Udělejte si výlet do parku Boheminium

Udělejte si výlet do parku Boheminium

Tisk

Boheminium 200Chcete se svými ratolestmi ještě někam vyrazit, než napadne sníh? Váháte, jestli jet radši na Zámek Litomyšl nebo Kamenný most do Písku? Chtěli byste vidět obojí? Nebo ještě snad něco víc? Třeba další hrady a zámky, a nebo místa, kam jste dojeli leda tak prstem na mapě? Neváhajte, zabalte svačinu a vyražte do parku Boheminium, kde na vás čeká více než padesát miniatur hradů, zámků a mnoho dalšího. Ale pospěšte si, prohlídky trvají jen do konce listopadu.

Park Boheminium se nachází v překrásném západočeském městě Mariánské Lázně. Návštěvníci se během jeden a půl kilometru dlouhého naučně poznávacího okruhu seznámí s dokonalými maketami významných stavebních a technických památek České republiky. Ti z vás, kteří mají rádi čísla, si zapamatují, že repliky objektů jsou vyhotoveny v měřítku 1:25, model je tedy 25x menší než originální předloha.
 Boheminium 1 
Pojďme ve zkratce nahlédnout do historie. Park Boheminium, jehož název je odvozen od historického pojmenování naší země - Bohemia, byl založen v roce 1995. Počáteční expozice čítala pouze pět modelů, mezi nimiž byl zámek Červená Lhota, jenž nese titul první miniatura.

A jak minuatury vlastně vznikají? Zhotovují je modeláři parku Boheminium podle přesných plánu a fotografické dokumentace. Jako výrobní materiál jim slouží plast, který odolá povětrnostním vlivům. Nutno podotknout, že se jedná o poměrně nákladný model, jehož cena překračuje i statisíce korun. Návštěvníci se mohou každou sezónu těšit na tři až pět nových modelů.

Boheminium 2

Park Boheminium je jediné místo, kde můžete spatřit hned několik památek z různých krajů, ať už Plzeňského, Hradeckého nebo třeba Zlínského. A na co všechno se tedy můžete těšit? Hrad Kokořín, Zámek Kynžvart, Minaret Lednice či Schillerova rozhledna,... K vidění je i Telekomunikační věž Ještěd s pohybující se lanovkou nebo plující Požární člun Veverka a mnoho dalších pozoruhodných stavbiček. Tak kam vyrazíte nejdříve?

Času máte spoustu. Denně je totiž otevřeno od 10.00 do 17.30, ale pozor, park je zpřístupněn jen v období od dubna do listopadu. Tak neváhejte a pospěšte si! A nezapomeňte s sebou vzít i své čtyřnohé miláčky. Kolik vás bude tento výlet stát, a spoustu dalších užitečných informací, se dočtete na internetových stránkách www.boheminium.cz.

Boheminium 3

Během roku se můžete v parku Boheminium těšit na nejrůznější akce. Například na Svatováclavský průvod, zhlédnout můžete i různá divadelní představení, zasoutěžit si, a pozor, možná přijde i Krakonoš. Až vás prohlídka dočista omrzí, maminky a tatínkové, pošlete své ratolesti na kuličkové hřiště, které je součástí parku, a vy si zatím v klidu vychutnejte šálek kávy v tamní kavárně.

www.boheminium.cz

Zdroj foto: https://www.facebook.com/boheminium/timeline


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Inspiraci nacházím v každodenním životě,“ říká Daniel Barták, který uspěl v naší literární soutěži u poroty i čtenářů

daniel bartak literarni soutezNa jaře letošního roku jsme vyhlásili literární soutěž. Soutěžící měli napsat erotickou povídku. Je pravdou, že hned na počátku si porotci museli vyjasnit i to, co je ještě erotika a co už je za hranou… V ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jan Masaryk – Tajemství života a smrti

Jan Masaryk - perexJan Masaryk – československý diplomat, politik a syn prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, byl 10. března 1948 nalezen mrtev pod okny svého bytu v Černínském paláci. Podle některých šlo o poli...


Literatura

Bouřemi zmítaná Říše bouří

Rise bouri200Na žádnou jinou bouři jsem v životě nečekala tolik jako na Říši bouří. Sláva. Konečně ji držím v ruce. Po, pro mě lehce nezáživném povídkovém mezidílu Krvavé ostří, se dočkávám pátého pokračování Skleněného trůnu od Sarah J. Maas.

<...

Divadlo

Jak se francouzská revoluce proměnila v povyk

1789 200Národní divadlo v Praze si umanulo, že bude uvádět experimentální hry - a vylézají z toho příšernosti. Čekání na Godota se změnilo v pitvořivou roztlemenost, ze slavného experimentálního počinu Ariane Mnouchkinové 1789 aneb Dokonalé štěstí režisér Vl...

Film

Evoluce: Krotitelé sci-fi hmyzu

altFilm Evoluce se od svého vzniku v roce 2001 těší stálé oblibě a nezestárnul dodnes. I na béčkové počítačové animaci totiž můžeme vidět, jak by se život vyvíjel, kdyby nešlo o náhodu, ale jakýsi akcelerovaný záměr.

...