Habermannův mlýn jinak, než znáte z filmu

Habermannův mlýn jinak, než znáte z filmu

Tisk

habermann 200Události, které přišly po skončení druhé světové války, jsou téměř stejně zběsilé jako válka samotná. V zabraných Sudet, ze kterých se musela vystěhovat většina Čechů do vnitrozemí, se po válce situace obrátila a vracející se původní obyvatelé vyháněli ze své země Němce. A to i ty, kteří s nacismem nesouhlasili. Z paměti národa vymizelo mnoho osudů této doby, ale některé přetrvaly. Například ten o mlynář Habermannovi.

Josef Urban se začal zajímat o životní příběh Huberta Habermanna (v knižním zpracování August), když v mládí cestoval po Šumpersku a narazil na Habermannovu vilu. Po letech se k této vzpomínce vrátil a začal shromažďovat informace o životě mlynářské rodiny.
A teď už k příběhu samotnému. August Habermann a jeho věrný přítel Jan Březina cítí, že do konce třicátých let nastanou velké změny. Z německého rozhlasu vyřvává a straší Hitler a začíná si dělat nároky na cizí území. Jenže tato přátelská dvojice není úplně vyrovnaná – Habermann, jako Němec, by byl v případě okupace na výsluní, ale co jeho český přítel?
Habermann se ve svém okolí těší velkému respektu a obdivu. I po propuknutí války zaměstnává české lidi a tím je trnem v oku nacistům. Ti od něj ale potřebují dodávky mouky a tak vzniká pakt za ochranu Čechů, kterému ale mnozí nechtějí rozumět a považují Habermanna za kolaboranta, i přesto, že je to právě on, kdo ostatním zajišťuje živobytí a ochranu.
Po válce se karta obrací a ti, co se klepali strachy o život, najednou cítí sílu a odvahu a obrátí svůj hněv proti Habermannově rodině. Kolektivní vina není přece žádná vina a síla davu přebije vlastní svědomí.
I když nyní píšu o knize, nemůžu se vyhnout srovnání s filmovou verzí. Knižní příběh je spíše pocitový, rozebírá situace do hloubky a i přesto, že se jedná o velice palčivý problém, odvíjí se v poměrně pomalém a klidném tempu. Naproti tomu film je akční, o zvraty a překvapení není nouze. To, že se obě verze od sebe liší, není až taková novinka, ale zajímavé je, že knihu i scénář k filmu napsala jedna a tatáž osoba. Bylo tedy nutné například měnit jména? Do filmových scénářů se také obvykle vyškrtávají některé příběhové linie, ale v tomto případě jsou do filmu přidány (kupříkladu Mašek jako nevlastní bratr Habermanna).
Jsem ráda, že se autor skrze příběh Augusta Habermann vrátil k diskutovaným událostem z naší pohnuté historie. Ať už se vám líbí knižní nebo filmová verze, obě vás donutí přemýšlet nad tím, jak k popisovaným událostem mohlo dojít a zda se jim dalo nějak předejít. Pokud si zamilujete autorův popisný styl plný kudrlinek, už není cesta zpět.

habermann

Další z knih Josefa Urbana Tenkrát v ráji jsme recenzovali v tomto příspěvku: http://kultura21.cz/literatura/12665-fragment-knizni-novinka-tenkrat-v-raji-recenze

Habermannův mlýn
Autor: Josef Urban
Žánr: román
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2016
Počet stran: 168
Hodnocení: 80 %    

(Foto: www.fragment.cz)
http://www.fragment.cz/-47938/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

O svobodomyslnosti a lásce ve všech podobách s Adamem Pavlovčinem, vítězem Superstar

adam perexU každého výherce SuperStar jsou lidé zvědaví, jaký bude jeho další osud. Adam Pavlovčin vystupující pod uměleckým jménem Adonxs tuto soutěž vyhrál v roce 2021 a už vydal svoji první píseň s názvem Moving On. Zároveň otevřeně mluví o vztazích, sexuali...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Čas zkázy – Věk magie

cas zkazy 200Čas zkázy je druhým dílem napínavé trilogie Věku magie. Předešlým dílem Bájná pečeť jsme se dostali k druhému, kde události magického světa gradují a získávají na intenzitě. Na 395 stranách dobr...


Literatura

Oko za oko, zub za zub

rozsudek smrti 200To je podtitulem detektivky Rozsudek smrti od Davida Urbana, která vyšla v nakladatelství Kalibr.

 

...

Divadlo

Igor Bezdieniezhnykh z Tanečního centra Praha je mistrem a vicemistrem Evropy ve stepu

Igor Bezdieniezhnykh European TAP Dance Championship 2023Stepař Igor Bezdieniezhnykh, pedagog a absolvent konzervatoře Taneční centrum Praha, patří mezi nejlepší ve svém oboru. Tanečník, který je původem z ...

Film

Jak vypadá láska mezi regály?


laska medzi regalmi perexChristian je rváč a muž s pochybnou minulostí. Tuhle životní etapu už má ale za sebou a jako svůj nový začátek si zvolil práci doplňovače zboží v supermarket. Nečeká ho tam žádná zářivá kariéra, jeho nejlepší pers...