Mona – první biologický počítačový virus na světě

Mona – první biologický počítačový virus na světě

Tisk

Mona perexPředstavte si, že píšete svůj první román v životě a vůbec se nebojíte zabrousit na témata jako pokročilé informační technologie, neurologie, mezinárodní vztahy a teroristické skupiny. Že na 427 stránkách poputujete ze Švédska přes Francii do Izraele, kde se dostanete do hledáčku jak Mosadu, tak Hizballáhu. Že to je trochu moc? Dan T. Sehlberg si to nemyslí a vše dokázal ve své prvotině uspořádat do napínavé finální podoby.


Eric Söderquist, uznávaný profesor informačních technologií, právě dokončuje svůj projekt Mind Surf. Ten by měl umožnit prohlížení internetu hendikepovaným osobám, jelikož ho lze ovládat pouhou myšlenkou. Přibližně o 3 000 tisíce kilometrů dál Samír Mustafá dopsal zatím nejsofistikovanější počítačový virus Mona. A nejde jen o nejničivější virus, ale také o první biologický počítačový virus, který nejen že zasáhne všechny počítačem řízené systémy, ale dokáže nakazit i člověka.

Mona (jméno Samírovy dcery) je dílem pomsty. Odplata za zmařený život rodiny Samíra, kterého naverboval Hizballáh, aby jeho virus použil na zničení státu Izrael. Akce je spuštěna, Mona jako první zasahuje izraelskou banku TBI, v jejíž švédské pobočce pracuje Söderquistova manželka Hanna. Ta při zkoušce Mind Surfu prohlíží pracovní mail a poté se začne cítit oslabená a upadá do komatu.

Eric je přesvědčen, že Hannu nakazila právě Mona, ale pro ostatní je to tak nepravděpodobné, že musí hledat záchranu sám. Vypátrat Samíra, nyní nejhledanějšího teroristu, a získat antivir. Co Erica na cestě za záchranou čeká je jedna velká dobrodružná pouť, která vás nenechá v klidu.

Dan T. Sehlberg se jako nováček na poli detektivním ukázal jako velmi nadějný autor. Příběh sice obsahuje mnoho témat (a ještě více postav), ale všechna jsou popsána naprosto srozumitelným jazykem, není nutné být odborníkem. To knihu katapultuje k široké základně čtenářů. Na tento rok je nachystané i volné pokračování knihy s názvem „Sinón“ a jestliže Sehlberg dokáže udržet tempo napětí, tak jak to předvedl v Moně, myslím, že se na švédském literárním nebi zrodila nová hvězda, velmi podobná úspěšným autorům jako Stieg Larsson nebo Lars Kepler.

Jestli je možné vytvořit biologický počítačový virus? To netuším, ale snad Sehlberg svým dílem nezavdal příčinu pro zloduchy to vůbec zkoušet.

mona

Mona
Autor: Dan T. Sehlberg
Žánr: detektivka, thriller, sci-fi
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2014
Počet stran: 427
Hodnocení: 95 %

Foto:  www.knihazlin.cz

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Marie Křížová: „Mám krásnou práci"

Marie Krizova perexV dnešním rozhovoru se dočtete, co muzikálové herečce a zpěvačce Marii Křížové dala účast v televizní show a jak se chystá na hlavní roli Agnes v novém nastudování muzikálu Krysař, jehož premiéra proběhne v září v Divadle Kalich....

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

7 dní hříchů naplněno sedmero hříchy

7 dni hrichu josef urbanSudety, první mírový den 9.května 1945…
Probouzející se ráno nedává zatím tušit, že následujících sedm dnů bude naplněno sedmero hříchy, že se stanou věci, které obrátí naruby životy starousedlíků z jesenických horských osad...


Literatura

Zachraň planetu, staň se motýlem. Nebo vycestuj s Redline expedition

Putovani za zviraty perexAutorka knihy Putování za zvířaty, podnikatelka, cestovatelka, lektorka a velká milovnice přírody Kamila Paličková, zve prostřednictvím stránek čtenáře na cestu do Afriky. Představuje zdejší fascinující přírodu a z...

Divadlo

Největší příběh všech dob

Nejvetsi pribeh 200Hra Patricka Barlowa „Největší příběh všech dob“ (Greatest story ever told). Divadelní „road movie“ se vrací! Aneb všechny cesty vedou na Golgotu...

 

...

Film

Svatbě mezi citróny chybí erotické chvění

svatba mezi citrony tramvajExistuje jediný důvod, proč se vypravit na nový dánský snímek Svatba mezi citróny - a tím je animovaný předfilm Michaely Pavlátové Tramvaj. Autorka tu v bizarních, surreálně rozechvělýc...