Design hýbe světem

Design hýbe světem

Tisk

zdr perexTuhle velmi zajímavou knihu mám na nočním stolku už několik týdnů. Nelze ji totiž přečíst naráz, během několika dnů či večerů. Nutí vás přemýšlet o sdělovaných informacích, vracet se k nim, pochopit je v souvislostech. Autorka, Alice Rawsthornová, je vysoce erudovaná kritička designu, píšící mj. pravidelně pro deník International Herald Tribune sloupky o designu. Ve své knížce vysvětluje, co je design a jaký dopad má na náš život nyní i v budoucnu. Název knihy zčásti odkazuje na první slova, která se objeví na obrazovce počítače, když se podaří navrhnout nový programovací jazyk. Program na obrazovku napíše slova „zdravím, světe“. Současně tento nápis výmluvně popisuje, co design dělá a jak nás ovlivňuje.

 

Jako každá správná knížka je i tato zahájena prologem a zakončena epilogem. 13 kapitol nám postupně odhaluje, co je design, kdo je designér, jak se pozná dobrý design, proč je dobrý design důležitý, proč je přesto design tak často špatný, proč bychom si neměli plést design s uměním, proč už funkce neurčuje formu atd. Každá kapitola je uvedena citátem, který napoví ledacos o probírané problematice. Všechny jsou výstižné, ale nejvíce se mi líbí ten závěrečný od Emily Pillotonové: „Věřím, že design znamená řešení problémů s půvabem a prozíravostí. Věřím, že vždy existuje lepší způsob. Věřím, že design je lidský instinkt, že lidé jsou v jádru optimisté, že každý člověk je designér a že každý problém lze buď definovat jako designový problém, nebo vyřešit designovým řešením.“

Podle Alice Rawsthornové je design komplexní fenomén, který v různém kontextu nabývá různých významů a účelů. Jeho primární funkcí je být hybatelem změny. Ve své nejlepší podobě se dokáže postarat, aby jakákoli změna – vědecká, technologická, kulturní, politická, ekonomická, společenská, ekologická nebo behaviorální – měla pozitivní a posilující účinek a nebrzdila nebo neničila.

zdr 1


Proces designu existoval odpradávna. Kdykoliv chtěli lidé změnit svůj způsob života nebo své prostředí (např. přehrazením jeskyně proti predátorům nebo úpravou hlavice oštěpu), jednali instinktivně jako designéři. V době průmyslové revoluce byl design redefinován jako úspěšný komerční nástroj, který pomohl miliardám lidí žít bezpečněji, zdravěji, osvíceněji, spokojeněji a laskavěji. Ale rovněž se design trivializuje, špatně chápe a nesprávně užívá. Často se zaměňuje se stylizací a s drahými nepohodlnými křesly nebo nepohodlnými botami, chápe se jako požitek pro rozmazlené spotřebitele ve vyspělých zemích, nikoli jako způsob, jak pomoci sociálně znevýhodněným z chudoby. Autorka odpovídá na otázku, zda design dokáže tyto pomýlené představy vymýtit a do budoucna zajistit významnější vliv na náš život v době kolosálních změn na mnoha frontách. Podle ní není design všelék na problémy lidstva, ale je jedním z nejmocnějších nástrojů k jejich řešení, pokud se ovšem použije inteligentně.

Knížka je napsána brilantně a k její čtivosti přispívá překlad Petra Eliáše. Velmi se mi líbí, je určena přemýšlivým, inteligentním lidem, kterým není lhostejný stav světa a kteří hledají řešení (design) pro svůj vlastní život. Určitě nebudou zklamaní.



Název: Zdravím, světe. Jak design vstupuje do života (z anglického originálu Hello World: Where Design Meets Life)
Autor:     Alice Rawsthornová
Překlad: Petr Eliáš
Žánr: populárně naučná literatura   
Nakladatelství: KNIHA ZLIN, s. r. o.
Rok vydání: 2014
Počet stran: 331

Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: KNIHA ZLIN, s. r. o. 

www.knihazlin.cz/tema/zdravim-svete

 

( 8 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Felix Holzmann znovu na scéně.

200roz12. října 2013 uvedlo pražské divadlo Semafor premiéru pořadu herce, moderátora a režiséra Davida Šíra s názvem NOVÉ SCÉNKY FELIXE HOLZMANNA. A protože to je bezesporu ojedinělá příležitost, přinášíme čtenářům rozhovor s Davidem nejen o tomto pořadu, ale...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kuchařka z lesů a luk velmi mile překvapila

kucharka-z-lesu-a-luk 200V nakladatelství Esence na jaře vyšla nádherná Kuchařka z lesů a luk s podtitulem Dobroty s divokými bylinkami, bobulemi a houbami. Pojďte do ní s námi nahlédnout!

 


Literatura

Něco neodolatelného číhá na každém rohu

neodolatelne 200V nakladatelství HOST vyšla populárně naučná kniha o marketingu, a především moderních technologiích s názvem Neodolatelné a podtitulem Vzestup návykových technologií a byznys se závislostí. Obsahuje spoustu zajímavých i alarmujících s...

Divadlo

Pohádka O Človíčkovi akrobatickými kousky pořádně rozvibruje bránici

O clovickovi 200Městské divadlo Zlín razí heslo „děti do divadla patří“, a tak se první letošní premiéra, která se konala 20. ledna 2013, týkala především dětských diváků. Ti měli tu čest spatřit první uvedení pohádky O...

Film

Peter Gábor v jednom kole

peter gabor 200Už dvacet inscenací, pod nimiž je podepsán jako režisér, má na svém kontě v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě Peter Gábor. Jeho prozatím poslední prací je hra nizozemských autorů Hermana Kocha a Keese Prinse Večeře, jejíž česk...