P. S. Miluji tě po francouzsku

P. S. Miluji tě po francouzsku

Tisk

lide 200Když se vám život během jedné minuty tragicky změní navždy. Jak na to reagovat? Hrdinka našeho příběhu se uzavře do sebe a rozhodně nečte, jak by napovídal název knihy Šťastní lidé čtou a pijou kávu. I když kávy vypije hektolitry a vykouří stovky cigaret…

 

 

Diane se balí na dovolenou. Manžel Colin s malou dcerou Clarou ještě odjíždí na chvíli pryč…Ne, to byl původní plán. Oni už se totiž nevrátí nikdy. Zemřeli po automobilové havárii. Diane je naprosto zhroucená. Až tak, že se odmítá zúčastnit jejich pohřbu. Na další rok se uzavírá do sebe. Nic ji nezajímá, ani nepracuje v „Lidech“, tedy její literární kavárně, moc nejí, je úplně mimo, ale tomu se nemůžeme divit.

Jediným „rušivým“ elementem v jejím životě je její kamarád Félix, který si život užívá plnými doušky a chce Diane zase přivést mezi lidi a na jiné myšlenky. Vymýšlí divokou cestu do exotických krajin, ale Diane má jiný plán. Chce odcestovat do Irska, kam se chtěl podívat její Colin.

A tak náhodně vybírá městečko Mulranny a odjíždí do pohádkové irské krajiny. Nachází tam srdečné sousedy. Tedy až na jednoho, toho, co má nejblíže. Neurvalec Edward, kterému slušné vychování nic neříká. Aspoň se to tak na začátku zdá.
Zde začíná ta opravdu komická část příběhu. Co jen se všechno děje, když si žena najde svůj objekt zájmu. Irská krajina má očividně léčebnou sílu.

Celou dobu, co jsem knihu četla, se mi do mysli vkrádal film P. S. Miluji tě (knižní předlohu bohužel neznám). Tam hlavní hrdinka odjíždí do Irska po smrti svého manžela, kterému diagnostikovali rakovinu. Jelikož věděl, jak celá záležitost dopadne, nachystal své manželce různá překvapení a vzkazy, které ji byly doručovány po jeho smrti. I ona odjela do Irska a zakoukala se do statného a šarmantního Jeffreyho Dean Morgana. A právě Jeffreyho jsem si celou dobu představovala jako Edwarda z knihy, i když měl být o pár let mladší.

Co bych od autorky očekávala, by bylo ještě hlubší propracování tématu. Některé změny v chování a postoji postav přicházely příliš rychle a nenadále. Na druhou stranu si budete říkat – tak tohle se doopravdy mohlo stát. Jako oddechovka a zasněné čtení je ale tato kniha naprosto dokonalá. Tak co dámy, vyrazíte hledat vysněného prince do Irska?

lide

Šťastní lidé čtou a pijou kávu
Autor: Agnes Martin-Lugand
Žánr: román
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2016
Počet stran: 224
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: www.kosmas.cz
http://www.albatrosmedia.cz/stastni-lide-ctou-a-pijou-kavu.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem workoholik a nedokážu být v klidu, říká herec Dušan Sitek

dusan sitek 200Čtvrtstoletí strávil herec Dušan Sitek v Městském divadle ve Zlíně, odkud před pěti lety přestoupil do souboru Divadla pod Palmovkou v Praze. Přesto ho teď zná pomalu celá republika, neboť díky vytopenému divadlu soubor hodně cestuje. Úspě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Trámoš a Světlík – strašidla z půdy

altKnížka Milana Valenty s ilustracemi Ivana Mračka Půďáci ze staré školy vyšla již na podzim loňského roku. Ale bylo by škoda, si jí nevšimnout. Především je krásně vybavená. Nakladatelství Práh ...


Literatura

Dopisy Kafkovi

200litDopisy Kafkovi Ireny Obermannové mi opravdu hodně potrápily mysl. Zpočátku jsem nevěděla, jak se k obsahu postavit. Nechápala jsem souvislosti a snažila jsem se vpravit do děje, ale moc mi to nešlo. Ale potom jsem si nechala text volně plynout do mozkový...

Divadlo

Studio Marta uvede inscenaci ve znakovém jazyce

denik divky200Dne 10. 11. 2022 uvedou studentky Ateliéru divadlo a výchova pro Neslyšící inscenaci Deník dívky. Dílo je adaptací deníků Ruth Maierové, oběti holocaustu, od jejíhož narození uplyne v den premiéry 102 let. Scénář zpracovala pedagožka Adéla ...

Film

Jak spolu prchali princezna a budoucí písař

princ 200Z trojice nových pohádek, které přichystala Česká televize, spatříme jako první Princeznu a písaře, a to ve stědrovečerním čase. O den později následuje Kdyby byly ryby a na druhý svátek vánoční se můžeme těšit na slovenský příspěvek Láska na vlásk...