Příběh skutečného hrdiny

Příběh skutečného hrdiny

Tisk

samal200Nakladatelství Epocha vydalo v nedávné době již druhou knihu o legendě pražské mordparty Jiřím Markovičovi. Jejím autorem je Petr Šámal a nese jméno Kriminalista   .

 


Každý den vychází nové detektivky ze severních zemí, Ameriky či z domácího prostředí. Jejich autoři vymýšlejí rozmanité zápletky, které jim vynášejí velké množství peněz či slávy. Jednu věc ovšem mají téměř všechny společnou. Jedná se o vymyšlené příběhy. Zločinci se vyskytují pouze na stránkách knihy a ani jejich oběti nejsou z tohoto světa. Já mám nyní před sebou knihu, která vypráví o skutečných vrazích, skutečných mrtvých a především o jednom slavném českém policistovi.
Jiří Markovič nastoupil v roce 1964 k policii a od té doby měla jeho kariéra především vzrůstající tendenci. Po začátcích ve Zlatých horách se v roce 1977 přemísťuje do Prahy, která se stane jeho osudovým působištěm. O devět let později se stává šéfem jednoho ze dvou oddělení vražd pražské policie (pražské mordparty). U ní si získává pověst výborného velitele, ale především velice kvalitního vyšetřovatele.
Kniha popisující život a kariéru této slavné policejní legendy vás zavede na místa, která smrdí krví a zločinem. Vyprávění o jeho nejznámějších případech je popsáno v rozhovorech autora s hlavním aktérem, ale nabízí i líčení samotných zločinů. Při jejím čtení vám bude tuhnout krev v žilách, protože se jedná o reálné a někdy těžko pochopitelné mordy.
Velkou část prostoru si samozřejmě získal mediálně nejznámější případ spartakiádního vraha Jiřího Straky. Čtenář se seznámí s jeho činy, popisem jeho psychiky a pozná jeho oběti. Tento nadprůměrně inteligentní člověk napadl na území Prahy jedenáct žen a nakonec byl usvědčen ze tří vražd, dvou pokusů o vraždu, pěti znásilnění, tří loupeží a pěti krádeží. Vzhledem k nízkému věku ho soud nemohl odsoudit na více než deset let a navíc mu byl trest zkrácen díky prezidentské amnestii. Pro mě naprosto nepochopitelné. Podstoupil kastraci i sexuální léčbu, změnil si jméno a nyní spokojeně žije mezi námi. Samotný Jiří Markovič nevěřil v jeho následné klidné zařazení do společnosti.
Ale nejen o něm je tato kniha. Bývalý šéf pražské mordparty vypráví i o začátcích své kariéry, které nebyli vždy lehké. Jeden z jeho prvních nadřízených ho příliš nemiloval, a proto od něj dostával občas kapky. Už chtěl dokonce skončit s policejní kariérou, ale vysvobozením se mu stal přechod do stověžaté matičky Prahy.

samal9


Teprve v té chvíli se rozjíždí jeho budoucí slavná éra. Jedním z prvních případů se stalo vyšetřování vraždy u Hostivařské přehrady. Jedná se rovněž o poměrně známou kauza. Kniha popisuje všechny její okolnosti a předkládá je naprosto natvrdo. Právě zásluhy na tomto vyšetřování ho posunuli do mordparty.
Následují další známé zločiny jako žena jménem Anna, která se rozhodla tím nejhorším způsobem zatočit s krutým manželem. Zřejmě nejstarší vrah, kterého dopadl Jiří Markovič se jmenoval Holeček. I on dostává na stránkách svůj prostor. Nechybí ani politický nádech. Pavel Wonka je znám především jako hrdina a kladná postava dějin. O jho temnější minulosti mnoho lidí vůbec neví, a proto se rozhodl autor společně s vyšetřovatel zaměřit i na něj. Aby to nebyly jen samé mordy, představí se i obchodníci s uranem. Jadernému ohrožení bylo zabráněno právě v Praze. Účastí na tomto vyšetřování se dostal Jiří Markovič i do zahraničí, kde si poměrně zajímavě užíval.
Na chvíli utečeme od vražd a opět se blíže podíváme do osobního života dnes již vysloužilého policisty. Velkou část volného času tráví na své chalupě na šumavských Prášilech. Mimochodem nedaleko je Modrava či Srní, kde se odehrává jeden současný kriminální seriál. Poznáme jeho rodinu, která mnohdy musela téměř trpět společně s ním. Přecijenom život s policistou někdy není jednoduchý.
Další velký prostor získává vrah s přezdívkou inženýr, který byl od malička sadistou. Můžete se podívat do jeho života, na jeho čin i následné rozhřešení. Odpykal si svůj trest a poté se pokusil začít nový život. Povedlo se mu to? Jednou z největších “lahůdek“ je setkání tohoto vraha s vyšetřovatelem, které po mnoha letech zorganizoval právě autor této knihy. Dokázali se spolu normálně bavit?
Kniha kriminalista se zaobírá zločiny a jejich vyšetřováním z pohledu policejní i psychologického. Velký důraz je kladen na pohled do duše vrahů a sadistů. Poznáte mnoho stránek Jiřího Markoviče, který byl nejen výborným policistou, ale i zajímavým člověkem. Neházel každého pachatele do stejného pytle, ale všechny aspekty posuzoval především přemýšlením.
Můžete si přečíst i oficiální protokoly k vyšetřování či samotné rozsudky. Nechybí ani několik fotografií a především velké množství informací. Petr Šámal se dokonce ani nebál opřít do současného prezidenta, který vyznamenal Pavla Wonku.  Na závěr si můžete vyslechnout i názory lidí, kteří mají k hlavní postavě blízko.
Jestliže se zajímáte o skutečnou policejní práci a osudy lidí, rozhodně neváhejte s přečtením této zajímavé publikace. Dozvíte se z ní velké množství zajímavých faktů a především poznáte skutečnou legendu a hrdinu. Jiřího Markoviče.

Kriminalista Jiří Markovič
Autor: Petr Šámal
Vydavatel: Epocha
Rok vydání: 2015
Počet stran: 304 stran + 24 stran fotopříloha
Hodnocení: 90 %

www.epocha.cz

Zdroj foto: www.bux.sk


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Plavci jedou letní šňůru koncertů s Irenou Budweiserovou

Jan Vancura perexZpěvák Jan Vančura pokračuje v koncertování s Plavci s tradičním repertoárem, na který jsou diváci této slavné skupiny zvyklí. Letošní rok navíc představí na koncertec...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Uloví upíři svou uprchlou Kořist?

korist perexNakladatelství Fragment přináší mladým čtenářům pokračování dystopie Hon, jejíž hrdinové přežívají ve světě, v němž vládnou upíři, kteří sami sebe nazývají lidmi, a hrstka přeživších glupanů (lidí) pro ně př...


Literatura

Skřítkové podávají pomocnou ruku sobě i druhým

Skritkove perexPohádkový příběh Skřítkové psala autorka v posteli. Nebylo to však z pohodlnosti, ale z čiré nutnosti. Podstupovala totiž razantní chemo a radioterapii na oddělení JIP hematoonkologie Fakultní nemocnice Ostrava. Motivací pro její tvorbu b...

Divadlo

Prachy!: Neuvěřitelný situační tobogan komediálního bláznění

Prachy200Co byste dělali, kdybyste cestou domů v metru vyměnili náhodou svůj kufřík plný úředních dokumentů za jiný, ve kterém by byly téměř dva milióny liber? Přesně to se v komedii Raye Cooneyho přihodí Henrymu Perkinsovi, usedlému úředníčkovi z londýnského...

Film

Duna: Lynchova óda na prostor

lynch 200Pokud filmový fanoušek uslyší nebo přečte jméno David Lynch, zcela jistě ho to nenechá chladným. Ať už jsou emoce z jakéhokoli bodu celého spektra, tak vždy tam jsou, protože jméno tohoto svérázného režiséra snad ani nedokáže emoce nevyvolat. A pok...