velké oblibě...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Robert Bryndza – Chladnokrevně

chladnokrevne 200Nakladatelství Grada vydalo v listopadu další detektivní případ britského autora Roberta Bryndzy, který je u nás oblíbený i proto, že žije s manželem na Slovensku. Chladnokrevně pro mě znamenalo první setkání s tímto autorem a musí...


Literatura

Nový román Barbary Erskinové Spřádači snů opět nezklame

big spradaci-snu-GG4-489319 (2)Milovníci románů Barbary Erskinové zbystřete! Nakladatelství Ikar vydalo její nejnovější román Spřádači snů, který vás opět zavede do tajů dávné minulosti a vzbudí ve vás vzrušení a napětí. Tento román s au...

Divadlo

Ve Vršovickém divadle MANA ožívá bytové divadlo. Herci zvou na komedie ve věži i v suterénu

divadlo mana200Pech pod střechou a Požár v suterénu. To jsou dvě nové brilantní komedie, které v premiéře nabízí Vršovické divadlo MANA. Evokují atmosféru bytových divadel, takže se hrají v netradičních prostorách divadelní budovy, jako je třeba podkroví n...

Film

Temný rytíř povstal představuje důstojné zakončení Nolanovy temné trilogie

temny rytir povstalFanoušci temného rytíře se konečně dočkali. Po bezmála čtyřech letech se Bruce Wayne alias maskovaný hrdina z Gotham city opět vrací na plátna kin. To vše prostřednictvím režiséra, který před téměř sedmi let...