Jděte offline číst Girl Online

Jděte offline číst Girl Online

Tisk

girl online 200Nejrychleji prodávaná britská kniha roku 2014, které se za jediný týden prodalo skoro 80 000 výtisků. Přesně tato pověst předcházela české vydání knihy Girl Online od Zoe Sugg neboli Zoelly. Jde o čtyřiadvacetiletou blogerku a youtuberku mající právě na Youtube přes osm milionů odběratelů. Vydáním knihy si splnila sen a rozhodně se za svůj debut nemusí stydět.

 

 Hrdinkou knihy je mladá Penny, která se rozhodne začít psát anonymně blog. Anonymně proto, aby mohla být úplně svá a prezentovat tak i své nesnáze a tedy i to, co ji trápí. Popisuje tak například problémy s návaly paniky nebo různé trable s kamarádkami i kluky. Blog se rychle uchytí a ona má najednou dobrý pocit z toho, že na dané problémy není sama. To ovšem není ani tak – má svého nejlepšího kamaráda a milující rodinu, a to bez jakýchkoliv klišé.

Život se Penny otočí o 360 stupňů až v okamžiku, kdy se ocitá v New Yorku a potkává Noaha, mladíka z Brooklynu. S ním si rozumí od prvního okamžiku a navzájem jsou pro sebe „iniciačními zápletkami“. Prožívají spolu nádherné chvíle - romantika a milostné napětí ze stránek knihy přímo sálá. Jak to tak bývá, vše není úplně jednoduché a anonymita rychle končí…

Zápletka knihy není nikterak složitá, ale děj i jeho zvraty jsou postaveny velmi dobře a dokážou čtenáře pořádně vtáhnout. A to tak, že se mu knihu ani nebude chtít odkládat. Jazyk je navíc velmi přirozený a především aktuální, viz různé akronymy v SMS zprávách typu OMG nebo xxx. Zápisky z blogu jsou navíc typograficky odděleny a odpovídají i formou a stylem.

girl online

„Vždycky se mi představa, že existuje naše duchovní dvojče-že někde žije někdo, kdo k nám prostě a jednoduše patří, moc líbila a přišla mi nádherně romantická, ale nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že něco takového zažiju na vlastní kůži. Jasně, dovedla jsem si představit, že někde mezi těmi sedmi miliardami obyvatel na planetě možná opravdu existuje ten pravý kluk pro mě, ale s ohledem na to, jaké mám v životě štěstí, jsem spíš počítala s tím, že žije zřejmě někde v amazonském pralese nebo na poušti v Etiopii, a tím pádem se naše kroky nikdy neprotnou. Jenomže pak… pak jsem potkala Kluka z Brooklynu.“ (str. 236 - 237)

Velkým plusem je aktuálnost knihy a tématu jako takového. Zoella moc dobře věděla, o čem píše a jak to na internetu i v běžném životě chodí. Dotkla se různých témat, se kterými musí nejen puberťáci čelit a nenásilně tak ukázala, jak je dospívání složité nebo jak je důležité mít dobré vztahy se svými rodiči.

Nejen mládež se do příběhu Girl Online ráda zakousne a věřím, že si Zoella knihou získala jak spousty nových sledovatelů, tak žadatelů o pokračování knihy. Rozhodně se k nim přidávám.

Zoe Sugg (Zoella) se narodila 28. března 1990 a dnes žije v Brightonu. Svůj videokanál má od roku 2009 a zabývá se módou, kosmetikou, životním stylem i dospíváním obecně. Její starší bratr Joseph Sugg je také vloggerem (ThatcherJoe). Zoe pracovala ve společnosti pro interiérový design, kde vytvořila svůj blog, který vyústil v populární YouTube kanál.

Girl Online
Autor: Zoe Sugg
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2015
Počet stran: 358
Hodnocení: 90 %

http://www.jota.cz/pro-deti-a-mladez/girl-online/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Festivalové otázky pro: Jirku Sýkoru (Tleskač)

200rozPřinášíme vám další rozhovor ze série festivalového ‚popovídání‘. Po koncertě partičky Tleskač na Benátské noci jsme se sešli s frontmanem Jirkou Sýkorou!

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Na vlnách zvukomalebné knihy

Na vlnach s Petrem Voldanem 200V nakladatelství Jota vyšla kniha Na vlnách s Petrem Voldánem s podtitulem Ušima, očima i srdcem kolem světa. Budete překvapeni, jak řádky dokážou promlouvat…

 

...

Literatura

Odpočiňte si u nenáročných povídek

hlas a jine povidky 200V nakladatelství Brána vyšla kniha Hlas a jiné povídky od známého komika Petra Vydry, která potěší především milovníky krátkých povídek.

...

Divadlo

Ve zlínském divadle začali zkoušet Šakalí léta

sakali leta 200Datum premiéry nikdo nezná, přesto začali zkoušet! Po čase se do Městského divadla Zlín vrátil režisér Dodo Gombár (Zvlčení, Mezi nebem a ženou, Žítkovské bohyně, Baťa Tomáš, živý a další) a pustili se do příprav hudební komedie Šakalí lét...

Film

Vyšly vzpomínky režiséra Juraje Herze

Herz 200Mnozí filmaři se rozhodli zanechat vzpomínky na svůj život i tvůrčí dráhu - někteří je sepisovali sami (Otakar Vávra dokonce dvakrát), jiní upřednostnili spoluúčast nějakého tazatele (například Věra Chytilová). Výpravná vzpomínková kniha Juraje Herze Au...