Komiksová série Mýty vás zve do pohádky

Komiksová série Mýty vás zve do pohádky

Tisk

Myty 200Komiksová nakladatelství Crew a Netopejr nám na podzimní dny nadělila kouzelnou sérii Mýty, v pořadí již osmý díl s kusým názvem Vlci. Vstupte do pohádky pro dospělé a nechte se pohltit světem Mýtů, rozhodně nebudete litovat!

 


Bill Willigham (* 1956) je americký scénárista komiksových příběhů, který si slávu vydobyl právě sérií Mýty. Kreslířů se zde vystřídalo hned několik, kromě hlavního Marka Buckinghama (* 1966) jsou to Shawn McManus, Steve Leialoha a Andrew Pepoy.


Co se týká obsahu, mnohé jistě zaskočí fakt, že osmička čítá jen čtyři sešity, konkrétně 48 – 51, ale není se proč durdit; o nic nepřijdeme. Máme tu nezbytné Kdo je kdo v Mýtově, Vlci, A žili šťastně až do smrti, Velcí a malí, Mapu území Mýtova a Mýty č. 50: Scénář.

Myty 1


Eponymní Vlci nám představují Mauglího, jak vytrvale hledá Wolfiho všude možně po světě. Tady musím pochválit různorodost a stupeň vykreslení vlků, navíc v pohybu a s až „lidským“ výrazem ve tváři. A taky mě překvapilo, jak si pohráli se zápisem „ruštiny“, všechna čest detailům, nad kterými si čtenář mnohdy ani neláme hlavu. A jak to dopadne? Wolfi se vrací domů.


A žili šťastně až do smrti je vlastně popisem Wolfiho mise, kdy Mýty přecházejí z defenzivy poprvé do útoku. Wolfi se setká s Nepřítelem a zasadí mu nečekaný úder. Buď válku ukončí, nebo rozpoutá. Ale tenhle sešit není jen o akci, ale i o emocích. Čeká nás shledání Wolfiho a Sněhurky a jejich sedmi dětí a jak už název napovídá, dočkáme se pořádného happy endu. Někomu se to může zdát kýčovité, možná jsem sentimentální já, ale mě to moc potěšilo.


Velcí a malí uvádějí jako hlavní hrdinku Popelku, která je tajnou agentkou Mýtova a plní nejrůznější mise. Na jednu stranu obdivuji, jak vytvořili z jedné víceméně malé kapitolky zavřený a celistvý příběh, na stranu druhou mi toto vyprávění moc nesedlo. Sama nevím proč, ale Popelka, jako jediná, která dokáže zachránit den, mi nepřišlo jako to pravé ořechové.

Myty 2


Překvapil mě Scénář k jubilejnímu padesátému sešitu – jak je svým způsobem podrobný a udává nejrůznější restrikce a doporučení, ale zároveň zaručuje kreslířům určitou míru volnosti a kreativní svobody. Pro někoho, kdo nevidí do světa tvorby komiksů, se jedná o zajímavý přínos k vnímání výroby grafických románů.


Osmý díl série nabídl dlouho očekávané setkání Wolfiho a Sněhurky a dopřál jim šťastný konec, alespoň prozatím. Taky ale ukázal možné další cesty vývoje pro další sešity a příběhy, jak na události v této knize odpoví Nepřítel, ale na to si nějakou dobu budeme muset počkat. Mýtům bych přála takovou popularitu, a i díky herní franšíze se domnívám, že se nejedná o žádné scifi, aby v češtině vycházely tři knihy ročně.


Název: Mýty 8: Vlci
Autor námětu a scénáře: Bill Willingham
Kresba: Mark Buckingham, Shawn McManus, Steve Leialoha a Andrew Pepoy
Obálka: Jean James
Překlad: Ludovít Plata
Žánr: komiks, 8. díl série Mýty, nakladatelství Vertigo (DC Comics)
Nakladatelství: Crew, Netopejr
Rok vydání: 2015, brožované
Počet stran: 160
Hodnocení: 90 %


www.crew.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dana Kalinová: Dobrá duše pražského veletrhu Svět knihy

svet knihyO rozhovor jsme požádali paní Danu Kalinovou, dámu, která je už dlouhých devatenáct let duší pražského veletrhu Svět knihy. S ředitelkou této úspěšné akce jsme si povídali právě o zmiňovaném svátku všech českých ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Thomas Thiemeyer: Evoluce - dobrodružný příběh nejen pro mládež

evoluce 200V listopadu vyšel pod taktovkou nakladatelství Bookmedia nový dobrodružný román Město přeživších, první díl série Evoluce, německého spisovatele Thomase Thiemeyere. Kniha cílí zejména na mládež, ale příjemným zpracováním a zajímavou (nejen hlavní...


Literatura

Redakce mezinárodního deníku zevnitř a na dřeň – Imperfekcionisté Toma Rachmana

imperfekcioniste 200 „Každý, kdo kdy byť přičichl k novinařině, pozná, že Imperfekcionisté jsou opravdu příběhy ze života.“ The Guardian

...

Divadlo

Návod na přežití v Divadle MANA: o lásce, naději a síle přátelství

Navod na preziti 200Návod na přežití - to je dubnová novinka, kterou připravuje divadlo MANA v pražských Vršovicích. Návod na přežití, je dojemná tragikomedie o stáří a nemoci, ale hlavně o životním nadhledu a nezdolném optimismu se skvělými herečkami...

Film

Kafarnaum – strhující výpověď o životě těch nejchudších v libanonském slumu

kafarnaum perexU soudu proti sobě stanou dvanáctiletý Zain a jeho rodiče. Je to netypická situace – chlapec totiž žaluje své rodiče za to, že ho zplodili. Za to, že mu dali život – život v bídě a nedostatku, plný utrpení.

...