Hrad Křivoklát obsadí tradiční řezbáři – už po jedenadvacáté

Hrad Křivoklát obsadí tradiční řezbáři – už po jedenadvacáté

Tisk

krivoklat 200Tradiční setkání několika desítek řezbářů s prodejní výstavou a ukázkami vyřezávání pro veřejnost se letos koná 6. srpna na nádvoří hradu Křivoklát. Každý rok mají umělecká díla jiný motiv – jednou to byly staré pověsti české, loni zase alchymistické téma s ústřední postavou Edwarda Keleyho, který působil na dvoře Rudolfa II. Hlavním tématem letošního ročníku je Václav IV., který na hradě hojně pobýval. Návštěvníci budou moci sledovat při práci 30 řezbářů a zhlédnout stálou výstavu řezbářských prací z předešlých ročníků.

Nostalgickým vláčkem na Svátek řemesel

Na nádvoří hradu proběhne interaktivní přehlídka mnoha tradičních řemesel. Návštěvníci hradu se tak mohou setkat s hrnčířkou, tkadlenou, švadlenou, výrobcem slaměných ošatek, drátenicí, pekařkou, ale také se skláři, výrobci dřevěných hraček, ale i dokonce s tesařem, kovářem a podkovářem. V sobotu 6.8. bude vypraven do Křivoklátu zvláštní vlak z Prahy-Bráníka. V rámci Křivořezání je připraven i bohatý doprovodný program.

krivoklat1

Hrad a jeho historie

Křivoklát je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších hradů českých knížat a králů, jehož počátky sahají do 12. století. Za panování Přemysla Otakara II. vznikl rozsáhlý, velkolepý královský hrad, jenž byl výrazně přestavěn Václavem IV. a později velkoryse dobudován Vladislavem Jagellonským.
Hrad byl několikrát těžce poškozen požárem. Stal se i obávaným vězením. Nádherná hradní kaple, královský a rytířský sál s expozicí gotického malířského a sochařského umění, knihovna obsahující na 52 tisíc svazků, bohaté fürstenberské muzeum a obrazárna, proslulé vězení a mučírny s mučícími nástroji, monumentální velká věž s loveckými sbírkami a výhledem do okolí, věž Huderka s černou kuchyní a vyhlídkovým ochozem, hejtmanství s příležitostnými výstavami, to vše návštěvníky hradu Křivoklát, který je národní kulturní památkou.

krivoklat2
Foto: www.krivoklat.cz.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Löbl: Jsem trošku pověrčivý

1Herce a zpěváka Tomáše Löbla můžete vidět na jevišti Divadla Kalich v muzikálech Osmý světadíl, Pomáda, Atlantida a Srdcový král. Kterou ze svých rolí má nejraději se dozvíte v následujícím rozhovoru, který  poskytlo Divadlo Kalich

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Legendární tvorové – Draci

legendarni tvorove draci 200V lednu vydalo nakladatelství Egmont knihu pro děti Legendární tvorové – Draci. Tahle knížečka se zaměřuje na skutečné i smyšlené tvory, zkoumá je vědecky, ale nepohrdne ani bájnými legendami. Pojďte nahlédnout po...


Literatura

Britská detektivka - Smrt v sutinách

smrt v sutinach 200Nakladatelství Moba nám v lednu vydalo knihu známé britské autorky Ann Grangerové Smrt v sutinách. Klasická detektivka z anglického venkova potěší všechny milovníky detektivních příběhů!

...

Divadlo

Třeskutá komedie podle hry Carla Goldoniho Sluha dvou pánů s písněmi Granta Oldinga

Sam na dva sefy200Když v roce 2011 umělecký ředitel londýnského National Theatre Nicholas Hytner zvažoval, že jeho divadlo mezi záplavou vážných dramat potřebuje nasadit výrazný komediální titul, navrhl jeden z jeho dramaturgů prověřenou klasik...

Film

Nikdy neříkej nikdy vzkazuje Tereza Kostková v nové komedii

Nikdy neříkej nikdyTereza Kostková, Tomáš Maštalír nebo Lenka Krobotová se už v srpnu představí v kinech v novém filmu Nikdy neříkej nikdy. Tereza Kostková hraje sympatickou a ráznou cvičitelku jógy, které nevyšlo manželství a chce se věnovat hlavně své práci a d...