Harry Hole podesáté (a zřejmě naposledy)

Harry Hole podesáté (a zřejmě naposledy)

Tisk

NesboPolicie perexOčekávaná novinka z dílny Jo Nesba už se vyjímá na pultech knihkupectví. V Norsku už rozluštění desátého případu z řady „holeovek“ znají a teď je řada i na českého čtenáře. Dlouho jsem uvažovala, zda prozradím, jestli Harry Hole přežil 3 kulky z předchozího případu, ale asi byste na to přišli i sami bez přečtení knihy.

 


A možná jste rozluštění zaznamenali třeba při návštěvě autora v Česku. „Holeovka“ bez Harryho Holea, to by bylo asi divné, že? I když, mohl by se tam zjevovat třeba jen jeho duch a vyřešit případ by mohly pomoci jeho dosavadní myšlenky, které jsou zakořeněny ve vzpomínkách jeho spolupracovníků. „Intuice je jenom suma zcela konkrétních drobností, které mozek zatím ještě nedokázal pojmenovat.“

Ale ne, Harry se v knize nakonec objeví, i když autor si s námi hraje na schovávanou hodně dlouhou dobu a nesčetněkrát nás vodí za nos. Je Harry záhadný pacient na začátku knihy v Říšské nemocnici, kterého 24 hodin hlídají a nesmí prozradit jeho jméno? No, to už si ale vážně musíte přečíst sami.

V Oslu udeří vrah, který si na paškál bere pracovníky policie. Navíc do puntíku stejně vraždí policisty způsobem, jakým už přišel o život někdo jiný. Ve vyšetřovacím týmu se objevuje Beáta, která díky fenomenální paměti na obličeje pozná zločince i po plastické operaci, nebo Katrin s jejím neomezeným přístupem ke každé informaci, která je zanesená v kyber prostoru, a přesto se dlouho nedaří přijít na žádnou nitku nebo stopu, která by je dovedla k odhalení vraha.

Vyšetřovatelé totiž musí přijít na to nejdůležitější – tedy motiv, aby se pohnuli z místa. A nejsilnějším motivem pro odplatu je kupodivu láska. A tak se rozbíhá maraton úspěchů a neúspěchů v hledání bestiálního vraha.

Při čtení jsme v nevědomosti velmi dlouhou dobu, a když už si myslíme, že víme, tak se stejně všechno může změnit – a i to dodává knize kouzlo. Ta nedočkavost se vše dozvědět, zběsilá rychlost čtení, abychom odhalili, co můžeme jenom tušit. Nesbeho rukopis, který stále dobře funguje. Mimořádně mnoho zvratů a částí, kde jste přesvědčení, že tohle už je opravdu finální rozuzlení, ale za pár stránek je tomu úplně jinak – tímto způsobem vystavění příběhu může Nesbø velice připomínat třeba Jefferyho Deavera, který je dalším mistrem v oboru krimi.

Jen ještě malá poznámka na okraj – na začátku knihy se píše o fenoménu deja vu – a zmiňuje se, že ještě nebylo rozluštěno, co ho způsobuje. Není to pravda, jelikož v roce 2012 čeští vědci toto tajemství odhalili při výzkumu v brněnském vědeckém centru CEITEC.

nesboPolicie

Policie/Politi
Autor: Jo Nesbø
Žánr: krimi
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2015
Počet stran: 610
Hodnocení: 97 %

Zdroj foto:  www.knihazlin.cz

www.knihazlin.cz/fleet/policie-paperback


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Autoři Varování – Ilona Fryčová a Tomáš Kříkava – se vyzpovídali navzájem

Varovani 200Koncem srpna vyjde druhá knížka nevidomé spisovatelce Iloně Fryčové. Její Varování – sedm povídek, v nich dětem pomáhá sedm dobrých duchů – ilustroval spolužák z Literární akademie Josefa Škvoreckého, spisovatel...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Inspirativních žen je spousta

pribehy-pro-holky-ktere-se-neboji-byt-vyjimecne 200Presco Group vydalo pod značkou Ella a Max další knihu, tentokrát Příběhy pro holky, které se nebojí být výjimečné.

...

Literatura

Věra Čáslavská a dějinné přemety

altJsou knihy, které by člověk neměl minout. Novinka Pavla Kosatíka nazvaná Věra Čáslavská – Život na Olympu patří mezi ně. Příběh slavné gymnastky se dá číst doslova jedním dechem.

Divadlo

Moravské divadlo Olomouc uvede v dubnové premiéře muzikálový evergreen Sugar

sugar200Sugar – to je světoznámý muzikál, který vznikl podle scénáře k legendární filmové komedii Někdo to rád horké. Co všechno se může stát, když si dva muzikanti hrají s gangstery na schovávanou. V pátek 12. dubna ji uvede v premiéře Moravské divadlo Olomouc.<...

Film

Báseň aneb Skoro úplně vymyšlený film vzniká v Olomouci

Basen bukowski200V březnu 2013 padne v Olomouci poslední klapka nového nezávislého filmu na motivy jedné z básní Charlese Bukowskeho. Své místo v hereckém ensemblu našli jak osobnosti z krajských divadel, tak mladí herci a neherci. Ten...