Vladimír Kafka: Život naživo

Vladimír Kafka: Život naživo

Tisk

zivot200Jak spletité a nesmírně těžké mohou být životní křižovatky? O strachu ve chvíli, kdy nás dožene nepřízeň osudu, ohrožení života a úzkost z každého dalšího dne. Autor je spisovatel, malíř a léčitel a především velmi moudrý muž, který má dar vyprávět. Kniha Život naživo je více než tři sta stran, ve kterých budete dojati, poučeni, budete plakat nad svým vlastním životem, abyste v následující chvíli dostali facku „tak vstaň, nefňukej a žij. Nepřekážej svému životu!“ a aby vám autor polopaticky vysvětlil, jakým způsobem žít. Opravdu žít, nikoliv jen přežívat.

 


Pochopíte, že život je vzácný dar
Jen s ním neumíme zacházet. Nikdo nás to nenaučil.
„Život nás mnohdy dokáže překvapovat v těch nejsložitějších chvílích, kdy nás postaví náhle do situace vyžadující jasné rozhodnutí o dalším pokračování cesty. Zvolený směr vás potom buď trvale s někým rozdělí, nebo naopak spojí a upevní se tak váš vztah.“ Tak to je jedna z vět, které vám z této knihy jistě zůstanou v hlavě navždy. A takových silných okamžiků je v této knize více než tři sta stran. Autor naprosto bravurním způsobem rozvinul myšlenky, hluboké, duchovní, a přitom zůstal nohama na zemi.
Jsem realista, ale v této knize jsem nenašla jediné místo, kde bych snad s autorem nesouhlasila. Ano, všechno má svůj smysl, čísla, čakry, složení našeho těla, naší duše, je třeba to respektovat, ale na druhé straně na tom nestavět růžově načechrané jedině platné pravdy, jak se to někdy prezentuje. Nesouhlasí s nějakou všeobjímající láskou k sobě samým a teprve potom, že máme nárok na lásku od někoho jiného, naopak vše staví do naprosto lidského světla a respektuje zákony pozemského bytí. Naše potřeby, emoční i fyzické. Nelze je potlačovat.
Vladimír Kafka by byl jistě skvělý šaman, duchovní společenství lidí, ten, ke kterému jdete pro radu, když už nevíte, kudy dál. Otevírá v této knize především témata, která jsou hluboce spjata se smrtí, nemocí, ba se dotýká i případů, kdy svým vlastním životem a přístupem k němu můžete někomu smrt způsobit. Ovlivnit negativně jeho život. Píše tu o jednoduchosti života, o tom, jak vyslechnout volání života a to pro mne byla zásadní část v knize, kterou si ponesu v nitru – navždy.
„Úctu k životu je možné projevovat i tím, že život bez ustání používám a snažím se mu nepřekážet, i když je to někdy velmi náročné a vyžaduje to plně vědomý úmysl. Pravidelně se snažím rozpoznat svoji pravomoc, a tak trávím se svými klienty mnoho hodin debatami o tématu svobodného rozhodnutí, i o tom, co si představit pod pojmem služby. Nejčastěji pracuji s onkologicky nemocnými lidmi, většinou v již rozvinutém stadiu nemoci. Přesto se velká část z nich často podivuje, když po nich vyžaduji změny v přístupu k životu, požaduji duševní spolupráci a plné nasazení celé osobnosti během léčby. Přestože si většina z nich přeje uzdravit se, dost často při mých důsledných požadavcích na provedení trvalých a hlubokých změn v jejich životech smlouvají, obhajují se, vysvětlují, proč to není možné, nebo stále něco odkládají. Vůbec nepoužívají tu největší sílu, kterou máme všichni k dispozici, totiž úmysl opravdově se použít se vším, co k tomuto pojmu podle nás náleží. Neustále opakovaná slova možná, snad, počkejte, asi, já vím, ale, uvidíme, to stačí, když já… a další jim podobné výrazy ukazují nemilosrdně na nedostatek lásky k sobě a na líně odevzdaný postoj, který k navracení zdraví rozhodně nepřispívá.“

zivot8


Ukázka, v níž je řečeno vše. Když povolíme ve své snaze žít, ztratíme život. Když přestaneme objímat život a chtít si z něj brát to své, nic nám nikdo nedá. Jak jsem již napsala, autorův talent vyprávět je neuvěřitelný a chcete-li si tuto knihu vychutnat, dejte si na ni víc času. Neodtrhnete se od ní. Je tak silná, tak strhující, tak opravdová a moudrá.
O autorovi:
Vladimír Kafka se narodil v roce 1963 v Praze, kde dnes bydlí a pracuje. Absolvoval Akademii výtvarných umění v intermediálním ateliéru prof. Milana Knížáka a svoje díla vystavoval v řadě předních galerií u nás i za hranicemi. V 80. letech minulého století byl spoluzakladatelem legendárních výtvarných Konfrontací na Svárově a výrazně se podílel na tvorbě české umělecké scény devadesátých let.
Od roku 1994 se aktivně věnuje především lidem s onkologickými chorobami a dalšími závažnými zdravotními problémy. Pořádá přednášky a semináře po celé republice, které jsou převážně zaměřeny na vnitřní podstatu člověka a důsledky jeho rozhodnutí. Jeho názory jsou publikovány v tisku, rozhlase a televizi. Spolupodílel se na vzniku knihy Rok 2012 – šance pro každého, která vzbudila velkou pozornost. Její úspěch se stal impulsem k sepsání díla Minulost je mrtvá, život začal právě teď. Knihu Život naživo napsal na základě svých dlouholetých zkušeností s onkologicky nemocnými pacienty a jejich životními osudy. Popisuje v ní, jak lze prožít smrt zaživa, utkat se sám se sebou a posunout svoje vědomí na vyšší stupeň. Přibližuje autentické příběhy lidí, u kterých byl osobně aktivně přítomen. V jeho podání se tak mohou stát inspirací pro ty, kteří se ocitli v podobně náročné životní situaci.


Název: Život naživo
Autor: Vladimír Kafka
Žánr: motivační, zdraví
Nakladatelství: Eminent
Rok vydání: 2015
Počet stran: 314
Hodnocení:    100 %            Zdroj foto: Eminent
Odkaz na web: www.eminent.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Daron: Metaloví fanoušci jsou ti nejlepší!

Jiří Daron, Pragokoncert a Tarja TurunenPřesto, že datum v kalendáři a nevlídné počasí za okny naznačují, že festivalovému řádění je pro letošní rok konec, není to docela pravda. Už zítra propůjčí hokejoví fanoušci svůj zlíns...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Takové maličkosti jsou exkurzem do lidského nitra i do společnosti odvrácené tváře

big takove-malickosti-Vo5-510971 (2)Na malém prostoru útlé knihy se autorce povedlo něco velkého a vcelku jedinečného. Dokázala úspornými slovy vyjádřit vánoční atmosféru, společenskou krizi i zneužíván...


Literatura

Panenství je drahé a mouchy na WC jsou důležité

altŽijeme v uspěchané době plné komerce a naším světem hýbe – ekonomika. Pro mnohé z nás pojem, který sice akceptujeme, ale jeho komponenty, jako inflace, hrubý domácí produkt, efektivita investičních pobídek a další ryze ekonomic...

Divadlo

Horečka sobotní noci může zachvátit opravdu každého!

Horecka 200Aplaus ve stoje, zpívající pódium a rozvlněné hlediště. Takový byl závěr muzikálového představení Horečka sobotní noci. Vytáhla jsem rodinku za kulturou a skutečně jsme nelitovali. Česká premiéra kultovního muzikálu se v pražském Kalichu uskute...

Film

3Kino nám zpřístupní středoevropské filmy, které bychom jinak sotva spatřili

3Kino perexKaždoročně se v listopadu pořádává rozsáhlá přehlídka 3KINO a ani letošek není výjimkou. Zájemci, kteří si musí vyčlenit volný čas na období mezi 3. až 12. listopadem, se mohou těšit na filmy vzniklé na teritoriu střední Evropy, kromě Česka ta...