František Kotleta fanouškům (nejen) scifi předkládá novinku ze světa Bratrstva krve

František Kotleta fanouškům (nejen) scifi předkládá novinku ze světa Bratrstva krve

Tisk

Kotleta Vlci 200Nakladatelství Epocha stihlo před koncem roku vydat mnohými českými fanoušky scifi ságy Bratrstvo krve očekávanou novinku Vlci, která je se světem slovanských upírů značně provázaná. Jaké bylo však překvapení, že tato novela není pokračováním, nýbrž prequelem a že se zaměřuje na postavu válečníka Gerharda? A jak se tato historická fantasy poprala se zavedeným jménem scifi série?

 


František Kotleta patří mezí záhadné české spisovatele. O jeho životě se toho moc neví, snad jen to, že se narodil v roce 1981 v Bruntále. A pokud máme tomuto mystifikátorovi věřit, tak pracuje jako řezník a ve volném čase píše krvelačnou prózu. Zatím má na kontě opěvovanou trilogii Bratrstvo krve, slovanskou epopej Perunova krev a humornou knížku plnou akce Příliš dlouhá swingers párty.
Nejprve musím pochválit Lukáše Tumu za grafické zpracování obálky; o kterém si nedovedu představit, že by vypadalo jinak a které k příběhu dokonale sedí. Rovněž mě těší rozdělen í knihy do kapitol – převážně podle názvů postav, jichž se týká. Dle mého názoru to krotí rychlost čtenářovy četby a to je dobře, protože máme co do činění s novelou.
I když jde o logický tah, tak mě lehce překvapilo zařazení ukázky z knihy Hustej nářez na úplný konec knihy. Chápu, že čtenáři nepolíbeni touto kultovní sérií budou zvědavi a budou chtít vědět, co je čeká. Na druhou stranu, Vlci jsou prequelem k této sáze a díky zasazení do minulosti evokují spíše Perunovu krev, než zmiňované Bratrstvo neohrožených.

Kotleta Vlci


O čem že tato novela s lakonickým, přesto všeříkajícím, názvem vlastně pojednává? Máme tu upíry, lykany a Slovany na pozadí historických bojů o moc i o holé přežití v příběhu plném násilí, sexu a netradičního pohledu na tyto pohanské časy. Víc raději prozrazovat nebudu, jen dodám, že provázání s trilogií považuji za nápadité a vydařené.
Určitě nejsem jediná, kdo uvítal pohled za oponu do života ostříleného válečníka upíra Gerharda. Nebránila bych se ani dalším příběhům z jeho barvité existence, naopak bych tuto lekci z historie přivítala s nadšením. Příznivci Kotlety ví své. Ostatním příznivcům české scifi a fantasy to při čtení třeba tohohle kousku dojde určitě taky.

Název: Vlci
Autor: František Kotleta
Žánr: fantasy
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2015, brožované
Počet stran: 192
Hodnocení: 85 %

( 0 hlasů )

http://www.epocha.cz/detailknihy.php?id=752


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Kaláb: „Na trojrozměrném graffiti i na sochách vůbec je nejdůležitější, aby byly pohledové ze všech stran. Jinými slovy, aby nevypadaly dobře jen z jednoho úhlu.“

jan kalab 200Přinášíme vám rozhovor s magistrem umění Janem Kalábem, kterého můžete znát také pod přezdívkami Splesh, Point či Cakes. Věnuje se graffiti, street artu a také velkoplošným obrazům ve městech. Taková díla můžete vidět napříkl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vychutnejte si další trampoty jezevčíka Herkula

jezevcikova kocovina perexNakladatelství Ikar opět pomyslelo na milovníky jezevčíků a naservírovalo jim pokračování knihy Z pohledu jezevčíka z roku 2015, tentokrát s názvem Jezevčíkova kocovina. Nebojte, o alkoholu to nebude, ale trampot si ...


Literatura

Tajná večeře s „racčím masem“

tajna vecere 200Znáte takové ty knihy, o ktercýh někdo vypráví a vy si říkáte, jak něco tak šíleného může někdo číst? Tak Tajná večeře od Raphaeal Montese je přesně jedna z nich!

 

...

Divadlo

Malované na skle ve Zlíně krásně namalovali

malovane-na-skle 200Podzimní večer 20. listopadu se v Městském divadle Zlín nesl ve slavnostním duchu. Jednak šlo o 51. reprízu představení Malované na skle, které získalo cenu Aplaus za nejlepší inscenaci 69. sezony a její představitel byl nomi...

Film

Tři tisíce na měsíc, exekuce, azyláky. Dokument o životě samoživitelek a samoživitele

Samozivy 200Samoživy. Takový název nese nový dokumentární film režisérky Olgy Sommerové, díky němuž máme možnost seznámit se s příběhy devíti žen, které vychovávají své děti samy, bez partnera a bez alimentů, a jednoho muže, jenž si osvojil čtyři děti, kte...