Tudy kráčel český génius

Tudy kráčel český génius

Tisk

Cimrman200Je řada koutů naší vlasti, která nejslavnější Čech prokazatelně proslavil po celém světě. Existují památná místa, kde zanechal výrazné stopy a důležité odkazy nejslavnější český génius - Jára Cimrman.

 


Možná tudy pouze projížděl, sehrál zde divadelní představení, přespal, kdo ví… Na každém takovém místě však lidé na jeho počest vzpomínají a postavili například pomník, pamětní desku, odlitek, zkrátka chtěli si navždy zachovat vzpomínku na nejslavnějšího Čecha.

Ke každé události, která se dotýká Járy Cimrmana, se vztahuje příběh, se kterým se seznámíte v  průvodci Památná místa Járy Cimrmana od autora Radka Laudina. Do knihy byly zařazeny více než dvě desítky nejzajímavějších míst, která jsou prokazatelně spojena s mistrovým životem a dílem. Kniha  je doplněná řadou fotografií z těchto památných míst. Průvodce tak určitě potěší nejen širokou veřejnost, ale především srdce každého cimrmanologa.

Cimrman

 


 Život a dílo českého génia
Jára Cimrman se narodil ve Vídni. Dodnes nelze s určitostí říci, kdy se manželům Cimrmanovým narodil synek; možná to bylo roku 1856, 1864, 1868, či 1883. Jeho otec byl český krejčí Leopold Cimrman, matka rakouská herečka Marlen Jelinková-Cimrmanová. Sám Cimrman se cítil být Čechem a nijak se tím netajil.

Zanechal po sobě rozsáhlé dílo. Byl jedním z největších českých dramatiků, básníků, hudebníků, učitelů, cestovatelů, filozofů, vynálezců, kriminalistů a sportovců své doby.

Poslední bezpečně zjištěné místo mistrova pobytu je obec Liptákov v Jizerských horách roku 1914.  Cimrmanovo údajné místo skonání se nachází poblíž obce Skalka v Ústeckém kraji. Jeho stopy ovšem nacházíme v nesčetných zemích téměř všech světových kontinentů.
Nezištně pomáhal řadě světových velikánů. V Čechách dosahuje Cimrmanovo životní dílo vrcholu.
Ať už je tomu jakkoli, díla, pod nimiž je podepsán Jára Cimrman, patři k vrcholům světové dramatické tvorby.  Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat…

Radek Laudin pracuje jako redaktor a editor. Je autorem několika cestopisů.

Památná místa Járy Cimrmana, autor: Radek Laudin, vázané, 126 stran, bohatě ilustrováno, vydala Grada Publishing v roce 2016, www.grada.cz 
Hodnocení 90 %

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Roman Tomeš: „S Tomášem se snažíme udělat program, který bude bavit nás i diváky.“

tomes200Roman Tomeš je známý divadelní a muzikálový herec a zpěvák. Už za několik dní doprovodí Tomáše Vaňka na jarním tour, kdy tato dvojice slibuje jak hudební zážitek, tak i stand-up. Jak se na koncerty těší a co nám o nich prozradil?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

To bych zvládl taky

to bych zvladl 200Poznáte tých čitateľov, ktorí pri prvom listovaní knihou hľadajú obrázky? Niektorí z nás to robia s každou hrubou knihou, ktorá vyzerá nudne. Pri tejto mini encyklopédii moderného umenia sa o nedostatok obrázkov báť nemusíte, nájdete...


Literatura

Dívka z 6E, proměna psychopatky není pro puritány

div 200Tentokrát se podíváme na román plný sexu, násilí i životních kolotočů. Jmenuje se Dívka z 6E a jeho autorkou je Alessandra Torre. Vydavatelem je malá společnost Noxi, která poslední dobou stoupá vzhůru. Deanna Maddenová alias Jessica Reillyová je mladá...

Divadlo

Úspěšně lze cestovat do pravěku nejen na filmovém plátně, ale i na divadelních prknech

cesta-do-praveku 200Říká se, že pachatel se vrací na místo činu. Občas je těch pachatelů víc, třeba čtyři. A vracejí se na míst více. Třeba do Zlína a třeba do pravěku. Přesně tak tomu bylo v neděli 2. listopadu, kdy se ve zlínském Městs...

Film

Film Občan K. aneb Co se do výstavy nevešlo?

obcan k ztohovenDo kin právě míří film ukazující pozadí unikátního projektu Občan K. Projekt, který přibližně před dvěma lety vzbudil pozornost mnoha lidí, včetně policejních složek, nenásilnou i když trochu kontroverzní metodou připomíná,...