O dávném superhrdinovi Karlu IV.

O dávném superhrdinovi Karlu IV.

Tisk

karel iv komiks 200Zdeněk Ležák přichází s další psanou knihou a zároveň i komiksem. Tentokrát se věnuje letošnímu oslavenci Karlu IV. Podtitulem je příznačné označení Pán světa.

 

 

Dalo by se svým způsobem říci, že se jedná o volné pokračování předchozího díla Ve jménu Husa – Zrození kalicha. Autor se posouvá zpátky v čase a věnuje se událostem, které zčásti pomohli vytvořit atmosféru pro budoucí husitské války. No zamyslete se nad tím sami. Nejenže Karel IV. založil Karlovu univerzitu, která se později stala jedním ze sporů, jeho syn a následovník Václav IV. byl rovněž jedním z hlavních důvodů, které způsobily nevraživou atmosféru v českých zemích.
Ale vraťme se zpátky k jednomu z našich nejznámějších panovníků. Respektive ještě o kousek dále do minulosti. Aby se totiž čtenáři dozvěděli co nejvíce o jeho životě, musejí se nejdříve informovat o předcích tohoto slavného krále a císaře.
První kapitoly se věnují Přemyslovcům, respektive konci jejich panování v českých zemích. Každý ze čtenářů jistě bude vědět, že tím úplně posledním byl zavražděný Václav III. Po něm se šlechta i panovníci z okolních zemí začali přít, kdo by se mohl stát králem v tehdejší době významného státu. Mužský potomek už nebyl, ale samozřejmě zbývaly přemyslovské ženy. Ovšem jejich role v konečném rozhodování byla spíš vedlejší.
Ale přeskočme hned k Lucemburkům, kteří si velice brzy získali silnou pozici. Prvním významnějším, který zasáhl do dějin našeho státu, se stal Jan Lucemburský. Stránky tohoto díla popisují jeho slavný život, bitvy i nepříliš kladný vztah k Čechám. Protože byl především bojovníkem, neustále cestoval a bojoval ve válkách. A už se dostáváme k našemu oblíbenci Karlu IV., který se později rozhodl bezvládí u nás změnit.
Tím jsme se posunuli do druhé kapitoly. Celkově jsou tři psané, ale každá z nich je rozdělená na velké množství podkapitol. V této se autor zaměřil na růst a vzdělávání mladého chlapce z rodu Lucemburků na francouzském trůnu, kam byl umístěn na výchovu po odejmutí matce. Zároveň zacílil i na křest ohněm v Itálii, kde Karel IV. získával první vojenské zkušenosti. Následuje první manželství s Blankou z Valois a postupný průnik na trůn. Konec této části je zaměřen na smrt jeho otce Jana Lucemburského.
Ve třetí a zároveň poslední psané kapitole můžou čtenáři sledovat postupný rozkvět Karlovy kariéry, jeho snažení se o tolik žádaného potomka či zajímavá mezistátní vyjednávání pomocí sňatků. Zaujme i malá podkapitolka Karel jako literát, ve které se dozvíme o jím napsaných literárních dílech. Nejvýznamnějším z nich je samozřejmě životopis latinsky nazvaný Vita Caroli.
Abychom uzavřeli tento oddíl, pojďme na malé shrnutí. Psaná část přináší mnoho zajímavých poznatků napsaných srozumitelnou řečí. Text je zároveň určen i pro mladší čtenáře, kteří se chtějí dozvědět více podrobností ze života tohoto významného panovníka. A jeho život rozhodně nebyl žádnou nudnou dějepisnou kapitolou, což dokazuje i následující komiks.
Právě spojení s obrázkovým výtvorem dělá tuto knihu výjimečnou. Na mnoha stránkách obrázků máme možnost ještě jednodušší formou pozorovat další životopisné okamžiky ze života Karla IV. Všechny ilustrace jsou nakresleny opravdu bravurně a přinášejí radost ze čtení a koukání. Zejména lidem, kteří o něco méně čtou, bude tento komiks sloužit k poznávání historických faktů. Autorům se opět podařilo výtečnou formou zpracovat dané téma.
Karel IV. – Pán světa je jednoznačně dílem, které slouží ke vzdělání, ale zároveň i k zábavě. Na jeho stránkách kombinujících psaný text s komiksem se dozvíte mnoho zajímavých okolností ze života jednoho z nejdůležitějších panovníků v českých zemích. Určitě nebyl dokonalý, mučil a vraždil stejně jako jiní, ovšem jeho kariéra přinesla naší krajině daleko více prospěchu. Proto letos oslavujte jeho narození, čtěte knihy, které se mu věnují, a navštivte některou z mnoha výstav věnujících se dané době.  

Karel IV. – Pán světa
Autor: Zdeněk Ležák
Žánr: Naučná literatura/komiks
Nakladatelství: Edika – Albatros media
Rok vydání: 2016
Počet stran: 160
Hodnocení: 90 %
Zdroj foto: http://www.albatrosmedia.cz/karel-iv-pan-sveta.html

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kouzelník Ríša Nedvěd: „Rekvizity kupuju jen občas, takže za ně moc neutrácím.“

Richard NedvědKouzelníka a vyznavače takzvané trapnomagie Ríšu Nedvěda proslavila především účast v reality show ČeskoSlovensko má Talent. Aktivní byl a je také v divadle Na Stojáka.  Tajemství triků nám ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vlčí stopy: Můj život s vlčí smečkou

vlci stopyOstravská rodačka Tanja Askani je žena, která doslova běhala s vlky. O svém životě s vlčí smečkou napsala dojemné vyprávění doprovázené nádhernými fotografiemi zvířat a přírody. Knihu vydalo nakladatelství Mladá fronta.


Literatura

Miluj mě, nebo střelím!

milujmestrelim perexDita má Zdeňka. Šimon má Kateřinu. Oba páry středního věku se neznají a žijí si dlouholetá spokojená manželství. Dita je úspěšná spisovatelka, Šimon je vysokoškolský profesor. Stačí však jedno náhodné setkání a všechno je vzhůru...

Divadlo

Pejsek a kočička bavili děti první festivalové odpoledne

altDivadelní přehlídka Setkání 2012 Stretnutie není jen o věhlasných divadelních souborech a profláklých tvářích prken, která znamenají svět. Není ani o výhradně dospělém divákovi. Děti jsou ve zlínském divadle vítány, a tak hned první od...

Film

Méďa aneb když plyšáček ožije

Film Meda plakatKdo má rád americké filmy, může se jít podívat na nový americký film Méďa, a jakmile ho zhlédne, nemusí ani přemýšlet, o čem vlastně ten film je. Hlavně, že se zasmál, až padal na opěradlo sedadla před sebou. Naví...