Výpověď tří sester - jejich životy a lásky

Výpověď tří sester - jejich životy a lásky

Tisk

jsme prece sestry perexDie Welt zhodnotil tuto knihu stručně: „Poutavý rodinný příběh“. Nerada opisuju z knih a používám myšlenky někoho jiného, nemá se to dělat, je to neetické. A navíc vy čekáte můj názor. Ale s tím, co jsem si přečetla na záložce obálky s líbivým motivem, se stoprocentně ztotožňuji: „Tři sestry, tři životy, tři lásky – a portrét celého století. Anne Gesthuysenová zajímavě proplétá současnost s minulostí …“. Autorku totiž natolik oslovily životní příběhy jejích tří pratet, že se rozhodla o nich napsat tenhle román. A udělala to opravdu skvěle!

 

Jsme přece sestry je rodinný román o třech sestrách, které se sešly na Tellemanově statku u příležitosti oslavy stých narozenin jedné z nich. Naše oslavenkyně Gertruda je celoživotní moralistka. Její sestra Katty je spíš živel a věčně rozesmátá, nepřipouští si starosti a i přesto, že je jí čtyřiaosmdesát, musí neustále čelit snahám Gertrudy o její převychování. Mezi nimi stojí sestra Paula, která je na půl s každou z nich a snaží se jejich věčné hašteření usměrňovat. Ne vždycky se jí to daří a je z toho značně unavená. I přes zdání, že jsou tyhle tři povahy naprosto rozdílné a je jen velmi těžké najít společnou řeč, nakonec se to vždycky povede. Vždyť jsou to přece sestry. Přišel čas, kdy si každá ze sester začíná uvědomovat, že času je málo a nastala ta pravá chvíle, kdy by si měly vypovídat všechno, co je trápí. Ať už jsou to zdánlivě zapomenuté křivdy z mládí, ale třeba i vztahy k mužům, o kterých, z blíže nevyjasněných příčin, nikdy nemluvily. Vznikají tak nečekané situace, které přicházejí neplánovaně a ochromují, nebo přinejmenším překvapují, naprosto nečekaně každou z nich.

Román je výpověďmi sester, které žily naprosto odlišné životy, uznávaly jiné hodnoty a zaujímaly ve svých životech různé postoje. Tahle mozaika vyžaduje soustředění a pozornost, aby čtenáři neunikly souvislosti. Vzpomínky, kterých tu není málo, přesně v tu pravou chvíli vysvětlují a dokreslují co, kdy, kde, s kým a někdy i proč.

V závěru knihy, v kapitole Mé tety a já se autorka zamýšlí nad tím, proč vlastně knihu napsala, co bylo tou hlavní inspirací a vzpomíná na dobu, kdy byla sama dítětem a co všechno se svými drahými pratetami zažívala. Jak si sama vzpomíná, tyhle tři dámy byly vždy středem celé rodiny. Na zmiňovaném Tellemanově statku trávívala Vánoce a byla tam šťastná. Proto také napsala příběh o třech fascinujících životech, přestože a možná i proto, že nebyly vůbec jednoduché. Na něco si sama pamatuje, něco ví z doslechu. Posuďte sami, jak se jí povedlo převyprávět část rodinné historie. Jistě to bylo jiné psaní, než kdyby to byl nějaký smyšlený příběh s vykonstruovanými souvislostmi.

V této knize najdete na třistatřiaosmdesáti stranách fakta, životní moudra a zkušenosti, nechybí tu ani humor a lehce absurdní situace, nad kterými možná budete kroutit hlavou. Ale přiznejme si, že takový je život každého z nás. Kniha čtenáře pobaví a dojme k slzám zároveň. Je napsaná nekomplikovaným slohem a celkově působí svěžím dojmem. Příběh tak zvolna plyne až do samého konce. A jak vlastně dopadla oslava stovky, kolem které se to celé točí? Tak to už si jistě rádi přečtete sami. Ideální čtení ke kávě nebo sklence dobrého vína, v krbu praská dřevo, plápolá oheň….

 jsme-prece-sestry

Jsme přece sestry
Autor: Anne Gesthuysenová
Žánr: Beletrie pro dospělé
Z německého originálu přeložila: Helena Smolaková
Redaktorka: Iva Šemberová
Obálka, vazba a typografická úprava: Lucie Zajíčková
Fotografie na obálce: Maggie Sparrow
Sazba písmem Walbaum: Jaroslav Bulíček
Vydal: Host – nakladatelství, s.r.o., Brno
Rok vydání: 2014, 941. publikace, vydání první, vázaná
Počet stran: 383
ISBN: 978-80-7294-978-6

Hodnocení: 85%

nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/beletrie-nejen-pro-zeny/jsme-prece-sestry-941


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr a Pavel Baťkovi aneb velký rozhovor nejen o umění

batkovi 200Herci a muzikanti Petr a Pavel Baťkovi. Můžeme je vidět jak na divadelních prknech, tak působí v kapele The End of Colours, která je lidmi velice dobře přijímána. Coverová kapela se soustřeďuje na skladby jedné z...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Dívka, která upíjela měsíc

divka mesicFamózní úspěch této knihy v zahraničí lze podle mě přičítat dvěma věcem: nádherně a jímavě, leč velmi překvapivě rozbalovaným charakterům postav. A potom příběhu, ve kterém si čtenář každého věku i založení najde to svoje.

...

Literatura

Věčná vzpoura v srdci bytostného konzervativce

Tomsky perexNakladatelství Leda vydalo v edici Životy knihu Věčná vzpoura v srdci konzervativce s podtitulem Rozmluvy s Alexandrem Tomským o životě, literatuře a politice, které s protagonistou resp. autorem vedla po dobu posledních 30 let zkušená public...

Divadlo

Slam poetry exhibice vol.8

slam poetry report200První letošní pražská exhibice se uskutečnila ve čtvrtek 7. února, již tradičně v Rock Café. Osm slamerů, finálový rozstřel a značně vypjaté emoce. Letošní start do soubojů básníků se rozhodně povedl, vydali ale...

Film

Na začátku února vstoupí do kin životopisný snímek Spravedlnost pro Emmeta Tilla

Spravedlnost 200V srdceryvném příběhu podle scénáře Michaela Reillyho, Keitha Beauchampa a Chinonye Chukwu, která zároveň film režírovala, je hlavním aktérem čtrnáctiletý chlapec jménem Emmett Till, který byl usmrcen brutálním lynčováním za to, že v 50. l...