Usain Bolt – Rychlejší než blesk

Usain Bolt – Rychlejší než blesk

Tisk

Bolt 200„Tak jsem se pořádně chytil volantu, a pak se to BMW M3 převrátilo jednou, podruhé, potřetí; odrazilo se po střeše od mokré silnice a rovnou do příkopu. Čelní sklo se rozprsklo, airbagy vylétly. Křup! Jak kapota narazila do země, zkrabatila se hlasitým zapraštěním…“

 

 

Takhle začíná poučná a velmi napínavá kniha USAIN BOLT -  Rychlejší než blesk, o mém běžeckém hrdinovi, jamajském sprinterovi. Usain Bolt je nejrychlejším člověkem na naší planetě. Už v patnácti letech se zařadil mezi atletické fenomény, když v Kingstonu vyhrál dvoustovku. Dnes je (zatím) držitelem šesti zlatých olympijských medailí a je rekordmanem v běhu na 100 a 200 metrů. Kromě toho vyhrál mnoho dalších závodů na mistrovstvích světa. Nemusel být ale tam, kde je nyní, protože měl velké problémy s páteří. V roce 2009 měl ošklivou autonehodu, při které se opravdu znovu narodil. Jeho život mohl být úplně jiný. On se ale nevzdal a porval se s nepříjemnostmi i zraněním.

Jak sám říká, škola ho bavila, nejvíce matematika. A potom ho bavilo soupeřit s ostatními. Když pan učitel napsal nějaký příklad na tabuli, Usain rychle běžel hledat jeho řešení. Mezi dětmi byl oblíbený, nosil maskáče a triko a nic ze sebe nedělal, nebyl nafoukaný, ale soutěživý ano. Nejvíc ho bavil kriket, brzy přibyly i další sporty. Když potom dokončil školu, uvědomil si, že sport je to, co chce dělat. Šly mu sprinty a rozhodl se, že zkusí běhat víc. Zkusil pár školních závodů a brzy bylo všem jasné, že je to nejrychlejší kluk v širokém okolí. Vyhrával jeden školní závod za druhým a poličky v obýváku se prohýbaly pod trofejemi, které vysoutěžil. Ale pořád to bral s humorem a vůbec ho nenapadlo, že jednou bude tak moc slavný. Přesto se začal věnovat tréninku a pod vedením trenéra se lepši a lepšil, i když už teď byl hodně dobrý. A potom přišla první olympijská medaile, a pak další a další … Za každým úspěchem byla ale obrovská dřina, píle a často i bolest.

Bolt

Tahle knížka většího formátu s portrétem Usaina Bolta na obálce se mi opravdu moc líbila, protože je o mém oblíbeném sportovci a mám moc rád vyprávění. Navíc je doplněna mnoha barevnými fotografiemi, na kterých je například dům v Coxeathu, kde Usain vyrůstal a trávil dětství, jsou tady fotky z běžeckého oválu, ze závodů, ale taky snímky jeho rodiny a kamarádů. Na jedné z fotek je i Usainovo pověstné gesto. U fotky je popisek: „To Di World – poprvé jsem to ukázal v Pekingu, od té doby je to gesto něco jako můj podpis. Kamkoli přijedu, všude po mě chtějí, abych ho předvedl.“ A na fotce je Usain na stadionu, za ním tribuny plné lidí a on má zlaté tretry v ruce. Úplně cítím tu atmosféru.

Celkově vzato, v téhle knize nečtete jenom životopis, vy si ten život prožíváte s Usainem. A to se mi líbilo, smál jsem se a byl smutný, tohle vyprávění je opravdu poutavé a vtáhne vás do děje. Písmena jsou akorát velká a příjemná na čtení, papír je hrubší na omak a obsah prostě báječný! Nejvíc obdivuji Usainovu píli a odhodlání a poznal jsem, že když člověk chce, může dokázat úplně všechno.

Název: Usain Bolt – Rychlejší než blesk. Můj životopis
Z anglického originálu přeložil: Petr Kotouš
Redakce a korektury: Michal Procházka
Odpovědný redaktor: Antonín Kočí
Technický redaktor: Pavel Kolín
Sazba: Radek Nahodil
Vydala: Mladá fronta a.s., Praha 4
Rok vydání: 2014, 8355. publikace, vydání první, vázaná
Počet stran:  304 + 16 stran barevné přílohy
ISBN: 978-80-204-3268-1

( 6 hlasů )

www.mf.cz                     


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Milan Macho: „Inspirací mně byl celý můj život a události, které naši generaci formovaly.“

Macho200Milan Macho se narodil v roce 1947 v Praze. Na Univerzitě Karlově získal doktorát filozofie. Převážnou část profesního života pracoval jako novinář: byl redaktorem Svobodného slova a Mladé fronty Dnes, šéfredaktorem časopisů Stadion a Hattrick. V současn...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vyhrát v loterii se někdy nevyplácí

jen moje stesti200Jen moje štěstí je název knihy od oblíbené britské spisovatelky Adele Parksové. Má podtitul Co když vyhrát znamená vše ztratit?

 

...

Literatura

Poslání knižních detektivů

zlodeji-knih200Kniha, kterou dneska představujeme, je tak trochu kombinace Zlodějky knih a filmu Památkáři (The monuments men) s Georgem Clooneym. Se Zlodějkou knih nejde jen o téměř stejný název, ale o lásku ke knihám, s Památkáři zase paralela v zachra...

Divadlo

Hra Albion má silný příběh, mnohovrstevnatost i výborné herecké obsazení

albion200Návrat do krajiny svého dětství a po mnoha letech se zabydlet ve venkovském domě se zpustlou zahradou, kterou chce vrátit do dřívější podoby, to je příběh hlavní hrdinky Audrey Waltersové. Divadelní hra Mika Barletta Albion, držitele prestižního ocen...

Film

Do kin se přivalí německy mluvené filmy

Dasfilmest perexBěhem října startují jedna filmová přehlídka za druhou. Před několika dny jsme psali o dnech španělsky mluvených filmů i nabídce titulů uvedených na prestižních festivalech v Berlíně, Benátkách a Cannes – viz Filmová sezona začíná (kultur...