Mysterium tremendum je český projekt, který nemá obdoby

Mysterium tremendum je český projekt, který nemá obdoby

Tisk

myst200Velice zajímavým přírůstkem na poli české literatury se stala kniha s názvem Mysterium tremendum, kterou měl napsat jistý Sebastian Rainer. Skutečně stojí za pořízení?

 


Mladý výtvarník Erik nestihne zabrzdit svůj automobil a srazí mladou dívku. Toto úmrtí ovlivní nejen jeho život, ale i osudy mnoha dalších osob. Dívčin partner stojí opodál, když jeho milá umírá. Společně s Erikem jel v autě jeho kamarád Vincent, který slouží u bezpečnosti. Chlácholí svého přítele, protože se jednalo o nešťastnou nehodu. Její vliv se promítne i do Erikova vztahu s Lucií a jeho práce.

Tato kniha způsobila velký poprask ještě před svým vydáním. Její originál být má údajně sešitý do kůže autora Sebastiana Rainera. Už tato zpráva vyvolala velké vzrušení, přestože na mnohých tvářích vyvolává spíše úsměv. Součástí velice dobře promyšleného a výborně zpracovaného marketingu se stalo i dokumentární video, které představuje její původ i samotného autora. Jeho délka činí 23 minut, což je opravdu poměrně nevídaná propagace knihy. Ale to stále není vše. Při čtení si můžete poslechnout i zajímavý soundtrack a následně se podívat na webovky celého projektu. Na nich naleznete kromě výše zmíněných věcí i řadu obrázků či odkaz na další stránku Sebastiana Rainera. Takto obsáhlé PR si zřejmě ještě žádná česká kniha nezasloužila.

Nyní již k samotnému textu. Už název napovídá, že se bude jednat o knihu plnou mystérií a záhad. První polovina o tom čtenáře ještě příliš nepřesvědčuje. Jedná se zejména o popis hlavních postav, jejich životů, dětství či souvisejících událostí. Hlavním “hrdinou“ je zmíněný malíř Erik, který se nadchnul zejména pro dílo slavného Tiziana. Jestliže jste alespoň částečně znalí jeho díla, určitě budete nadšení několika podrobnostmi z jeho života a práce. Vedle něj je přítelkyně Lucie, která se ho snaží dokopat k lépe placené práci. Využívá pro to i společného kamaráda Vincenta, který se stane svědkem zmíněné automobilové nehody. Vedle nich je tu ještě mnoho dalších postav. Jedná se zejména o přítele mrtvé dívky Jaroše či trochu nevrlého Horváta (ne, opravdu to není ten fotbalista). Na konci vyprávění se ještě více prosadí nezkušený policista Marián, který je mě osobně velice sympatický. Takový prosťáček, ale s důležitou rolí.

myst5


Spojením těchto postav a několika dalších vzniká román, jeho zařazení je velice obtížné. Asi ani nemá příliš cenu ho škatulkovat. Po úvodním představení osob a základních faktech se děj pomalu, ale jistě rozjede do vysokých otáček. Zničehonic přichází zvrat, který asi opravdu málo kdo ze čtenářů bude čekat. Právě velké množství zvratů v druhé části se zaslouží o neskutečnou napínavost celého čtení. Téměř jako u některých detektivek. V podstatě vás příběh najednou vrhne zcela nečekaným směrem, který jste ani nemohli předpokládat.

Významnou roli sehraje zmiňované výtvarné umění a konkrétně právě tvorba známého malíře Tiziana. Okolo jeho děl (případně jeho inspirace) se nacházejí zmíněná mysteria, která zásadně změní životy několika osob. V tomto ohledu mi příběh lehce připomíná spíše Dana Browna a podobné autory, než Stephena Kinga. Právě na tohoto slavného spisovatele se odkazuje i oficiální anotace. Ovšem toto přirovnání je opravdu dost vzdálené.

Veliký vliv na román měl i český underground. Na stránkách jsou často zmiňovány texty legendárních Plastic People of the Universe i samotní členové této kapely. Nutno podotknout, že jejich tvorba k tomuto dílu opravdu docela pasuje.

Ještě se vrátím k druhé akčnější části. Troufám si tvrdit, že některé okolnosti ohledně zmíněných mysterií valná část čtenářů nepochopí. Ani já si s jistotou nedovolím tvrdit, že chápu všechny stránky příběhu. Samotný děj vyvolává mnoho otázek a některé si možná bude muset sám čtenář zodpovědět. Přesto tyto úseky tvoří nejzajímavější a nejdramatičtější okamžiky, které na vás udělají velký dojem.

Mysterium tremendum je postaveno zejména na velice kvalitní propagaci. Ale nebojte se. I jeho obsah si zaslouží vaši pozornost. Nenechte se zmást kritikami, které lehce zpochybňují tento projekt. Ano, opravdu se dá říct, že se jedná spíše o projekt, než samostatnou knihu. A nutno podotknout, že na české poměry je opravdu až nezvykle zajímavý a rozsáhlý. Jestliže vás jeho záhady pohltí, rozhodně nebudete zklamáni.

Mysterium tremendum
Autor: Sebastian Rainer
Vydavatel: Panteon
Rok vydání: 2015
Počet stran: 260 stran
Hodnocení: 85 %

http://www.knihypanteon.cz/
http://mysterium-tremendum.cz
http://www.sebastianrainer.cz/

Zdroj foto: www.martinus.sk


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na festivalu Všemi směry se mi nejvíce líbí nadšení studentů do práce, říká Roman Bradáč

Bradac 200Roman Bradáč je bývalý zahraniční zpravodaj České televize. V současné době vyučuje na několika školách, včetně Vyšší odborné škole publicistiky. Studenti této školy už po jedenácté zorganizovali festival nezávislé publicistiky Všemi směry, Bradáč n...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Temnými hvozdy, černá perla komiksového hororu

perexovy obrazekPřiznám se, že po knize Temnými hvozdy jsem původně sáhla spíše ze zvědavosti. O to více jsem byla překvapena, jak mimořádně kvalitní kousek se mi dostal do rukou. A přestože se za normálních okolností hororovému žánru spíše vyhýbám...


Literatura

Eufeeling – umění vytvářet vnitřní mír a vnější prosperitu

euf 200Dr. Frank Kinslow se dlouhodobě věnuje výzkumu a výuce léčitelských metod. Čerpá ze své chiropraktické praxe, z východních ezoterických filozofií, z teorie relativity a kvantové fyziky. Je autorem metody okamžitého léčení – Quantum Entraim...

Divadlo

Muzikálová verze oscarového snímku měla premiéru v Brně

grandhotel perexTak jako kdysi Vídeň uvedla do světa operetu, tak se v Americe, na Broadway narodil muzikál. Každým rokem tam vznikají nová a nová díla, ne všechna však vydrží v repertoáru těch divadel víc měsíců a ne všechna se dostanou dál do světa....

Film

Hvězdný tým Avengers udělá radost (nejen) filmovým fanouškům

altPatříte-li k filmovým, případně komiksovým fanouškům, určitě víte, že Avengers jsou jedním z nejočekávanějších titulů, které se na nás v letošním roce chystají. A očekávaní nejsou malá. Spíše televizní režisér Joss Whedon tedy pře...