Vrátila se Poslední aristokratka ve varu

Vrátila se Poslední aristokratka ve varu

Tisk

aristokratka 200Před několika dny vyšlo audioknižní očekávané pokračování nejúspěšnější humoristické knížky roku 2012 oceněné Cenou Miloslava Švandrlíka – Poslední aristokratka ve varu od Evžena Bočka. Vykašlete se na chvíli na předvánoční shon, udělejte si pohodu a přeneste se na hrad Kostka.

 

Na Kostce čekají všichni staří známí, kteří jsou pro jistotu v úvodu připomenuti slovníčkem:

  • Marie III. – pisatelka knihy, budoucí strašidlo
  • hrabě František Kostka – největší chudák v dějinách rodu, po němž všichni chtějí jen peníze
  • hraběnka Vivien Kostková – Američanka, která zbožňuje princeznu Dianu a strašidla
  • Josef – zpátečnický kastelán na Kostce; nesnáší změny, hluk a lidi
  • Milada – manažerka najatá hrabětem Kostkou, která dělá všechno pro zvýšení návštěvnosti
  • pan Spock – zahradník na Kostce, hypochondr a klavírista
  • paní Tichá – uklízečka, kuchařka a obdivovatelka Helenky Vondráčkové
  • Benda – advokát a věřitel hraběcí rodiny Kostků
  • Deniska – Bendova dcera z prvního manželství; anorektička a bývalá narkomanka

S takovou partou zaručeně nemůže být nuda, ještě když je poutkem většiny audioknihy velká akce – setkání evropské aristokracie v Karlových Varech. Na něm má být kromě těch nejvyšších také samotná princezna Diana, proto je třeba, aby vše bylo dokonalé. Vypravěčka Marie III. si o tom však myslí svoje… V tomto pokračování je také kladen důraz na provádění po zámku a posluchači se tak dostanou pod pokličku kastelánství a průvodcovství jako takového. Zaručeně se u toho pobaví a možná si příště rozmyslí, jak se bude chovat během prohlídky.

Veronika Kubařová vypráví úplně lehce a přitom tak odlehčeně a rozverně. Jako Marie je jedním slovem výborná a těžko si v její roli představit někoho jiného. Až má člověk nejednou dojem, že to byla právě ona, ta rozumná Marie III. nebo že jí to bylo napsáno přímo na tělo. Pohrála si také s imitací Karla Schwarzenberga a nezbývá jí než zatleskat.

VeronikaKubarova text1

Autorovi knižní předlohy Evženu Bočkovi je prostředí zámku velmi blízké, protože je kastelánem na Státním zámku Milotice. Pod pseudonymem Jan Bittner vydal knihu Deník kastelána a příběhy Marie III. z Kostky psal spíše pro radost. V rozhovoru pro Idnes.cz prozradil toto: „Jestliže se někomu začínám podobat, tak je to lakomý hrabě Kostka - akorát zatím nevybírám poplatky za autogram a návštěvníkům neříkám, aby si toaletní papír nosili z domu. Drtivá většina návštěvníků jsou navíc normální a slušní lidé, v kterých se jedno procento blbců a potížistů lehko ztratí.“

Veronika Kubařová se narodila 1. června 1987 v Rakovníku, vystudovala herectví na Pražské konzervatoři a hrála v divadle Semafor. Poté se přesunula do Městského divadla v Mladé Boleslavi, byla členkou souboru Městkých divadel pražských Rokoko a ABC a od ledna 2015 působí v Dejvickém divadle. Má za sebou také filmové role, například ve snímcích Rafťáci (2006), Nejkrásnější hádanka nebo Ženy v pokušení.

Na Poslední aristokratce ve varu vás nemůže nic zklamat – jedině to, že tak brzy skončí. Má totiž necelé čtyři hodiny, ale bude to čas, kdy dáte vaší bránici zabrat a rozhodně nebudete litovat.

aristokratka text2

Poslední aristokratka ve varu
Autor: Evžen Boček
Interpret: Veronika Kubařová
Vydavatelství: OneHotBook
Délka: 3 hod 39 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: OneHotBook


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Roman Janků: „Po dvaceti letech začínám mít opravdu obavu o budoucnost živých koncertů klasiky na menších městech.“

Roman Janku200K současné situaci v kultuře se v následujícím rozhovoru vyjadřuje dlouholetý organizátor koncertů klasické hudby a zakladatel cyklu KLASIKA VIVA Roman Janků.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Rose pod palbou bojuje za svobodu

rose200Nakladatelství CooBoo přináší především náctiletým čtenářkám další román americké spisovatelky Elizabeth Weinové Rose pod palbou, který se opět odehrává v období druhé světové války.

...


Literatura

Nikdo to tu nepřežije: ještěrčí král Morrison ve svých proměnách
ImagePro jedny hrdina, vzor a zbožňovaná modla, pro druhé sprosťák, symbol arogance a amatér, který se afektovanými pózami snažil zakrýt nedostatek talentu. Názory na frontmana legendární kapely The Doors Ji...

Divadlo

Simona Stašová a Svatopluk Skopal si střihnou manželství po italsku

filumena marturanoTragikomedii Filumena Marturano italského režiséra, dramatika a herce Eduarda De Filippa připravuje Simona Stašová spolu se svým dvorním režisérem Zdeňkem Kaločem.

Film

Příliš tenká hranice mezi padoušstvím a hrdinstvím

zadusni obet perexZuří první světová válka. Rakouské impérium se pomalu, ale jistě blíží k svému konci. Komisař Mondl přijíždí z Vídně do malého českého městečka, aby vypátral pachatele vraždy mladého důstojníka, kterou místní četníci považují za...