Každý má možnost volby…

Každý má možnost volby…

Tisk

syn teroristy 200Nakladatelství Noxi přivedlo na trh novou edici, a to TED knihy. Jejím prvním titulem je útlá kniha s názvem Syn teroristy: Každý má možnost volby. Přečtete ji u jednoho kafe, ale její dozvuky ve vás ještě chvíli zůstanou…

 

 

 

TED knihy navazují na TED přednášky. Pro vysvětlenou, TED je nezisková iniciativa, jejímž cílem je sdílení podnětných nápadů a příběhů ve formě krátkých a úderných přednášek. Poprvé byl uspořádán v roce 1984 jako konference o technologiích, zábavě a designu. Příspěvky na této konferenci mají pouhých osmnáct minut, a proto jsou tady knihy pro ty, kteří chtějí jít více do hloubky a přečíst si celý příběh. Nemusíte se však bát nudy ani velkého počtu stránek – knihy jsou dělány tak, aby se daly přečíst na jedno posezení, a témata se věnují všemu možnému. Již je vydaná kniha Umění ticha o cestování nikam a připravují se tituly Matematika lásky a Budoucnost architektury ve 100 budovách.

První takovou knihou je příběh mladíka Zaka Ebrahima, kterému bylo pouhých sedm let, když v roce 1990 jeho otec El-Sayyid Nosair zastřelil vůdce Židovské obranné ligy.Právě tímto osudným dnem, 5. listopadem 1990 kniha začíná a provede čtenáře Zakovým životem plným vzpomínek a také nepochopení a přežívání.

Příběh jako takový se těžce popisuje a každý si jej musí přečíst a zamyslet se nad ním sám. Já jen hltala a celou dobu nepřestávala Zaka obdivovat a na konci jsem měla slzy v očích, aniž bych dokázala přesně vysvětlit nebo popsat proč… Každopádně je Syn teroristy velmi silná kniha, kterou by si mělo přečíst co nejvíce lidí.

„Nebudu předstírat, že jsem jako 13letý kluk již vnitřně pochopil učení Martina Luthera Kinga juniora, že moji nepřátelé také trpí, že odplata je slepou uličkou a že bolest vás může vykoupit a přetvořit. Ne, jednoduše jsem nenáviděl fakt, že mě bili. Zuřil jsem kvůli tomu a naplňovalo mě to odporem k sobě samému. Vždy jsem se jim snažil oplácet. Ale všechny do dnešního dne získané zkušenosti přispěly k tomu, že jsem nakonec pochopil, že jedinou rozumnou, lidskou odpovědí je nenásilí, ať již na chodbách středních škol nebo na celosvětové úrovni.“ (str. 63)

Zak Ebrahim knihou chtěl ukázat, že opravdu každý se může rozhodnout, a to navzdory výchově nebo náboženství a rozhodně se mu to povedlo. A to nejen knihou, ale hlavně svým životem. Dnes šíří poselství míru a část autorského honoráře věnoval na podporu neziskové organizace Tuesday´s children pomahající komuniktám postižených terorismem po celém světě.
Zak Ebrahim se narodil 24. března 1983 v Pittsburghu v Pensylvánii jako syn egyptského průmyslového inženýra a americké učitelky. Zasvětil svůj život jasnému vymezení se proti terorismu a šíření poselství mírů a nenásilí.

syn teroristy

Jeff Giles píše pro The New York Times Book Review, Rolling Stones a Newsweek a je redaktorem týdeníku Entertainment Weekly.

Syn teroristy: Každý má možnost volby
Autor: Jeff Giles
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Noxi
Rok vydání: 2016
Počet stran: 96
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: Noxi

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Postava mě musí něčím nadchnout a pak zase odejít. Nechci žít se všemi těmi holkami

archiv Markéta Stehlíková 4Divadlo začala hrát již během studií na DAMU, když hostovala ve Východočeském divadle v Pardubicích, Švandově divadle nebo v Činoherním klubu v Praze, kde v současné době hraje Markéta Stehlíková v ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kov: metal je víra i zákon

kov200Jako fanoušek metalové hudby jsem si jednoduše nemohla nechat ujít knihu Kov od Karla Veselého, která vyšla v říjnu pod hlavičkou nakladatelství Listen. Hádám, že naláká fandy tvrdší hudby a podporovatele české moderní scény. Ochutnáte Kov taky?


Literatura

Výpočtářky objevují vesmír

raketove-divky 200Jako žena se ráda seznamuji s jinými ženami, které pro mě mohou být vzorem, které něčeho zajímavého dosáhly. Velmi mě oslovil film Skrytá čísla o afroamerických ženách v NASA. Proto jsem měla radost, že se o tématu mohu dozvědět v...

Divadlo

Zkrocení zlé ženy rozzářil neplánovaný ohňostroj

zkroceni zle zenyNa brněnském nádvoří hradu Špilberk se letos uskutečnil již třináctý ročník Letních shakespearovských slavností. Čtvrtou červencovou sobotu se hrálo představení Zkrocení zlé ženy, nejúspěšně...

Film

Malí Nezbedové - velká dobrodružství na malém dvorku
ImageDistribuční společnost Intersonic připravila pro malé diváky DVD s oblíbeným animovaným seriálem Malí Nezbedové (v originálu The Backyardigans). Nyní jsou na pultech obchodů k dispozici již dvě DVD se šesti...