Robert Vano: Fotka nemusí být ostrá

Robert Vano: Fotka nemusí být ostrá

Tisk

vano200Vzhledem k napjaté politické situaci v tehdejším Československu se, dnes nám už všem známý český fotograf, rozhodl v roce 1967 se svými přáteli emigrovat do Spojených států. Ve své knize se s námi podělil o nelehké začátky coby neanglicky mluvícího přistěhovalce, který se od myče nádobí posunul až na samotný post asistenta fotografů módních časopisů. Získané poznatky uplatnil ve své pozdější práci fotografa.

 

 

O tom jak je důležité být ve správný čas na správném místě ví sám autor knihy, kterému se otevřely brány do světa módního průmyslu díky práci asistenta v módním časopise Cosmopolitan. Měl možnost pracovat se samotnými osobnostmi fotografie, které ještě zažily tzv. zlatou éru Hollywoodu.

vano00

 

Vano se probírá svými vzpomínkami na úspěšná i méně úspěšná léta své fotografické kariéry. Nechá nám detailně nahlédnout pod pokličku zákulisí módních časopisů ještě z dob, kdy se fotilo pouze na film a vše muselo být připraveno do nejmenšího detailu.

Dočteme se například i to, což bylo nesčetněkrát potvrzeno, že důležitější jak samotné studium je získaná praxe, kterou v českých školách najdeme vesměs sporadicky.

vano009

 

„Prvních 20 let by se měl člověk učit, dalších 20 let pracovat a posledních 20 let učit a publikovat, co se za ta léta naučil a vytvořil.“ říká ve své knize samotný autor.

Vano je jedním z mála fotografů, který není právě příznivě nakloněn moderním výdobytkům digitální fotografie. V knize se můžeme dočíst o nešťastné příhodě, kdy se kvůli svému koníčku vyvolávání fotografií pomocí platinotisku dostal do hledáčku Policie, která v něm díky nedorozumění spatřovala potencionálního atentátníka.

vano09

 

Prolínají se zde jeho názory na minulou i současnou fotografickou scénu, hranice vkusu ve fotografii a názory na ostatní umělce v oboru.

O svém životě se vypisuje bez předsudků s humorem sobě vlastním. Především se však zaměřuje na svá léta strávená v emigraci a popisuje doby, kdy ještě neexistovaly žádné „vymoženosti“ v podobě  retuše v grafických programech na PC jaké máme dnes a aranžmá fotografie se dělalo vskutku až na místě.

 

vano34

 

Kniha je díky své svěží, čtivé a vtipné formě vhodná jak pro širokou veřejnost, tak pro fotografické nadšence, kteří by rádi získali pár cenných rad proslulého fotografa, který se sám řídil nepsaným pravidlem: „Pro úspěch si musíte jít do New Yorku. Odtud už není kam jít.“


Název: Fotka nemusí být ostrá
Autor: Robert Vano, Soňa Lechnerová
Žánr: autobiografický
Rok vydání: 2015
Počet stran: 141
Nakladatelství: Slovart
Vydání: první
Hodnocení: 70 %

( 2 hlasů )

http://www.slovart.cz/knihy-v-cestine/fotografie/fotografie/robert-vano-fotka-nemusi-byt-ostra.html?page_id=15942


Zdroje fotografií: fotoaparat.cz, knihcentrum.cz, slovart.cz, FB Roberta Vana


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Juraj Hnilica: V našich textech písní převládá hodně emocí, o sexu, bláznivých věcech a pro teenagery

DSC 1314webSlovenský úspěšný zpěvák Juraj „Ďuro“ Hnilica se vydal v tomto měsíci na turné po českých městech. Pro náš magazín nám poskytl v minulých dnech rozhovor.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Femme fatale C. G. Junga: Sabina Spielreinová
ImageS krásnou, charismatickou a nadprůměrně inteligentní ruskou Židovkou s masochistickými sklony Sabinou Spielreinovou (1885 – 1942) se život nikdy příliš nemazlil. Její nelehký osud popisuje beletristicky, velmi živě...

Literatura

Krása českých iluminovaných rukopisů podnes uchvacuje

krasa-iluminovanych-rukopisu200O dějinách středověkého umění jsme si mohli přečíst ledasco, mnohá díla - malířská i sochařská - si bez překážek prohlédneme v galeriích či muzeích, avšak jedna důležitá oblast zůstává povětšinou skryta. Je...

Divadlo

Švandovo divadlo pořádá Den otevřených dveří: nabídne prohlídky, pátrání po ukradeném předmětu i večerní show před budovou

svandovo divadlo 200Oblíbený Den otevřených dveří s prohlídkami pro veřejnost chystá v úterý 8. září pražské Švandovo divadlo. Divadlem a jeho zákulisím provedou zájemce například herečky Bohdana Pavlíková, Natálie Řehořová, Marie Štípková, herec O...

Film

Dětská hra 2 je plná veselého zabíjení

detska hra2 plakat 200Film Dětská hra 2 (1990) je horor ze staré školy. Upřímný malý chlapec si chce hrát a užívat života, když najednou se mu do cesty připlete panenka očarovaná kouzly Voodoo. Něco podobného se může stát každému ...