Porodní bába nebo anděl smrti?

Porodní bába nebo anděl smrti?

Tisk

baba uvodkaPorodní bába se doma ve Finsku v roce 2012 stala románem roku. I v Česku získává velký ohlas a nakladatelství Argo připravilo nedávno dotisk prvního vydání. V mezičase se chystá divadelní i filmové zpracování. Čím čtenáře příběh porodní báby odehrávající se za laponské války tak uhranul?

 


Porodní bába žije na severu Finska, ke svému poslání se dostala v podstatě náhodou, ale jak se zdá, je velmi talentovaná a pro tuto práci předurčená. Vyrůstá v náhradní rodině a je spíše samorost. Pro své okolí Šikmooká, pro důstojníka SS, který se do ní během války zamiloval, Víločka.

Důstojník Johannes Angelhurst se poprvé s Víločkou setkává, když se do vesnice dostává kvůli focení, aby zachytil místní koloběh života. Aspoň to tak na první pohled vypadá, spíše ale provozuje výzvědnou činnost a zavazuje si k sobě místní, aby se dostával k informacím. Vojenská služba je vojenská služba. Avšak Víločka ho naprosto okouzluje, jak je sebevědomá, ví, co si počít, své okolí zná snad i poslepu. A co víc, cit obou je vzájemný, a to až tak, že se Víločka nechává zaměstnat v zajateckém táboře Titowka 322, kam Johannes odešel.

Zde nejdříve pracuje jako sestra a pomáhá tamním ženám s léčbou, ale provádí ve velké míře i potraty. Situace se vyhrocuje, když zemře původní sestra. To se Víločka, do té doby neobeznámená s operací „Kravín“ dostává do učiněného pekla. Operace „Kravín“ je krycí název pro místo, kde pracovníci tábora zneužívají zajatkyně. A Víločka se nakonec stává jednou z nich.

baba


Katja Kettu si rozhodně nebere servítky. Čtenáře zcela bez obalu seznamuje se situací, která nastala během laponské války v letech 1944-45, která je pro většinu světa poměrně neznámá. Nezavírá oči před ničím, naopak, do detailu odkrývá tu nejhorší špínu. K tomu jí pomáhá i zvolený jazyk – chvílemi snivý a poetický, který absolutně kontrastuje s vulgárními výrazy.

Přesto, že je válka, a i přesto, co Víločka i Johanes prožívají v táboře, přese všechno je spojuje láska. Johanes bojuje se svou závislostí na drogách, které jsou vojákům podávány, aby byli ochotni vykonat jakýkoliv úkol, a stíhají ho hrůzné halucinace. Text mi občas připomínal svým jazykem (v těch temnějších částech) novely Natálie Kocábové.

„Tebe, Johanessi, měli hned po narození odnést do močálu a tam ušlapat, protože tolik utrpení tys způsobil ženskému pohlaví. Mně. Jen mně. Mně jmenovitě, mně, která se do tebe zamilovala a mohla s tebou i na chvíli žít, a když jsi mně pak opustil, otevřela se v mé duši propast, do které stále ještě padám. Každé ráno při probuzení prosím Boha, aby ze mne břemeno té lásky sňal. Protože tak to je. Jsi zející díra ve mně, nedokonalá část mého lidství, mé trpké duše a trpkého života.“
Jakousi nevýhodou příběhu je dle mého názoru, že autorka velmi brzo odhaluje vztah mezi Víločkou a tajemným mužem s krycím jménem Ohnivá tvář, zde moje výtky ale končí. Na vnitřní straně obálky je popsán vývoj situace, který vedl až k laponské válce, aby byli čtenáři uvedeni do děje. Zajímavostí určitě je, že Helena, se kterou se setkáváme na konci knihy, je skutečná osoba, a to příběhu dodává větší náboj.

Přesto, že jde o příběh z roku 1944-45, jedná se o jakousi připomínku toho, co se dodnes děje ve válečných oblastech. Zvěrstva zdaleka neskončila, jen se přesunula na jiné místo a tím, že si před nimi budeme zakrývat oči, nic nezměníme.

Porodní bába/ Kätilö
Autor: Katja Kettu
Žánr: historická literatura
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2015
Počet stran: 328
Hodnocení: 90 %                

Zdroj foto: www.kosmas.cz

 

http://www.argo.cz/knihy/194531/porodni-baba/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Anna K. a Kryštof Michal hodnotí festivalovou sezónu

anna k krystof michalOpen Air Festival sice hostil zahraniční hvězdy velkých jmen, které na sebe strhly značnou pozornost, ale Kultuře21 neunikly ani stálice české poprockové scény. Kryštof Michal ze Support...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Srdce v temnotách – další emocemi nabitý příběh


srdce v temnotach200Srdce v temnotách je název další knihy slovenské autorky Táni Keleové Vasilkové, kterou si pro její fanoušky připravilo nakladatelství Noxi. Jaký je tento příběh?

...

Literatura

Nový román Andělský prach: „Peter Pan“ zasazený do skličující reality

big andelsky-prach-CjI-496421 (2)

Petru je dítě žijící s dalšími dětmi. Nechce vyrůst. Na ostrově, kde chlapci žijí, panuje mystická atmosféra – není tu úplně nezvyklé vidět ve vodě třeba takovou mořs...

Divadlo

Konec mafiánů Na zábradlí

chlapci200Moje první návštěva pražského Divadla Na zábradlí po rekonstrukci mě zavedla na hru Dobří chlapci. Pod názvem je možné si představit mnoho variací o tom, o jaké dobré chlapce jde. Realita je ovšem taková, že si divadlo vzalo na paškál samotné mafi...

Film

Najdou Tři bratři Kouzlo měsíčního svitu, nebo jej rozsvítí až Emma Stone?

Allen perexDvě filmové premiéry, které měli možnost diváci zhlédnout v kinech během uplynulého týdne, vás přenesou do světa tajemna a fantazie, nechybí v nich stateční a ztepilí muži a krásné a chytré ženy. Český pohádkový příběh Tři bratři a Allenovský sním...