Pan Mercedes aneb psychologická krimi podle Stephena Kinga

Pan Mercedes aneb psychologická krimi podle Stephena Kinga

Tisk

mercedes 200Stephen King patří k nejuznávanějším a nejslavnějším spisovatelům světa a každý jeho nový román (ale i reedice nějakého dřívějšího) se stává celosvětovou událostí. Své bohaté čtenářské základně už nemusí nic dokazovat, přesto neusíná na vavřínech a poměrně často zásobuje knihkupectví dalšími a dalšími díly. V loňském roce to byl například román s prostým názvem Pan Mercedes.

 

V tom sleduje paralelně osudy dvou lidí – jednak vyšinutého mladíka, který s mercedesem, jenž dal knize název, bez zjevného důvodu najel do fronty nezaměstnaných před pracovní agenturou, osm lidí zabil a patnáct doživotně zranil; a jednak vysloužilého policisty Billa Hodgese, který už v důchodu nevidí smysl života a uvažuje o sebevraždě. Z těchto myšlenek ho ale vytrhne právě mercedesový vrah, který mu pošle dopis, v němž se k činu přizná, ale napíše, že další podobný už nemá potřebu vykonat. Jenže policejní instinkty říkají něco jiného a bývalý strážce zákona chce dokončit jeden ze svých mála služebních restů, a pouští se do šílené honby za psychopatem, který nemá co ztratit.

Předně je nutno napsat, že v Panu Mercedesovi vstoupil King do pro sebe neprobádaných vod, protože nejde o horor, jak bychom čekali, nýbrž o hutnou psychologickou detektivku. Nečekejte ovšem klasickou stavbu, kdy společně s detektivem pátráte po pachateli trestného činu. Ten je totiž velmi brzy odhalen a letos v září osmašedesátiletý autor tak může rozehrát psychologickou hru, v níž „prostříhává“ mezi životy obou hrdinů, občas je nechává se potkat, aniž by o tom policista věděl, a vše spěje k finále, kde se jejich cesty osudově protnou. Tento postup je dost strhující a je vskutku zajímavé sledovat myšlenkové pochody obou postav a skládat si různé souvislosti dohromady. Oba dva pánové jsou navíc natolik silnými a svým způsobem okouzlujícími osobnostmi, které nemají problém s tím celou knihu tzv. utáhnout, takže se nemusíte bát, že byste se utopili v nějakých zdlouhavých a nudných popisech. Ba naopak, vše je na Kinga nezvykle stručné a věcné. Samozřejmostí už je působivý a v tomto případě i mrazivě reálný příběh, který je i přes značnou nadsázku určitým varováním.

MERCEDES2


Nechybí tu ani tradičně důležité vedlejší postavy, z nichž jednoznačně vyčnívají dva pomocníci detektiva ve výslužbě, kteří jsou sice každý úplně jiný, je mezi nimi velký věkový rozdíl a mají svých starostí dost, přesto jim nelze nefandit. I přes papír mezi nimi funguje potřebná chemie a jejich vzájemné pošťuchování je radost číst.

Na druhou stranu tu prakticky úplně absentují ikonické kingovské minispoilery, které vždy nutí číst dál, i když mnohdy naznačí, že se stane něco špatného. Někoho možná zklame i to, že s výjimkou poslední třetiny není Pan Mercedes až tak napínavý a drží se dost zkrátka. To částečně vynahrazuje samotný závěr, v němž je naopak napětí dost a dost a do poslední chvíle není jasné, jak vše dopadne a zda King tentokrát nechá vyhrát ty dobré, nebo naopak umožní zlu dokonat své ďábelské plány.

Pokud se na knihu podíváme očima čtenáře, který nemá s Kingem až takové zkušenosti, musíme konstatovat, že jde o vynikající román, který navazuje na tradici americké drsné školy a není mu prakticky co vytknout. Jestliže ale zvolíme náhled někoho, kdo je opravdovým fanouškem a má autora tzv. načteného, budeme asi trochu kritičtější. V tom případě totiž víme, že mistr napsal i lepší díla a Pan Mercedes zkrátka nemá tu atmosféru jako jeho vrcholné kousky, chybí tu vysloveně odpudivý záporák a celé to není tak strhující, jak jsme u něj zvyklí. Je ale důležité upozornit na to, že kniha je teprve první částí ze zamýšlené trilogie (pokračování s názvem Revival už v zahraničí vyšlo), takže je možné, že ji plně doceníme až po kompletním vydání. Samostatně hodnocená ale rozhodně nikoho nezklame, protože patří k výraznému (nejen) žánrovému nadprůměru a v Kingově pozdější tvorbě se zařazuje po bok například předchozích Lunaparku a Doktora Spánka, fantastickou Pod kupolí ale nepřekonává.

Název: Pan Mercedes (originál: Mr. Mercedes)
Autor: Stephen King
Žánr: psychologická krimi
Překlad: Linda Bartošková
Počet stránek: 375
Vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA s.r.o. v roce 2014

Hodnocení: 70 %

Pan Mercedes od Knihy BETA


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Richard Müller: „Uděláme s Fragile vše proto, aby koncert ve zlínském Kongresovém centru patřil k těm nezapomenutelným“

200rozVečer plný největších hitů legendárního slovenského zpěváka Richarda Müllera bez jediného hudebního nástroje! Takový bude koncert, který se uskuteční 3. listopadu 2013 v sále nového Kongresového centra ve Zlíně. Právě proto jsme poprosili pana Richarda, ab...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Ruta Sepetys – V šedých tónech

ruta 200Knih o německé ohavnosti během 2. světové války bylo napsáno dost, o té sovětské však nikoliv. Málokdo ví, jaké násilné činy a zrůdnosti se páchaly za krutovlády Stalina na občanech Pobaltských států. Kniha referuje o strašlivé tragédii 20. století, kter...


Literatura

Pac a Pussy – dvě kočičky a jejich pohled na svět

 

PacPac je bílý kocourek, jehož názorem je, že nemá moc smysl se v životě snažit, protože jsme stejně všichni odsouzeni k nezdaru a zániku. Vesmír je nepřátelské místo, náboženství nikoho nezachrání, navíc je úplně mimo – vlastně jediná smysluplná věc je být k...

Divadlo

Jaká je budoucnost Divadla Na zábradlí?

altSoučasná ekonomická situace, potažmo i kulturní založení obyvatel, není rozhodně příznivou dobou pro instituce věnující se umění. Zejména pak pro divadla, která jsou speciálním odvětvím. Není to film, jejich návštěva není rozhodnutí z minuty na minutu. Chce to p...

Film

Severský filmový čtvrtek vyprodala islandská komedie

kralovska cesta 200První čtvrtek v srpnu patřil pravidelnému setkání u promítání severského filmu. Skandinávský dům společně s Komorním kinem Evald tentokrát přichystaly pro návštěvníky dramatickou komedii Královská cesta, která nás zavedla do malé k...