Hurvínek slaví narozeniny v Chrudimi

Hurvínek slaví narozeniny v Chrudimi

Tisk

hurvinek 200Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi dvěma výstavami připomíná 90. narozeniny nejslavnější a nejoblíbenější české loutky Hurvínka. Jedná se o výstavu Hurvínek má narozeniny!, kterou připravilo a do muzea zapůjčilo Divadlo Spejbla a Hurvínka, a o výstavu Spejbl a Hurvínek na poličce, která představuje obě loutky jako sběratelský fenomén.


Výstava Spejbl a Hurvínek na poličce je koncipována jako volná parafráze „sběratelova pokoje“ s jeho poličkami a vitrínami plnými drobných loutek, skleněných i dřevěných figurek, gramodesek i pohlednic a novinových článků. Návštěvník se tak seznámí nejen se samotným Divadlem Spejbla a Hurvínka, ale i rozličnou průmyslovou produkcí zabývající se loutkami a figurkami. Určitou exkluzivní záležitostí byly skleněné figurky, které od roku 1943 vznikaly v železnobrodské Státní sklářské škole v dílně Jaroslava Brychty. Oproti tomu v nepřeberném množství se na svět vykulili soustružení Hurvínci, Spejblové a Máničky firmy Schowanek(pozdější TOFA), sestaveni do mnoha podob z dřevěných kuliček. Pro děti je připravená detektivní soutěž, při níž pátrají po Hurvínkovi, který utekl ze své poličky a schoval se někde v muzeu.

Výstava Hurvínek má narozeniny!  seznámí malé i velké návštěvníky  s historií obou postaviček, s osudy jejich tvůrců, loutkoherců a „dabérů“ i s jejich cestami po celém světě. Návštěvníci se mimo jiné dozvědí, jak loutky přišly ke svým jménům i proč byly za války zavřené v trezoru na úřadovně gestapa v Plzni.

hurvinek 2

O původu Hurvínkova jména existuje několik teorií. V jednom rozhovoru pan profesor Skupa uvedl, že jméno Hurvín, zdrobněle Hurvínek, vybral ze starého kalendáře, ale v žádném kalendáři dosud objeveno nebylo. Pikantní vzpomínku nabídl Hurvínkův řezbář Gustav Nosek. Prý za Skupou přišel jednou do divadla malíř Doležal, a když mu Skupa hrdě ukazoval novou loutku, malíř Doležal si prý uplivl a řekl: “No nazdar, Skupo, co to tu máš za potvoru, to je úplný, s prominutím Kurvínek.“ Prý tak loutce říkali mezi sebou, až pak jednou paní Skupovou napadlo, proč by se jí nemohlo říkat Hurvínek.  Děti si mohou vyzkoušet různé kvízy a hádanky, povodit si loutky, převléknout Hurvínka do kostýmů nebo navštívit Žeryka v jeho psí boudě.

hurvinek 3

Muzeum navíc připravuje pro Hurvínka narozeninové překvapení. Kniha, nazvaná stejně jako výstava, "Hurvínek má narozeniny!" s ilustracemi Tomáše Chluda, textem Denisy Kirschnerové a především tolik oblíbenými trojrozměrnými papírovými vyklápěcími obrázky, určitě potěší i ty nejmenší hurvínkology.

hurvinek 5

Hurvínek má narozeniny!
Místo: Muzeum loutkářských kultur, Břetislavova 74, Chrudim
Datum: od 2.5. do 23.10. 2016
Otevřeno: denně kromě pondělí od 9 do 18 hodin

(Foto: autorka)


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mám rád skutečné životní příběhy a reálné kriminální případy, říká režisér Mirek Veselý

Promlceno foto perex  k21Herci Karel Roden a Sabina Rojková vytvářejí hlavní role v připravovaném filmu Promlčeno. Inspirací k filmovému příběhu je promlčení trestného činu, v tomto případě promlčení vraždy. Režisér Mirek Veselý říká, ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Doteky života

Dotekyzivota200Říká se, že kdo má rád zvířata, má rád lidi. Taky se říká, že kdo má rád lidi, ne vždycky má rád zvířata. Obé je pravda. Znám lidi, kteří mají rádi zvířata víc, než lidi a staví potřeby zvířat nad svoje vlastní. Tak například moje teta: má...


Literatura

Jak se ve válce utváří mentalita lidí?

moralni dilema 200Druhá světová válka stále patří k nejčastěji zkoumaným historickým skutečnostem.  Anglický historik Michael Burleigh, od něhož známe již Nové dějiny Třetí říše a Pozemské mocnosti, však v objemné, více než sedmisetstránkové knize MOR...

Divadlo

Divadlo na Vinohradech uvede slavnou detektivku Past na myši

past200Nejslavnější divadelní detektivka Agathy Christie všech dob, to je Past na myši, jejíž premiéru uvede v sobotu 15. října Divadlo na Vinohradech. V překladu Pavla Dominika a režii Jana Buriana se na jevišti objeví Aneta Krejčíková, Ondřej Kraus, Regina Rázlo...

Film

Porozumět Lustigovi...

Přítomnost Arnošta LustigaNakladatelství Mladá fronta se rozhodlo vydat, řekněme, přímé svědectví o osobnosti Arnošta Lustiga, jednoho z nejdůležitějších českých spisovatelů píšícího o holocau...