Naučme sa, čo je láska

Naučme sa, čo je láska

Tisk

Umeni milovat 200Klasika psychológie, či filozofie o človeku – Umenie milovať od Ericha Fromma vychádza aj po takmer 60 rokoch v ďalšom vydaní v nakladateľstve Portál.


Čo iné je totiž závažnejšie a aktuálnejšie ako láska? Láska je, či skôr mala by byť základnou témou každého dňa človeka, je obsiahnutá v každom skutku a každej osobe špecifickým spôsobom. Frommov náhľad na lásku je veľmi presný a už desaťročia v ňom ľudia nachádzajú záchranu, pretože človek si lásku často neuvedomuje, nepripúšťa a takmer nikdy ju nechápe.


Napriek tomu, že je ňou nepretržite zasahovaný, nepozerá sa hlbšie a berie lásku ako bežnú záležitosť. Na čo však Fromm kladie dôraz, to je láska ako umenie. Láska, ktorej sa treba učiť je pre množstvo ľudí nepochopené slovné spojenie.


Láska je umenie, hovorí Fromm a ako každé umenie musí mať teoretickú a praktickú zložku, z lásky možno spraviť dokonca vysokú školu, ale len málokto by ju vyštudoval s diplomom. Je to to najťažšie umenie, ktoré však študujeme každý. Prečo sa teda nepozrieť znova do hĺbky na naše vzťahy, na naše rany z detstva a vzťah k nadpozemským silám? V každom postoji, dokonca aj k sebe samému je totiž láska nevyhnutná a potrebná.

Umeni milovat


Erich Fromm nám nedáva žiaden návod ako ľúbiť, iba konštatuje, čo láska naozaj je a v akých formách sa vyskytuje, čo je dôležité spĺňať, aby človek mohol ľúbiť a zamýšľa sa aj nad kapitalistickou spoločnosťou, v ktorej nie je prirodzená povaha lásky velebená, ale skôr utláčaná.

I dnes, toľko rokov po vydaní tejto výnimočnej knihy, nám má čo Umenie milovať ponúknuť. Nie poučku, ale zamyslenie sa nad najkrajším citom, ktorý nám všetkým (raz za čas) nedá spať. Viem, že najviac je v tejto recenzii lásky, ale predsa len jej nikdy nie je dosť :).

Autor: Erich Fromm
Názov: Umění milovat
Preklad: Jan Vinař
Doslov: Petr Rezek
Nakladateľstvo: Portál, s.r.o.
Počet strán: 136

www.portal.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Švihadlo: “Nacpat česká slova do reggae rytmů není jednoduché.”

svihadlo petr sturmaJak se u nás v dnešní době hraje reagge? Jak Češi reagují na Jamajčany? Kam spěje česká hudba? Nejen o tomhle jsme si povídali se zpěvákem a kytaristou skupiny Švihadlo, Petrem Šturmou.

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Piš pravdu, nic než pravdu!

altNení lepší pocit pro čtenáře, než když si po dočtení poslední věty nějaké knihy může vnitřně oddechnout se slovy „Ty vogo, to je síla!“  Přesně tohle se mi stalo po zaklapnutí Paranoidní pijavice od Jany Jiráskové


Literatura

Odkyselení – klíč k uzdravení

Odkyseleni perexNakladatelství Noxi vydalo další knížku věnovanou našemu zdraví (předtím již vyšly knihy Tejpování, Zelené smoothie, Vysoký krevní tlak či Intolerance laktózy). Považuji to za velmi prospěšnou činnost, pro...

Divadlo

Studio Marta zažije ROZPAD

rozpadani200Sezonu brněnského Studia Marta uzavře projekt ROZPADÁNÍ. V jeden večer se představí dvě inscenace autorských her, které spojuje téma rozpadu. Aktovky Bublifuk a Je potřeba změna! tak uvidí diváci na jevišti poprvé, a to v podání budoucích absolve...

Film

9. ročník středoevropského festivalu 3KinoFest již za necelý měsíc

3Kinofest perexCentrum Prahy láká na světové filmové premiéry, filmy nominované na Oscara a výjimečné debuty středoevropské kinematografie. Slavnostní odhalení nově objeveného obrazu Tamary Lempické se také odehraje ve světové premiéře. Secesní pasáž ve Vo...