Vegano italiano aneb Italská kuchyně trochu jinak
Banner

Vegano italiano aneb Italská kuchyně trochu jinak

Email Tisk


veg200Nakladatelství Cpress se nás snaží svou novou kuchařskou knihou Peace Food – Italská veganská kuchařka nalákat na zdravý životní styl veganů a to s nenucenou pohostinností italské kuchyně, jejích surovin ale i přístupu k vaření, stolování a jídlu jako takovému. Neváhejte se ponořit do devadesáti netradičních, ale vyvážených veganských pokrmů, které vás zaručeně nažhaví na jejich uvaření a vychutnání si.

 

 


Autorem je doktor Ruediger Dahlke (1951), působí od roku 1979 jako lékař a psychoterapeut, specializovaný na přírodní léčbu a homeopatii. Pořádá semináře v německy mluvící části Evropy a v Itálii. Svými knihami o výkladu klinických obrazů nemocí založil celostní psychosomatiku, která již více než 15 let nachází stále více příznivců. Jeho stěžejní díla můžete sehnat i v češtině: Nemoc jako symbol, Nemoc jako řeč duše, Princip stínu, Strava pro klid v duši, Strava pro klid v duši - recepty veganské kuchyně.
Kuchařka má sympatický formát, obsahuje přes devadesát receptů, je pečlivě a svědomitě roztřízena do kapitol (obsah, úvod, samostatné recepty s fotkami, glosář, seznam receptů jak česky, tak italsky) a nabízí úžasně zpracované fotky pokrmů. Svým pojetím přináší do našich kuchyní a k našim stolům italskou životní energii a postoj k vaření.
V poměrně dlouhém úvodu nás autor seznámí s tím, co dělá, ale hlavně nahlédneme do kuchyně Italů, kteří berou vaření ne jako každodenní starost, ale jako radost. Peace food znamená jídlo, které je spojené s pocitem míru a to se nás autor kuchařky snaží naučit – vychutnávat si požitek z jídla jakožto oslavu života. V úvodu nám představí i kuchaře, na které se můžete podívat ještě v závěru knihy. Zmíní ale i italská vína a věc, která je s italskou kuchyní neodmyslitelně spojena – siestu.

veg


V sekci receptů máme vždy název receptu (česky i italsky), dobu přípravy, rozepsané ingredience (s možnými náhražkami) a podrobný postup. Potěšily mě tipy k receptům, například jak jídlo uchovávat nebo vylepšit či obměnit. Předkrmy navnadily na klasické italské dobroty – bruschettu či crostini, mě nejvíce zaujaly špaldové krekry s lněným semínkem a překvapila mě atypická kombinace chutí v receptu na melounovo-rajčatové carpaccio. První chody nabídly buď polévky či pokrmy z těstovin.  Mou pozornost upoutala polévka z rukoly a poučila mě podrobná příprava italského rizota. Sekce druhý chod a přílohy nabídla třeba pro nás poměrně netradiční hlavní chod dušené artyčoky. Sladká tečka na závěr v podobě pasáže o dezertech a pečivu prezentovala hlavně tradiční italský sladký pokrm – panna cottu ve veganské úpravě, tedy panna cocco.
Kvituji s povděkem, že postupy receptů jsou srozumitelně popsány i pro začínající kuchaře a hlavně fakt, že se jedná o i v našich končinách dostupné ingredience, což tak v minulosti ne vždy bývalo – i proto je příjemné, že v ingrediencích nabízejí alternativy. Zpracování této kuchařky mě doslova nadchlo a troufám si tvrdit, že spousta vegetariánů a veganů zaplesá taktéž. Jednak se dozvíme o životním stylu Italů a jednak to aplikujeme do života veganů, což je skvělá kombinace.

Název: Peace food Italská veganská kuchařka
Autor: Ruediger Dahlke
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Cpress
Rok vydání: 2015, vázané
Počet stran: 192
Hodnocení:  99%

http://knihy.cpress.cz/


 
Banner

Přihlášení



Anketa


Partneři

Hledat

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (3)

Z archivu...

Čtěte také...

1967: Rok, kdy jsem se narodil(a)

1967 perexNakladatelství BizBooks přichází s novou řadou knih, jejichž samostatné svazky se budou věnovat jednotlivým rokům 20.století. Publicistka Jarmila Frejtichová jako první čtenářům představuje rok 1967. Jak už napoví název knihy 1967: Rok, kdy jsem ...


Literatura

Vyrazte si s klokanem do Cannes

klok 200Jede jede klokan je prý kniha veršů pro neukázněné děti. Alespoň tak se to uvádí na obálce. Povedené básničky napsal Jiří Dědeček. Nutno podotknout, že jsou rozverné a rozpustilé, ale netuším, proč by j...

Divadlo

NĚKDO TO RÁD …

nek 200Premiéra taneční komedie Někdo to rád… v pátek 14. listopadu 2014 v 19.00 hodin v Severočeském divadle. Známý americký film Billyho Wildera Někdo to rád horké se stal volnou inspirací k tomuto příběhu...

Film

10. festival LA PELÍCULA spouští předprodej; představí ceněné novinky, filmy z Latinské Ameriky i perličky s Banderasem

pelic 200Provokativní a aktuální témata, naturalistické pohledy na současnou společnost i odhalování historie, bláznivé komedie, dramata, autorské snímky, ale i hudební film či dokumentární road movie. Festival La Película již podesáté ukáže rozmanitost španěls...