ORWELL, 1984. Aktuální více než kdy předtím.

ORWELL, 1984. Aktuální více než kdy předtím.

Tisk

orwell 1984 malyRozhlasová dramatizace románu George Orwella 1984 od Radioservisu, která je k dispozici v provedení MP3, by se právě nyní mohla pouštět v rozhlasu na pokračování.

 


Nadčasový příběh jednoho obyčejného člověka jménem Winston Smith, který žije v zemi, kde svoboda je otroctví, válka je mír a nevědomost znamená sílu, je plný dalších absurdních situací a momentů. Lidé v této společnosti jsou jen spokojenou součástí davu nemyslících a oddaných. O své vzpomínky byli připraveni, věci, které jim je připomínaly, byly odstraněny. Odstraňováni (vaporizováni) jsou také nepohodlní kverulanti proti stávajícímu režimu. A všechno sleduje Velký bratr v závěsu s nohsledy, slídily, provokatéry a zrádci.

Že vám to něco připomíná? Jakpak je to dlouho, kdy v naší zemi proběhly velké změny vedoucí ke kýžené svobodě? Asi dost dlouho na to, aby spousta lidí již stačila zapomenout na doby, kdy se na mnoho věcí báli jen pomyslet. Nechávají si vymývat mozky, zařadili se do davu oddaného konzumu a slepě přijímají mediální masírku. Jak se to mohlo stát? Protože mít vlastní názor je příliš těžké a v otroctví je vlastně svoboda?

Orwell 1984

 

Další podobné otázky si lze klást i při poslechu 1984. Proč se to všechno děje? Proč mi tohle děláte? Kdy už tomu všemu bude konec? Kdy že to ten Orwell psal? V roce 1949? Proč se to pořád všechno opakuje?

Celkový dojem je výrazně umocněn takřka dokonalým dramatickým přednesem všech protagonistů. Z jejich hlasového projevu čiší naléhavost sdělení, emoce doslova přetékají do prostoru. Chlad, lhostejnost, strach, vzdor, naděje, láska, zoufalství a beznaděj. Tak by se asi dalo charakterizovat průběžné rozpoložení jednotlivých postav.

Jiří Ornest v roli Winstona Smithe odvedl skvělý výkon. Lze mu věřit každé slovo, vzdech, sten… zejména ve scénách popisujících jeho převýchovu za pomoci mučení mi doslova běhal mráz po zádech a chvílemi se dostavoval až pocit fyzické nevolnosti.
Známkou kvality jsou i jména ostatních interpretů, Veroniky Freimanové, Borise Rösnera, Rudolfa Hrušínského a dalších (kompletní obsazení najdete na konci recenze).

Přečíst, poslechnout, šířit dál …doporučuji.

1984
George Orwell
Překlad: Eva Šimečková
Rozhlasová úprava: Josef Hlavnička
Hudba: Petr Mandel
Zvukový mistr: Tomáš Gsölhoffer
Režie: Karel Weinlich
Hrají Jiří Ornest (Winston Smith), Luděk Munzar (vypravěč), Boris Rösner (O´Brien), Veronika Freimanová (Julie), Rudolf Hrušínský st. (Velký bratr), Josef Vinklář (Syme), Josef Červinka (Goldstein), Dana Syslová (Parsonsová), Jaroslav Konečný (Charrington), Pavel Pípal (Parsons), Josef Abrhám (Ampleforth), Regina Rázlová (Katharina), Ota Sklenčka (stařec), Zdeněk Mahdal (výčepní), Miroslava Hrozová (instruktorka), Jan Teplý (Parker), Viktor Vrabec (vyšetřovatel), Michal Pavlata (dozorce) a další
Stopáž: 5 hodin a 11 minut
Hodnocení: 100 %

www.radioservis-as.cz/katalog/zbozi.php?detail=2125


( 2 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Lednice

lednice 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Historický román z prostředí knih: Špionka v knihovně

spionka v knihovne200Nakladatelství Cosmopolis vydalo v květnu knihu Madeline Martinové Špionka v knihovně, která nás zavede do Evropy zmítané válkou. Jak se dovídáme na obálce knihy, je to příběh o naději a síle slov.

...

Literatura

Pohádka o kriminálním antihrdinovi

pinokio 200Prý je tato kniha ošklivou pohádkou pro dospělé děti. Že by se nám rodil nový žánr? To asi ne, ale autor knihy znovu na scénu povolává policejního komisaře Everta Bäckströma. A jeho vlastnosti jsou opravdu docela nechutné, a když k tomu přičtu neu...

Divadlo

Slam poetry: Básníci do ringu!

slam poetry plakatek200Již ve čtvrtek 7. února se po osmé v pražském klubu Rock Café uskuteční exhibice českého slamu. První letošní velká akce přivítá mistra loňského roku i zahraničního hosta. Startuje se úderem...

Film

Jaké to je 154 krát zemřít? Aneb nesmrtelná Červená

cervena200Na Soňu Červenou mám živou vzpomínku. Byla jsem s rodiči v Národním divadle na Čapkově hře Věc Makropulos, kde ztvárnila hlavní roli. Psal se rok 2005. Tenkrát jí bylo osmdesát a mě ani ne dvacet. Po vystoupení jí ministr kultury předal státní vyznam...