Když si rocková hvězda odskočí napsat krimi román

Když si rocková hvězda odskočí napsat krimi román

Tisk


chlapec ve stinu 200Carl-Johan Vallgren – rockový hudebník a spisovatel v jednom, je ve Švédsku známým autorem. Ovšem Chlapec ve stínu je jeho prvním krimi románem. I tak se ale může rovnat zavedeným krimi značkám jako je například jeho krajanka Kristina Ohlssonová.

 


Když se poprvé setkáváme s Danny Katzem, ústřední postavou zamýšlené série, děj románu se odehrává v podivném drogovém oparu, působí trochu zmateně (byl to autorův záměr?). Danny je jazykově nadaný počítačový génius vycvičený v armádě, který bojuje s chutí dát si dávku heroinu.
V současné době se věnuje překladům, když za ním přijde Angela, manželka jeho bývalého kolegy z armády Joela. Joelovu rodinu v sedmdesátých letech postihla tragédie. Joel, tehdy ještě dítě v kočárku, se svým otcem a starším bratrem byli v centru Stockholmu, chtěli odjet metrem zpět domů. Kristoffer si však postavil hlavu a nechtěl jet výtahem, když se nabídla starší dáma, že jej doprovodí na nástupiště a na otce s kočárkem počká. Jenže, ani neznámá, ani Kristoffer na smluveném místě nejsou. Rodina se snaží chlapce najít, ale její snahy jsou marné. Mají pocit, že rodinu postihlo prokletí a není z něj cesty zpět.

Angela vyhledá Dannyho, když se za nejasných okolností ztratí i Joel a žádá ho, aby ho pomohl najít. Danny se tak vydává na strastiplnou cestu plnou mrtvých těl a intrik, na pomoc vyhledá svého dřívějšího nadřízeného v armádě. Ukazuje se, jak hluboko do jeho vlastní historie sahá komplot jeho domnělého „anděla strážného“.

Při čtení máte dlouho pocit, že je přece vše jasné, ale zkušený čtenář severských detektivek ví, že si na rozuzlení bude muset počkat až na úplný závěr, neboť dějové linky a odbočky jsou velmi spletité. Autor také vybral název s dvojím významem – čtenáře jistě napadne, zda je „chlapec ve stínu“ Kristoffer, který zmizel, nebo Joel, který byl rodinnou díky tragédii trochu přehlížen?
Stavbou příběhu mi román trochu připomínal Lotosové blues Ohlssonové, kterou jsem zmiňovala v úvodu. Obě knihy v Česku vyšly ke konci roku 2015, v originálech vyšel nejdříve Chlapec ve stínu (2013), Lotosové blues o rok později. Vallgren ve své krimi prvotině mistrně spojil záhadou opředené zmizení, drogy, tajný armádní program a vúdú. Nemusíte se bát, že byste se nudili, to se vám nestane ani na chvíli.

chlapec ve stinu
Chlapec ve stínu/Skuggpojken
Autor: Carl-Johan Vallgren
Žánr: krimi
Nakladatelství: MOBA
Rok vydání: 2015
Počet stran: 384
Hodnocení: 88 %                Zdroj foto: www.mobaknihy.cz

http://shop.mobaknihy.cz/knihy/chlapec-ve-stinu


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Schneiderová: „Hodně mi záleží, aby člověk zapomněl, že je to jenom napsaný.“

schneiderova 200Jak se ze spisovatelky ‚do šuplíku‘ stane úspěšná blogerka, která trousí svá díla po světě? Co člověka nakopne, aby si začal plnit svůj sen a přitom se nezačal brát hrozivě vážně? Markéta Schneiderová je ženou činu. Osob...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Cesta do hlubin ilustrátorovy duše

deniky ondreje sekory 200Ondřej Sekora (1899–1967) pracoval od roku 1921 v Lidových novinách, ale vlivem politických událostí z nich musel pro židovský původ své manželky, se kterou se odmítl rozvést, po dvaceti letech odejit a v letech 1944–19...


Literatura

Zmrzlinové sedmé nebe: Léto v růžovém obalu, které musíte mít!

ymry 200Britskou redaktorku Abby Clementsovou v Česku až do teď nikdo neznal. A to přitom v roce 2010 napsala knihu Meet me under the Mistletoe, která se v Británii takřka okamžitě stala bestsellerem. Díky nakladatelství Argo se teď sympatická žena žijící v ...

Divadlo

Ježek a sněhulák aneb když zimní spánek nahradí hřejivé přátelství

jezek a snehulak 200Závěrečná sobota zlínského divadelního festivalu Setkání Stretnutie patří tradičně dětem, dětským představením a divadelnímu rodinnému pikniku. Letos počasí festivalu nepřálo a offprogram se nemohl odehrávat v š...

Film

Vyšla výpravná monografie o Jiřím Brdečkovi

brdecka perexNení pochyb, že noblesní, jemně ironický kreslíř, výtvarník, scenárista a zejména režisér animovaných filmů Jiří Brdečka (1917-1982) se trvale zapsal do dějin české kinematografie. Do diváckého povědomí vstoupil díky nápaditým, parodicky styliz...