Úklony a úklady

Úklony a úklady

Tisk

Uklony 200Po Etiketě &špionáži se záhy v celkem brzké době po sobě na české pulty dostal i další díl této veleúspěšné série, a to s názvem Úklony & Úklady. Příběh o dívce Sofronii, která k malérům nemá daleko, pobaví své čtenáře a ještě k tomu stihne vyřešit nějakou tu záhadu. Vítejte v penzionátu mademoiselle Geraldidy pro kvalitní přípravu mladých dívek.

 

Sofronie v létajícím penzionátu žije už šestým měsícem a přestože zpočátku vymýšlela různé fígle, jak se z něj dostat pryč, teď by udělala všemožné, jen aby mohla zůstat. Líbí se jí tam tak moc, že její výsledky jsou vyhlášeny jako nejlepší nejen z tohoto ročníku, ale nejlepší z celé doby fungujícího penzionátu vůbec. Sofronie má velikou radost, kterou jí bohužel záhy pokazí její přítelkyně, které se k ní závistivě obrátí zády. Jenže Sofronie není pouze zhrzená kamarádka, ale hlavně budoucí špionka, a ví, že vše není tak černé, jak vypadá. Tudíž musí jen vytrvat.


Prototyp se objevuje znovu na scéně a tentokrát si Sofronie nenechá ujít žádnou příležitost k jeho získání. Na palubu se prvně dostanou i chlapci a dívky mají o zábavu postaráno. I Sofronie, které se dvoří nejen kotelník Mydloun, ale také Felix Mersey, chlapec vysokého postavení. Ovšem ta nejlepší zpráva teprve přijde. Vzducholoď i se svými pasažéry odlétá do Londýna. A k několika poprvé se řadí i tato cesta, jelikož dříve penzionát nikdy bezpečí vřesovišť neopustil. Proč tak najednou, a co s tím vším mají společného chlapci z Bunsonova a Lacroixova polytechnického institutu, upíři, kteří se hlásí ke slovu čím dál častěji, a hlavně kamarádka Dimity, která má oblibu v omdlévání, to musí Sofronie nejprve zjistit. A k dosáhnutí svého musí spekulacemi trošičku napomoci k tomu, aby šlapalo vše tak, jak má. Alespoň dle Sofronie…

Uklony


Z první části série Trochu jiný penzionát se čtenář mohl dozvědět, tak jak název slibuje, o etiketě chování a špionáži a je jedno, koho budete monitorovat. Seznámil se s mnoha protagonisty a zjistil, že k mrkání, které je velmi důležité, se musí nejen správně omdlévat, ale i míchat jedy či smrtelně používat vějíř. V díle druhém to není o moc jiné, přesto se čtenář dozvídá nové triky.


Přes složitější slova, která se mohou leckomu zdát i nová, je příběh velmi čtivý. Může za to autorka Gail Carrigerová, která svému příběhu dodala notnou dávku napětí, švihu a hlavně úsměvných částí. Trampoty dospívající Sofronie nenechají nikoho chladným a akce, jenž střídá koketující pasáže, čtenáře chytí a nepustí, dokud nebude mít přečteno. Trochu jiný penzionát není pouze o krásné róbě či správném chování, nýbrž i o bravurně vymyšleném světě plném mechaniky.


Milý příběh psaný ve třetí osobě přelouskáte celkem brzy, ačkoli dokážete knihu i s klidem odložit, jelikož z ní budete čerpat dostatečnou dobu, než se k ní budete moci zase vrátit. Titul Úklony & Úklady je jedinečný a ve svém steampunkovém žánru pro mládež nemá konkurenci. Je to něco nového, neotřelého a hlavně potrhle skandálního.


•    Název: Úklony & Úklady
•    Série: Trochu jiný penzionát / 2. díl
•    Autor: Gail Carrigerová
•    Žánr: Světová literatura, román, fantasy
•    Nakladatelství: Albatros - CooBoo
•    Rok vydání: 2014, vázané
•    Počet stran: 304
•    Hodnocení: 90 % a víc

Zdroj foto: Albatros

( 0 hlasů )

www.albatros.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Bendig: „Myslel jsem, že si minimálně do září nezazpívám. Ale naštěstí se to všechno změnilo a jenom v červnu mám přes 11 koncertů.“


bendig 200Jan Bendig má za sebou stěhování a je velmi aktivní na YouTube. Nedávno začal opět koncertovat a chystá nové písně i videoklipy. Zjistěte o něm více v našem rozhovoru!

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Životní pouť pobřežní cestou

Pobrezni cesta perexTeprve před několika dny se Raynor dozvěděla, že její manžel Moth trpí nevyléčitelnou nemocí. A k tomu právě přišli o dům a s ním i o práci. Nezbývá jim skoro nic – ani čas. A tak se rozhodnou vydat na pouť dlouhou tisíc kilom...


Literatura

Černá kniha: svět se drží na nohou díky příběhům
ImageV pořadí čtvrtý román Černá kniha tureckého nositele Nobelovy ceny Orhana Pamuka je – názvu navzdory – jeden z nejbarevnějších titulů, které jsem držela v ruce. Mistrovskou koláží lidských charakterů, osud...

Divadlo

Příběhy a postavy Bohumila Hrabala ožijí na scéně Divadla Kolowrat

Dum foto perexInscenaci Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet uvede na scéně Divadla Kolowrat v pondělí 21. května v 19 hodin pod produkční záštitou ArtWay, z. s. herecké kvarteto Milan Mikulčík, Simona Vrbická, Jiří Bartoň a Kateřina Březinová -...

Film

Co nás přitahuje na Zemi vycházejícího slunce

nakladatelstvi crewV předvánočním období loňského roku se ke čtenářům dostala kniha Planeta Nippon, vydaná nakladatelstvím Crew, které se jinak soustředí především na vydávání comicsů. Trojice autorů – Anna Křivánková, spjatá s ...