CO NEVÍTE O TERORISMU

CO NEVÍTE O TERORISMU

Tisk

TERORISMUS 200Vědecké studie nebývají určeny širokému okruhu čtenářů. Někdy však vznikne výjimka, která dokáže upoutat i běžné čtenáře. Taková je knížka Josefa Krause o Íránském státním terorismu, která vyšla koncem minulého roku v nakladatelství CDK. Účelem publikace je rozšířit znalosti o státním terorismu i o Íránu a jeho působení na mezinárodní scéně, zejména získání dominantního postavení v Perském zálivu, v oblastech Kaspického moře, zabránění smíru v arabsko-izraelském konfliktu a udržení svého vnitřního terorismu.

 

Autor hledá odpověď, jakou hrozbu v mezinárodním terorismu Írán představuje, a to od vzniku Islámské republiky v roce 1979, kdy končila monarchie (dynastie Pahlaví) a moc ve státě získává duchovenstvo (ajatolláh Chomejní). V podobě případové studie jsou uvedena data jak z různých oficiálních zpráv, odkazů na jednotlivé odborníky či konzultace s nimi, tak i z autorových terénních výzkumů nejen v Íránu, ale i v dalších zemích, které několikrát navštívil. Také nezastírá, že právě vlastní výzkum byl spojen s velkými problémy s ověřováním získaných dat.

Vysvětluje pojem terorismu na základě různých názorů z odborných prací i různé způsoby státní podpory terorismu. Zajímavé je etnické a náboženské rozdělení 70 milionů obyvatel Íránu, kdy dominantní postavení Peršanů, většinou šíitského muslimského náboženství, doplňuje 49 % etnických menšin, a rozebírá jejich postavení ve státě.

Dvě stě devatenáct stránek nabitých informacemi je rozděleno do 17 částí. Ty první dvě úvodní se zabývají projektem a problémy s výzkumem, zejména s prací se zdroji. Další, která se věnuje teorii státního terorismu, je rozdělena na několik očíslovaných podkapitol. Čtvrtá kapitola se svými podkapitolami přibližuje historii moderního Íránu a základy jeho politického systému. V páté se dovídáme o Perském zálivu a jednotlivých státech (Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Irák). Šestá se věnuje oblasti Lavante (Turecko, Sýrie, Libanon, Egypt).  V sedmé a osmé kapitole je Afganistan a Kavkazský region. Devátá je věnována íránské podpoře terorismu v jiných částech světa. Desátá pod názvem Terorismus dovnitř odhaluje terorismus uvnitř Íránu. Závěr jedenácté části patří rozdělení míry ohrožení a stupni teroristické hrozby podle cílového území. Od dvanácté části pak najde čtenář seznam zdrojů, zkratek, slovník významných perských a arabských pojmů i jmenný rejstřík s odkazy na stránku, pro rychlou orientaci v publikaci.  Autor také používá vysvětlivky pod čarou přímo na jednotlivých stránkách a knížka obsahuje i jeho fotografie a tabulky.

TERORISMUS


Publikace je určená všem, kdo mají zájem se seznámit s problematikou terorismu, a to nejen odborníkům, ale její srozumitelnost pomůže i běžnému čtenáři v orientaci v této složité a pro většinu z nás málo pochopitelné problematice. Získá i jiný pohled na konflikty, které neustále plní stránky novin, ať ty minulé (válka Írán-Irák), situaci v Afganistanu, činnost íránských Revolučních gard, Hizballáhu a dalších skupin, a také kdo a jak se na tom finančně podílí. Také se dočte o obavách izraelského státu i o ohrožování a napadení židovských cílů v různých částech světa (Argentina, Indie, Bulharsko atd.).

Odborná recenze považuje publikaci za velmi zdařilou, pro běžného člověka je přínosem to, že získá nové informace z ověřených faktů, rozšíří si a pochopí provázanosti i složitosti při objasňování terorismu.

www.cdk.cz/knihy/462/iransky-statni-terorismus/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Švihadlo: “Nacpat česká slova do reggae rytmů není jednoduché.”

svihadlo petr sturmaJak se u nás v dnešní době hraje reagge? Jak Češi reagují na Jamajčany? Kam spěje česká hudba? Nejen o tomhle jsme si povídali se zpěvákem a kytaristou skupiny Švihadlo, Petrem Šturmou.

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Mravenci, jak jste je ještě neviděli

Mravenci 200V nakladatelství Kazda vyšla velkoformátová kniha Mravenci – Život lesního společenství obsahující realistické 3D ilustrace.

 

...

Literatura

Třicetiletá rychlá holka

rychla holka200Pojďte si projít život naší známé sportovní osobnosti od jejího příchodu na svět až po úspěšnou reprezentaci .

...

Divadlo

Trójanky: původní českou hru o ženách zasažených válkou nastudovaly u Švandů ukrajinské divadelnice

trojanky 200Inscenaci Trójanky inspirovanou antickými motivy i skutečnými osudy současných žen uvede 27. května v premiéře Studio pražského Švandova divadla. Novou českou hru Davida Košťáka vyprávějící o třech hrdinkách z města Trója, které kvůli válce ztrati...

Film

Pohádkové rozloučení filmové legendy: Perinbaba a dva světy

PerinbabaPNa začátku prosince vstupuje do kin výpravný a očekávaný film Perinbaba a dva světy režisérské filmové legendy Juraje Jakubiska. Film plný magie a fantazie vznikal řadu let, slavný tvůrce ho dokončil, uvedení do kin se však už nedočkal. P...