Čistý řez rezavým skalpelem v Operaci Rath

Čistý řez rezavým skalpelem v Operaci Rath

Tisk

OperaceRath perexLékařské prostředí patří k atraktivním literárním tématům, stejně tak prostředí policejní a kriminalistické. V kauze notoricky známé korupční aféry doktora Davida Ratha se obě profese potkaly a stvořily události, které se staly téměř dokonalou předlohou pro knihu Radka Kedroně.

 

 


Více než tři roky sledoval tento investigativní novinář pozadí případu, shromažďoval dokumenty z vyšetřování, zpovídal státní zástupce, detektivy i svědky. Sestavil dohromady pomyslný chorobopis, který se čte jako detektivka.

Operační tým ale netvořili lékaři, nýbrž špičkoví policisté inženýrka Šebková a inženýr Ševcovic z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. V roli pacienta se ocitl spolek ambiciózních a nenasytných aktérů korupčního skandálu, rozrůstajícího se jako agresivní nádor. Rath, Kott, Pancová a další. Manipulace se zakázkami, megalomanie, zatemnění mozku na jedné straně, slepota či občasná hluchota a nedostatek kvalitních nástrojů na straně druhé – to jsou jen některé z mnoha komplikací, se kterými se hlavní aktéři potýkali.

Dokážete si představit chirurga, jak operuje se zavázanýma očima nebo se svázanýma rukama? V podobných situacích se občas nacházel tým operatérů/ vyšetřovatelů. Ti spoustu času strávili bojem se šéfy a zastaralou technikou, na svém pracovišti pomalu neměli ani stálý přístup k internetu. Nakonec však dokázali, obrazně řečeno, i při použití rezavého skalpelu udělat čistý řez a Operaci Rath dovedli do zdárného konce. Následovala však ještě dlouhá a bolestivá rekonvalescence, proces hojení byl komplikován neukázněností pacientů.

Nepřísluší mi hodnotit charaktery hlavních postav, nezbývá mi, než se držet posuzování kvalit knihy a jejího zpracování. Je to dokument? Román z lékařského prostředí s detektivní zápletkou? Psychologický román? Od všeho je tam kousek. Autorovi, který odvedl mravenčí práci, se podařilo nudné odposlechy a hodiny nekonečného soudního líčení přetavit v akční podívanou. Musel často snést nepěkný pohled na hnisající otevřenou ránu. Měl však také možnost sledovat fascinující zásahy operujících detektivů. Výsledkem je výjimečná kniha, která je svědectvím nejen o korupčních praktikách, detektivních a soudních taktikách, ale také společenskou sondou do sfér, o nichž bychom si neměli dělat žádné iluze.


Radek Kedroň je vedoucím serveru Lidovky.cz. V minulosti pracoval v reportérském oddělení Hospodářských novin a MF DNES, dva roky vedl domácí zpravodajství časopisu Týden. Specializoval se především na bezpečnostní problematiku. Odtajnil například jména agentů StB pracujících v Hradní stráži Václava Havla, detailně zmapoval tuneláž státního Fondu dětí a mládeže, publikoval sérii textů o dodávce českých zbraní do válčící části Afriky, v níž se angažovali i vrcholoví politici. Podílel se na projektu Konta X, který prověřoval majetek politiků, nebo přinutil Poslaneckou sněmovnu, aby zveřejňovala jména takzvaných létajících politiků. www.lidovky.cz/novinar.aspx?idnov=2396

 

OperaceRath


Operace Rath
Pohled do zákulisí policejního vyšetřování
Autor: Kedroň Radek
Tajná zpráva z vyšetřování
Kdo poslal exposlance za mříže?
Radikální léčba korupčníků z Rathlandu

Výhradní distribuce Kosmas
Vydáno: 17. 8. 2015
Nakladatelství: Vyšehrad
Vydání: 1.
Formát: 130x200 mm
Vazba: Vázaná
Počet stran: 264
Hodnocení: 100%

www.kosmas.cz/knihy/208513/operace-rath/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Poznat jiné země je velice obohacující

Dagmar Beňaková„Císařovna Sisi proslula jako vášnivá cestovatelka, navštívila tolik zajímavých a turisticky atraktivních míst, že jsem se vydala po jejích stopách. A pak mě napadlo, že bych vše mohla sepsat a že by její cesty mohly...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Republika 1918–2018 různýma očima

moje-republika 200Středisko západočeských spisovatelů vydalo před pár dny u příležitosti stoletého výročí republiky almanach historicko-beletristických textů jejich členů nazvaný Moje republika 1918-2018. Co v něm najdete?


Literatura

Adyashanti: Pád do milosti

adya200Jestli hledáte poetickou knihu mezi duchovní literaturou na téma „Cesta k vnitřnímu probuzení“, pak právě tato, s pampeliškovým pápěříčkem na titulní straně, je ta pravá. Autor má zvláštní jméno, které znamená něco jako „prvotní mír“ a patrně něco z tohot...

Divadlo

Mariina volba. Dramatik Milan Uhde představil svou verzi biblického příběhu

Mariina volba foto perexVážený náš dramatik, kdysi zakázán režimem, pak vyzdvižen na politický piedestal, jenž s pochopením všech, kteří ho znají, opustil, aby se dál věnoval tomu, co umí a miluje. Dramatické tvorbě. Takového ho známe, tak...

Film

Česká škola střihové skladby

Ceska skola strihu perexMálokdy se filmový recenzent (neřkuli běžný divák) zajímá o toho člověka, který - ve spolupráci s režisérem - celý film poskládal do výsledného tvaru. Přitom právě na něm záleží, zda sledované dílo nebude škobrtat, z...