Na jeden nádych a sto výdychov

Na jeden nádych a sto výdychov

Tisk

island200Do knihy o Islande som sa zakusla pri počúvaní mojej obľúbenej islandskej kapely Sigur Ros a ich hudba ma sprevádzala počas celého čítania. Tak ako ich hudba, tak celá kniha podáva svedectvo o islandskej krehkosti a zároveň divokosti. Je veľmi povzbudzujúce čítať, počúvať i hľadieť na fotografie krajiny, ktorá sa stáva čoraz populárnejšou a neuberá jej to na pôvabe.

 


Každý pozná Island z učebníc geografie, nemá žiadnu históriu a pamiatky, ale neuveriteľnú prírodu a je to ostrov. Možno práve tu sa niektorým z nás končia poznatky o Islande. No je toho ešte oveľa viac, a to viac nám nepovedia počty obyvateľov, ani ročný úhrn zrážiek.
Eva Učňová prišla s nápadom predať svoje poznatky a osobné skúsenosti z krajiny ľadu cestou krátkych rozhovorov s miestnymi a dlhoročnými obyvateľmi. Svoj niekoľko ročný pobyt a pracovné skúsenosti transformovala do dialógov so svojimi dobrými priateľmi, ale i ostrovanmi, ktorí pootvorili dvere do svojich životov, osudov a dôvodov, prečo na Island prišli, prečo zotrvali, či prečo sa neustále musia vracať.
Každý si v knihe nájde určite svoje odvetvie záujmu o Islande. Mňa napríklad až tak neupútali technické poznatky o budovaní tunelu na prepojenie dvoch islandských oblastí, skôr príbeh životného osudu človeka, ktorý sa dlhé roky presúval medzi Čechami, Anglickom a Islandom alebo príbeh islandskej "jogínky".

island


Čo sa teda dozviem o Islande? Rozhodne to, ako obyvatelia Islandu vnímajú cudzincov, a tiež ako našinec vníma Islanďanov. Kniha načrtáva náboženskú situáciu, ktorá sa postupne pôsobením kapucínov zo Slovenska duchovne oživuje a tiež ďalšie príbehy spojené s krajinou ľadu.
Knihe by som vytkla, že jej formálna stránka textu nie je príliš prehľadne členená. Niektoré texty sú menej prehľadné, pretože autorka myšlienky zlieva a rozhovor sa mieša s jej vlastným textom.  Niekedy čitateľ nevie rozlíšiť, kde končí autorkina vsuvka a monológ hlavnej postavy kapitoly.

 

Ak však nechcete iba obyčajný cestopis ale sondu do života Islanďanov, toto je určite jedna z mála kníh, ktorá to poskytuje.

ISLAND – Život s nádechem ledu
Autor: Eva Učňová
Text a fotografie: Eva Učňová
1. vydání, 2015
ISBN 978-80-260-8828-8

Hodnotenie: 85 %

( 1 hlas )


V prípade záujmu o knihu sa môžete informovať na e-maili:  
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript


Viac o autorke a jej vášni sa dozviete aj na Facebookových stránkach: https://www.facebook.com/islandzivotsnadechemledu/

Eva Učňová (*1981) je v súčasnosti aktívnou žurnalistkou a spolupracuje s cestovnou agentúrou vrámci sprevádzania po severských zemiach Škandinávie a tiež, samozrejme, po Islande.

Rozhovor s autorkou knihy už čoskoro na našich stránkach!


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Už dávno jsem se smířila s tím, že nejsem a nebudu dokonalá

jidr200Asi ne náhodou jsem natrefila na tři knihy s líbivými a lákavě barevnými obaly. První se jmenuje Meč pánů z Velhartic, druhá Meč a dívka z Herštejna a ta třetí Meč, srdce čarodějky. Jsou to knihy pro malé čtenáře a mají společnou autorku – Jindřišku Mend...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Anders de la Motte výrazně ubral

smrt prichazi na prohlidku 200Smrt přichází na prohlídku je název nové knihy oblíbeného švédského spisovatele Anderse de la Motta, který spojil síly s komikem Månsem Nilssonem.

 

...

Literatura

Panenka a Vina

panenka200O tom, že to spisovatel nemá jednoduché, vím svoje. Prosadit se na trhu, zaujmout, získat si jméno a zachovat si důstojnost je neustálou snahou každého autora. Důležité je psát netuctově, odlišně, najít téma, které čtenáře zaujme hned na první dojem...

Divadlo

Rossiniho opera v Brně, odvážná Zkouška lásky ve 21. století

Zkouska lasky perexHudební fakulta Janáčkovy Akademie múzických umění v Brně má své malé, ale moderní divadlo v ulici Orlí. Zde se představují studenti a absolventi Komorní opery Hudební fakulty se svými zajímavými výsledky studia. Posledním ti...

Film

Financování filmu jako aspekt kulturní politiky

financovani filmu perexPetra Bilíka, profesně spjatého s olomouckou univerzitou, si vybavíme hlavně jako autora cenné monografie Ladislava Helga, jednoho z „prokletých“ tvůrců ze 60. let, jenž se po letech zákazů už nikdy nevrátil k aktivní...