Muž bez ženy není člověk

Muž bez ženy není člověk

Tisk

 

muz bez zeny 200Tento lákavý název nese útlá kniha oceňovaného autora Pavla Brycze a vydalo ji nakladatelství Mladá fronta. Hlavním tématem jsou dle očekávání vztahy, ale nudit byste se neměli.

Hlavním hrdinou vyprávění je Martin Samek, obyčejný muž z ulice. Když jej opustí manželka, vše se obrátí o 360 stupňů a on se začíná řítit do propasti. Potýká se s alkoholem i se svými strašáky a postupně zjišťuje, jak je těžké obstát v běžném životě. Má své starosti a strasti a vy se s ním můžete smát, litovat jej a ve výsledku se neubráníte tomu, že mu budete fandit. A to hodně.

Kniha je kromě kapitol rozdělena na tři části - Peklo, Očistec a Ráj, což je přímým odkazem na Dantovu Božskou komedii.  Peklo popisuje opravdu ty nejhorší chvíle, pocity marnosti a beznaděje. Očistec už v sobě skrývá mnohem více naděje, potkáte se tu s neuvěřitelnou životní sílou a vírou. A ráj? To už si každý snadno domyslí. Cesta do ráje je trnitá, ale vše je tak nutné (muselo se to stát) a ve výsledku to do sebe zapadá. Toto rozdělení je také hnací motor, který vás bude popohánět číst dál…

muz bez zeny

Pavel Brycz má osobitý styl, který je plný rozvitých souvětí a především přirovnání. Mnohdy jako by se zdálo, že touží nahnat znaky a ke každé jednoduchosti se snaží doplnit přidanou hodnotu. Obzvlášť ze začátku mě právě tohle na čtení hodně obtěžovalo, ale posléze jsem se přes to přenesla a naopak oceňovala autorovu hru s jazykem i se čtenářem.

„Pomyslí na doktora Wernische bez nohou a pocítí palčivý stud. Neměl by právě teď tou živou ulicí tančit, protože má nohy, a být šťastný, zamířit s receptem do nejbližší lékárny, aby si vyzvedl pilulky, kterými bude kočírovat svůj mozek, aby nepodrážel tělo, které je zdravé a pořád může dobře sloužit? Nemá ten, který sedí podoben torzu řeckého sochaře, větší právo na zoufalství, a přece ty karty byly rozdány tak, že sporťák s tělem, jež pořád ještě drží, když potřebuje vyjádřit svůj hněv a zvednout ze židle vyžranou krysu s manažerskými způsoby, aby udělala průvan v kanceláři, přichází s duší podobnou jepici u horkého světla lampy, aby poprosil o pomoc, možná poslední?

Pokud máte chuť na velmi aktuální příběh z ulic dnešní Prahy a chcete se na chvíli vloudit do života jednoho tragikomika, určitě po této knize sáhněte!

Pavel Brycz se narodil 28. července 1968 v Roudnici nad Labem, vystudoval český jazyk a také dramaturgii. Je spisovatelem, básníkem i autorem večerníčků. V roce 1993 vydal knihu povídek Hlava Upanišády a za knihu básní v próze Jsem město (1998) získal Cenu Jiřího Ortena. Státní cenu za literaturu obdržel za románovou epopej Patriarchátu dávno zašlá sláva (2003) a do povědomí se dostal i vtipnou příručkou Tátologie aneb rady pro začínající tatínky, kteří nechtějí brzy skončit. Kromě toho je autorem textů pro hudební skupinu Zdarr.

Název: Muž bez ženy není člověk
Autor: Pavel Brycz
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2014
Počet stran: 256


Hodnocení: 70 %

( 1 hlas )

www.mf.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

PEPSON SNĚTIVÝ

pep 200Jak se stalo, že se z ekonoma stal spisovatel? - Spíš bychom se měli ptát, jak se z hudebně a literárně orientovaného člověka stal ekonom – byť pouze inženýrským diplomem, ne zaměřením či snad nedejbože mentalitou. V šedi osmdesátých let byly v Jablon...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Uzdravujte se pomocí tajných zbraní přírody

antibio200Nakladatelství Noxi dělá velmi užitečnou práci. V rámci série tématiky spojené s naším zdravím vydalo další knížku, tentokrát věnovanou rostlinným antibiotikům. Ani tentokrát se neodchýlilo od vysoce nastavené laťky a umožnilo čtenářům doplnit si...


Literatura

Nech se bodnout Trnem rejnoka

big trnem-rejnoka-eSW-516757 (2)Nakladatelství Dauphin vydalo výbor z poezie autora oceněného cenou Kniha roku Magnesia Litera 2023 Miloše Doležala. Sbírka má název Trnem rejnoka. Jedná se o výběr básní z l...

Divadlo

A zase ten Havel!

200divV poslední době mívám někdy dojem, že snad každý chce hrát Havla. Možná je to jen taková móda, možná se pletu a vidím přízraky. Snad proto se mne, když jsem dostala pozvánku na premiéru Havlovy Audience, zmocnily nemalé pochyby. Pražský soubor vinohradskéh...

Film

Godzilla zasahuje

godzilla perexPravěký veleještěr pojmenovaný Godzilla se v japonských kinech poprvé objevil přesně před šedesáti léty (film v tuzemské distribuci nazvaný Probuzená zkáza mohli čeští diváci spatřit až o tři...