Poďme sa stratiť v Provence!

Poďme sa stratiť v Provence!

Tisk

pro 200Juh Francúzska je neuveriteľne krásne a rozprávkové miesto. Každý sa tam chceme raz dostať, niektorí z nás na turistiku, niektorí na filmový festival v Cannes, iných lákajú pláže Azúrového pobrežia. Mnohí z nás by si tam vedeli predstaviť letnú chatku alebo bezproblémový život.

 

 

Sprievodca Toulky po Provence má svoje klady aj zápory, asi ako každá kniha. Určite by som vyzdvihla, že veľmi podrobne rozoberá každú zaujímavosť, ktorá sa nachádza v departementoch Provence. Z každého malebného mestečka je tam zachytené skutočne všetko, nielen najvýznamnejšie pamiatky, ale akákoľvek drobnosť, ktorá je na ňom očarujúca a jedinečná. Často autorka hovorí aj o miestach, ktoré sa pri bežnej návšteve Provence dajú dosiahnuť iba ak si prenajmeme auto, takže si v nej môžu prísť na svoje aj milovníci cestovania na vlastnú päsť.

Kniha opisuje veľmi farbito putovanie autorky po Provence-Alpes-Côte d’Azur. Putovanie po kraji levandulí začína v Departemente Vaucluse, so známymi mestami ako Orange alebo Avignon, cez Marseille a menšie mestečká ako napríklad Saint-Tropez. Sprievodca nás prevedie po Azúrovom pobreží veľmi zblízka a zoznámi nás aj s Monackým kniežatstvom, ktoré leží na východnej časti regiónu Provence.

Najzaujímavejšou časťou publikácie je vždy modrý rámček, v ktorom sú zaujímavé otázky o špecifikách regiónu Provence, zoznamujú nás zábavnou formou o dejinách, osobnostiach, typických pokrmoch alebo o výrobkoch špecifických pre juh Francúzska. Dozvieme sa napríklad či bol Napoleon človek, aký je najdrahší krém sveta, ako údajne zomrel van Gogh (ktorý žil dlhšie obdobie svojho života v Arles) alebo čo je to bujabéza.

pro 1

 

Určite by knižke prospeli väčšie obrázky, pretože tie súčasné nepríliš vyniknú a až tak neosviežujú text, ktorý je formátovaný do dlhých súvislých odstavcov, takže sa kniha ťažšie číta a vníma.

Toulky po Provence nie je v pravom zmysle sprievodca najmä kvôli tomu, že neposkytuje presnejšie mapy oblastí, mapy sú iba v hrubom načrtnuté a pokiaľ sa rozpráva o menších mestách, sú zobrazené iba v rámci mapy Provence. Úvodná mapa je neprehľadná, a preto myslím, že táto kniha je robená skôr informačne o zákutiach a potulovaní sa v neznámejších miestach a nie pokiaľ ideme po prvýkrát do Provence. Vtedy sa nám skôr zíde presná mapa a praktické rady, ktoré sa v tejto knihe nenachádzajú v dostatočnom počte.

Síce v knihe milovník Francúzska nenájde až tak príliš veľa nových informácií, určite mu táto kniha ale otvorí nový pohľad na zákutia Provence a zatúži znova po levanduľových poliach a vôni plodov mora.

pro 2

 

Toulky po Provence

Jaroslava Dvořáková

Vydavateľstvo Fragment

ISBN 978-80-253-2100-3

1.vyd.

2014

Hodnotenie: 50%

http://www.albatrosmedia.cz/toulky-krajem-loiry-pruvodce-ktery-vas-bude-bavit.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Arnošt Vašíček: Musí to být láska na první pohled. Šíleně bláznivá, která vás pohltí

archiv Arnošt VašíčekPZe svých cest za odhalováním záhad a tajemna si přivezl spisovatel a scénárista Arnošt Vašíček řadu velmi zajímavých artefaktů a sám sbírá muzejní repliky záhadných archeologických nálezů. A právě téměř dvě stovky jedinečných exponátů, které ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Angeles Arrien: Druhá polovina života

druhapol200Možná ani nemusíte být v druhé polovině života, abyste ocenili moudrost této jemně tyrkysové knížky. Je to kniha, která čistí, vede dál a zbavuje strachu ze změn, které jsou přirozené a které můžeme cítit třeba tak, jak autorka popisuje, jako před...


Literatura

„Obraz Edgara Degase ‚Baletky v modrém‘ dal název mému románu,“ říká Blanka Kubešová
ImageKoncem roku vyšla v nakladatelství Eroika novinka Blanky Kubešové Baletky v modrém. Tato pilná autorka žijící v zahraničí nám představila svou desátou knížku. U všech předchozích vycházela z...

Divadlo

Dream job nebo mediální pakáž?

MP DJ perexJe poslední týden před volbami a v redakci nejmenovaného periodika vládne napětí. Nestačí, že musí celý tým během předvolebního týdne dělat přesčasy, aby byly pokryty všechny důležité události, ale je potřebné zveřejnovat všechno dřív, než konku...

Film

Opět k nám dorazily Dny evropského filmu

evropsky film200Už po dvacáté se konají Dny evropského filmu, tentokrát kromě Prahy proniknuvší ještě do Brna, Hradce Králové, Ostravy, Jablonce nad Nisou a Uherského Hradiště. Organizátoři s podporou řady velvyslanectví a kulturních in...