Co na to říct, Johne Irvingu

Co na to říct, Johne Irvingu

Tisk

ulice zahadnych tajemstvi 200Svět podle Garpa – první Irvingův román, který mě naprosto ohromil, už když jsem byla náctiletá. Rok vdovou nebo zřejmě nejslavnější Pravidla moštárny na sebe dlouho nenechaly čekat. John Irving, americký spisovatel, který zářil v mé top pětce nejoblíbenějších spisovatelů před invazí ze Skandinávie, se představuje se zbrusu novým románem, který v originále vyšel minulý rok.

 

John Irving si ve svých románech nehraje na schovávanou. Mluví otevřeně a bez servítků o věcech, kteří by jiní autoři zabalili do úhledného eufemismu, pokud by se k danému tématu vůbec vyjadřovali. Napsal i velice unikátní autobiografii, kterou nazval Imaginární přítelkyně. A nyní nás seznamuje s osudem Juana Diega.
S Juanem Diegem se setkáváme, když je mu čtrnáct let. Se svou mladší sestrou Lupe žije na skládce, kde se o ně stará Rivera –el jefe –který může být otcem chlapce, ale určitě není otcem dívky. Lupe má zvláštní vadu a jejím slovům rozumí pouze Juan Diego. Navíc dívka umí číst myšlenky, zná minulost a docela dobře umí číst i v budoucnosti. Juan Diego není jen překladatel sestřiny řeči, ale sám se naučil na skládce číst v několika jazycích. Oba jsou tak svým způsobem zázračné děti.
Kolem dětí se objevují také katolický mnich Pepe a student teologie Edward, Flor, která chce být ženou, i když se narodila jako muž a jako protiváha katolické církve doplňuje posádku příběhu doktor Vargas. A panny, modly, které soutěží o to, která je pro mexické děti největší hrdinkou ,která umí vytvořit opravdový zázrak.
Vzpomínky na dětství se míchají a různě vynořují, když se potkáváme s Juanem Diegem jako starým mužem, již uznávaným spisovatelem, který se vydává na Filipíny, kde chce uctít památku otce jeho starého přítele. Během cesty ale potkává dvě záhadné dámy, které se zdají přímo neskutečné. Nebo jsou jen jeho přebujelými představami?
Celým románem se táhne nejasná hranice mezi realitou a představami a autor nechává na čtenáři, aby se s tím vypořádal po svém. Některé pasáže jako by vypadly z filmů Pedra Almodóvara. To, co je na románu zarážející a otravné, je neustálé opakování některých informací (zda jde o záměr, který by měl přiblížit mysl starého člověka, netuším). Ale i přes tento pro mě negativní prostředek autor dávkuje informace takovým způsobem, že vás nutí číst dále, abyste se dozvěděli, jak odešli blízcí ze života Juana Diega.
Přesto, že se vám do ruky dostává román, který byste tak úplně přesně od Johna Irvinga nečekali, stojí za přečtení. I když vám to může trvat déle, než jste u tohoto autora zvyklí.

ulice zahadnych tajemstvi

Imaginární přítelkyně: http://kultura21.cz/spolecnost/14219-odeon-john-irving-imaginarni-pritelkyne
Ulice Záhadných tajemství / Avenue of Mysteries
Autor: John Irving
Žánr: román
Nakladatelství: Odeon
Rok vydání: 2016
Počet stran: 528
Hodnocení: 70 %
Zdroj foto: www.bux.cz
https://www.bux.cz/knihy/200593-ulice-zahadnych-tajemstvi.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Poznat jiné země je velice obohacující

Dagmar Beňaková„Císařovna Sisi proslula jako vášnivá cestovatelka, navštívila tolik zajímavých a turisticky atraktivních míst, že jsem se vydala po jejích stopách. A pak mě napadlo, že bych vše mohla sepsat a že by její cesty mohly...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Ve stínu černých ptáků - knížka, která stojí za seznámení

Vestinucernychptaku perexPrvotina americké autorky Cat Wintersové nás zavádí do roku 1918, kdy si krutou daň vybírá smrtící chřipka a první světová válka. V USA se vydávají válečné obligace a hledají se dobrovol...


Literatura

James Fallon = psychopat, který měl štěstí

psychopat 200V nakladatelství Portál vyšla velmi zajímavá kniha nazvaná Psychopat v mém mozku s podtitulem Neurovědcova cesta k odhalení jeho temného já. Jejím autorem James Fallon.

 

...

Divadlo

Divadelní Rozmarné léto na počest Vančury

altNa počest spisovatele Vladislava Vančury, kterého před sedmdesáti lety popravili nacisti, byly uskutečněny Vančurovské dny 2012 konané v pražské Zbraslavi.

 

...

Film

Želvy Ninja všechny naporcují

Zelvy Ninja 200Film Želvy Ninja (2014) navazuje na nekonečnou sérii filmů a seriálů o zmutovaných zvířatech, která mají tělo i mysl podobnou člověku. Reportérka April O'Neilová (Megan Fox) jim je na stopě, ale je s jejich osudy spojená víc, než si myslí....