Přijde zase někdy Lili?

Přijde zase někdy Lili?

Tisk

danska divka webCo jen může způsobit jedna náhodná nevinná prosba? V mnoha případech asi nic zvláštního. Do života Grety a Einara však přinesla zásadní zlom. Do té chvíle byli zamilovaným manželským párem malířů, poté rozervanou dvojicí, která neví, jak na novou situaci reagovat. Pokud jste příběh Dánské dívky nezachytili v knižní podobě, možná jste jej zaregistrovali alespoň v té filmové. Autor David Ebershoff se ve svém románu nechal inspirovat pravdivým příběhem z konce dvacátých a začátku třicátých let minulého století. 

Manželský pár Greta (ve skutečnosti Gerda) a Einar Wegenerovi se potkali na výtvarné akademii. Každý měl svůj styl. Podle různých zdrojů byla ale po celou dobu Greta úspěšnější než Einar, co se prodeje týče, ačkoliv román i film tohle zobrazují jinak.
Sám autor si nedal za závazek popsat realitu takovou, jaká byla, ale nechal se pouze unášet základními údaji, které rozvinul ve svůj vlastní příběh, kterému je ale velmi snadné uvěřit. Díky slovům vypravěče můžete velmi intenzivně a niterně prožívat uvědomování si Einara, že to, že se narodil jako muž, je velkým omylem přírody. Ale jak k tomu přijde manželka, která se bláznivě zamilovala do muže, jenž se cítí být ženou? Ani pro jednoho z nich nemohlo být tohle zjištění lehké. Einarovi – později Lili Elbe – došla trpělivost a rozhodl se přestat vydávat za někoho, kým doopravdy není. Po dlouhém hledání našel lékaře, který byl ochotný provést novátorské operace, které před ním ještě nikdo jiný nezkusil.


Byl to velký risk, který ale pomohl a dodnes pomáhá mnohým lidem, se kterými si příroda neporadila na první pokus dobře. Lili byla ke světu otevřená, jejím přispěním se první transgenderová operace dostala do médií a Lili je tak považována za prvního transčlověka.
Pokud se vám líbila kniha, nevím, zda mám doporučit i film. Je v něm mnoho změn a podle mého mínění jsou to změny zásadní a spíše negativní. Ne, že by byl film sám o sobě špatný, ale s vědomím toho, jak se příběh odehrál na stránkách knihy, vás nemůže plně uspokojit.
Autora je třeba pochválit za to, jak křehké téma si vybral a že dokázal svými slovy doslova vytvářet obrazy – jeho popisy barev a vůní jsou opravdu poetické. Mimo hlavní dějovou linku se dozvídáme také o historicko-politické situaci v Dánsku a okrajově v USA. Není možné, aby vás k sobě Lili a Gerta nepřitáhly a jejich osud vás nechal chladnými.
Další recenzi na Dánskou dívku na našem webu najdete zde: http://kultura21.cz/literatura/14077-domino-danska-divka-david-ebershoff

Dánská dívka/The Danish Girl
Autor: David Ebershoff
Žánr: světová próza
Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2016
Počet stran: 376
Hodnocení: 90 %
Zdroj foto:www.dominoknihy.cz
http://www.dominoknihy.cz/edice-mimo-edice/danska-divka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisér Viktor Tauš: „Pracovat s Kaiserem a Lábusem je štěstí“

taus viktor 200Režisér Viktor Tauš debutoval autobiografickým filmem o drogové závislosti Kanárek. Můžete si přečíst, jak na tento film vzpomíná a co pro něj znamenal, ale tento rozhovor se točí především kolem jeho ne...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Domácí recepty proti nemocem

domaci recepty prioti nemocem 200V prosinci vyšlo v nakladatelství Esence již sedmé vydání knihy Domácí recepty proti nemocem německé autorky Franzisky von Au. Pěkně od základů a s velkým záběrem se dozvíte o těch nejlepších přírodních...


Literatura

Teple se oblečte, přichází Mráz

Mraz 200Nakladatelství XYZ vydalo mrazivý francouzský thriller, který se údajně svou atmosférou vyrovnává i kultovnímu Mlčení jehňátek. Opravdu může Mráz od Bernarda Miniera konkurovat této legendární knize?

 

...

Divadlo

Městské divadlo Zlín rozjíždí divadelní sezónu s Řidičem slečny Daisy

ridic slecny daisy 200„Předskokanem“ nové sezóny v Městském divadle Zlín bude komedie Řidič slečny Daisy v režii Petra Akimova. Premiéru bude mít v divadelním klubu Dílna už 26. srpna. Hlavní roli Daisy dostala jako dárek za věrnost zlínskému div...

Film

Přijely Ostře sledované vlaky

vlak perexUž po čtvrté - bohužel s hlemýždím tempem jednoho titulu ročně - se obnovené premiéry dočkává klasické dílo české kinematografie, digitalizované, vyčištěné a vyrovnané v kontrastu i jasu. K divákům se tak dostává v podobě, v jaké se uvádělo při prem...