Tvoje strava je tvůj osud

Tisk

strava 200Jak snadno se potraviny mohou stát OTRAVINY? Po přečtení této knihy od osvědčené dvojice převelice precizních autorů vám jaksi dojde dech. Jde to snadno. Stačí pár desítek let, dobře zmanipulované stádo lidí, utáhnuté opasky a už jíme pomalu piliny ochucené návykovými chemickými látkami, vůněmi, barvami… No, to jsem samozřejmě trochu přehnala, protože touto knihou se šíří především ten zdravý trend. Tedy odpovědi na otázky: Kudy z toho ven!

Chtě nechtě ale u této knihy dojdete k tristním závěrům. Jen malé procento toho, co nabízí obchody, je opravdu bez rizika poživatelné. I když se situace samozřejmě zlepšeuje.

„Když se hovoří o konzervách, pomyslí každý na potraviny v plechovkách. Přitom si neuvědomuje, že ke konzervované stravě je nutné počítat i pečivo, dorty, koláče a trvanlivé pečivo, čajové pečivo a také čokoládu. Ke konzervaci dochází ohřevem, sušením a řadou doprovodných chemických postupů. Při chemické konzervaci dochází ke zdravotním škodám konzervačními prostředky. Velkou část škodlivých látek, jako je například kyslina benzoová, hexametyltetramin nebo kyselina boritá, musí výrobce deklarovat: Dnes se skrývají pod známými éčky a podle Wernera Kollatha by se takto označené potraviny neměly vůbec konzumovat, protože při dlouhodobém užívání nejsou bez rizik, ačkoli jsou zdravotními úřady klasifikovány jako více či méně neškodné….“

strava text1

„Kdo z producentů pečlivě sahá po glutamátu, může svůj produkt nabízet levněji než výrobce, který dosahuje chuti pouze dobrou surovinou. Z trhu tak zvolna mizí poctivé výrobky. Problematické je samozřejmě pouze užití glutamátu jako syntetického a průmyslově vyráběného zvýrazňovače chuti, ať už se jmenuje Inosinat, Guanylat nebo Maltol, což jsou obchodní názvy glutamátu sodného, draselného nebo vápenatého nebo přímo kyseliny glutamové. Nezávisle na aromatu potraviny se s nimi navíc simuluje umělý pocit hladu. Přechodné účinky jsou pak záchvaty pocení, bolesti žaludku, vysoký krevní tlak a bušení srdce, ovšem bylo prokázáno i oslabení schopnosti učení a soustředění nebo smyslového vnímání.“

A třeba tento zmiňovaný glutamát je také návykový. Riziko především pro děti. Dobré je třeba vědět, že podobné látky jsou také v oblíbené hnědočerné limonádě. Že i v pitné vodě pijeme nechtěně nejen zbytky hormonů z antikoncepčních pilulek, ale také zbytky léků na bolest. Vyrábíme si jedovaté jídlo, balíme do jedovatých obalů a celé životní prostředí trpí. Oba autoři ukazují varovně zdvižený prst a i když si myslím, že drtivou většinu už si lidé uvědomují, takových varování stále ještě není dost! Ještě tak úplně nepřešli do krve každému a i když se složení výrobků a směřování obchodních aktivit v potravinářství přece jen začíná hýbat k lepšímu a zákazníci chtějí kvalitní jídlo, nikoliv „otraviny“, je ještě co dohánět.

Lidské tělo je úžasné: regeneruje!

Jediné, co mne nějak udrželo v naději při čtení této často šokující knihy, byl fakt, že lidské tělo má úžasnou regenerační schopnost a pokud mu odlehčíme a dáme mu šanci se zbavit toxických látek, tak to povětšinou samo rádo udělá. Také umí výborně využít všechny ty superpotraviny nebo potraviny, které našemu zdraví prospívají. Autoři si dali obrovskou práci s tím, aby tu vyjmenovali snad všechny a o každé napsali alespoň základní informace. Často dokládají i opravdové zajímavosti, třeba si tu přečtete nejen o čím dál známějším konopném mléku, ale třeba tu je odstavec i o jačím mléku nebo kobylím mléku. Najednou vidíte celou škálu lidských potravin naprosto jinýma očima. Vidíte to nikoliv jako prostředek k uspokojení prázdných chutí a hladových hladů, ale uvidíte kvalitní materiál, který tělo nějakým způsobem využije ke svému prospěchu. A podobný pohledem pak uvidíte i chipsy, limonády, chemické instantní polévky apod. A navíc nepříjemný pohled pod pokličku výrobců. No, co těm se pod rukama děje, to by jeden zaplakal!

Knihu považuji za takovou velmi kvalitní bibli potravinářského průmyslu a prostředek, díky kterému se můžete kvalitně orientovat v nabídce, jít po moderních stravovacích stylech, které nabízejí výbornou inspiraci do kuchyně a díky nim máme k dispozici potraviny, o kterých dříve nebylo ani slyšet (konopné semínko, makové mléko, bezlepkové mouky z přirozených surovin) a pojednává také o psychologii jídla. O tom, jak k jídlu zdravě přistupovat, jak si ho užít, jak pracovat s mozkem, který touží fyziologicky a hladově třeba po sladkém… jak být v klidu a jak stres ovlivňuje to, co jíme. A naopak, jak to, co jíme ovlivňuje naše reakce při stresu.

strava text2

Ucelená a opět neskutečně pečlivě provedená kniha.

O autorech
MUDr. Josef Jonáš a Jiří Kuchař společně napsali knihy Svět přírodních antibiotik, Zdraví v ohrožení – Hořká pravda o sladkém cukru a její volné pokračování Tak chutná štěstí s recepty na sladká jídla bez použití rafinovaného cukru.

S jejich články a příspěvky se můžete pravidelně setkávat v měsíčníku Regenerace.

Název: Tvoje strava je tvůj osud

Autor: MUDr. Josef Jonáš, Jiří Kuchař
Žánr: zdraví, populárně naučná
Nakladatelství: Eminent
Rok vydání: 2015
Počet stran: 459
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: Eminent


 

Zobrazit další články autora >>>