Méně je někdy více

Méně je někdy více

Tisk

Mene je vice 200„Pro všechny rodiče, kteří zažívají v domácnosti chaos a jsou zahlceni svými starostmi (a takoví jsme téměř všichni) je tato kniha nedocenitelným rádcem pro klidný a šťastný život.“ Tak praví Gretchen Rubinová, autorka bestselleru Projekt štěstí na obálce knihy Méně je více – Minimalistické rodičovství.

 


Aby nedošlo k mýlce – tuto knihu vytvořily autorky Christine Kohová (i když v tiráži uvnitř je napsáno Christine Koh) a Asha Dornfestová (tamtéž najdete Asha Dornfest). Já tohle počešťování cizích příjmení nemám ráda, ale kniha prošla korekturou, takže budiž. Navíc v úvodním věnování je napsáno: „Jonovi, Laurel a Violet – každý den s vámi je dar, za který jsem nesmírně vděčná -  Christine Kohová“. Takže hned v úvodu jsem byla trochu zmatená. Následuje věnování druhé z autorek - Ashi Dornfestové: „Svým rodičům, Rosalyn a Jagdishovi Jirgemu, za to, že mě naučili milovat a věřit. Své rodině, Raelovi, Samovi a Mirabai, kteří mi otevřeli svět a srdce“.

Ale k tomu, co najdete uvnitř: jednostránkový obsah je na jedné straně a je sice obsáhlý, avšak minimalizovaný – přesně podle koncepce této knihy. Dozvíte se tady všechno, co potřebujete vědět. Tak například jaká je cesta k minimalistickému rodičovství, jaké jsou minimalistické triky pro organizaci času, jak si minimalizovat domov, jak financovat minimalistický život, kdy je čas na hraní a proč je důležitý, něco o mimoškolních aktivitách, něco o plánování jídla, jak si jídlo zjednodušit a přitom si ho užít, je tady i kapitola o dovolených a dětských oslavách a na konci je kapitola o tom, jak minimalizovat sebe sama. Říkala jsem si, že na to, jak je celá tahle kniha zaměřená na minimalizaci, je pěkně tlustá. Třistačtyřiačtyřicet stran, na kterých je obsáhle popsáno, jak to dělat co nejjednodušeji rozhodně stojí za přečtení. Před první kapitolou je pojednání o tom, co minimalistické rodičovství vůbec je, představují se tady obě autorky a říkají svoje osobní příběhy. Vyrůstaly v rozdílných poměrech. Jedna je jedináček a druhá má šest sourozenců. Obě svorně vnímaly značné sociální rozdíly a obě vychovaly svoje děti v lásce, pokoře a úctě. Přidávají pár úvah a pohledů a jde se na to.

1. Cesta k minimalistickému rodičovství vám nabízí dva nové přátele – Méně a Ještě méně. A v tomto duchu se celá koncepce odvíjí. Uděláte si místo pro podstatné zážitky, poznáte sami sebe, poznáte svoji rodinu, začnete věřit ve správnost svých rozhodnutí a tak dále a tak dále.
2. Je to váš život, nalaďte se a určete si priority, proto poznejte sami sebe z jiného pohledu, udělejte si inventuru času nebo seznam s kolonkami Více a Méně.
3. Minimalistické triky pro organizaci času skrývají docela jednoduché a praktické rady, které třeba nebudete potřebovat. Možná už to tak děláte a ani nevíte, že je to to ono.
4. Nový způsob přemýšlení o životních potřebách vám taky jistě není cizí. Já jsem si uvědomila, že spoustu těch věcí znám, jen je mám jinak pojmenované.

Mene je vice

Nezní to zajímavě? Takových kapitol je tu ještě osm. Kniha je na omak příjemná, stránky z hrubšího papíru se dobře otáčí a nekloužou. Proto mě to celé komplet velmi nadchlo. Nejen, že mě to čtení utvrdilo v tom, že spoustu věcí, které dělám tak, i přesto, že je dělám jinak než jiní, kteří mi radí, jak to mám dělat správně, jsou alespoň pro mě vyhovující. Ale taky jsem se spoustu nových věcí dozvěděla a dávají mi smysl. Uvědomila jsem si, že když něco nezvládám, není žádná ostuda říct si o pomoc a že jitřit staré rány k ničemu nevede. Tohle je přesně ta kniha, kterou můžete vzít do ruky opakovaně a můžete ji číst na přeskáčku a nic vám neuteče. Autorky si společně daly za skromný úkol ukázat, jak vést jednoduchý a radostnější rodinný život. A já si myslím, že se to dá zvládnout úplně hravě. Zkuste to taky. Za pokus to stojí, nemůžete nic ztratit. Naopak, třeba se budete divit, kolik získáte.   
                                                         
Název: Méně je více
Autorky: Cristine Kohová, Asha Dornfestová
Žánr: Naučná, poučná
Z anglického originálu přeložila: Ivana Sovišová
Redigoval: Vít Roubíček
Obálku navrhl: Emil Křižka
Vydalo: Vydavatel´stvo Noxi, s.r.o., Bratislava
Rok vydání: 2014, 213. publikace, vydání první, vázaná
Počet stran:  344
ISBN: 978-80-8111-196-9

www.noxi.sk


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Schneiderová: „Hodně mi záleží, aby člověk zapomněl, že je to jenom napsaný.“

schneiderova 200Jak se ze spisovatelky ‚do šuplíku‘ stane úspěšná blogerka, která trousí svá díla po světě? Co člověka nakopne, aby si začal plnit svůj sen a přitom se nezačal brát hrozivě vážně? Markéta Schneiderová je ženou činu. Osob...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Tudorovci pod drobnohledem
TudorovciChtěli byste vědět, jak se žilo u Tudorovského dvora? Zajímají vás dějiny Anglie nebo máte v oblibě dramatické příběhy šesti žen nemilosrdného Jindřicha VIII., který dvě z nich nechal popravit? Sáhněte po knize Tracy Bormanové s názvem Tudorovci,...

Literatura

Míjejí se, milují se…

200recKdyž do názvu knihy vložíte známé místo, zavání to marketingovým kalkulem. Příkladem může být literární počin Heslo: Jazz Dock. Ale tak to autoři Monika Petráková (*1983) a Filip Čenžák (*1984) jistě nemys...

Divadlo

Premiéra muzikálu v Brně: Ženy na pokraji nervového zhroucení

foto perexPodle známé filmové komedie Pedra Almodóvara  z roku 1988 se v londýnském West Endu pustili naslovo vzatí odborníci muzikálového  žánru, Jefrey Lane (libreto) a David Yazbek (hudba a text písní) do divadelní...

Film

Legendární parta aneb Když zeměkouli ovládneme strachem

legendarni partaDalší americký animovaný film, s málo vtipným názvem Legendární parta, je dílem společnosti UP – DreamWorks. Studio, které stvořilo Shreka a Madagaskar se ...