Každá cesta má svůj cíl aneb putování za Talismanem

Každá cesta má svůj cíl aneb putování za Talismanem

Tisk

tali 200Nakladatelství Beta uhodilo hřebíček na hlavičku, když koncem října vydalo kultovní americkou fantasy knihu od autorského tandemu Stephen King a Peter Straub, jež světlo světa spatřila už v roce 1984. Ptáte se, proč tomu tak je? Směle čtěte dále!

 

 

Stephena Kinga (* 1947) není třeba českým čtenářům představovat. Jedná se o jednoho z nejúspěšnějších a nejplodnějších amerických autorů současnosti. Mezi jeho bestsellery patří například Carrie, Osvícení, Prokletí Salemu či Řbitov zvířátek. Peter Straub ( * 1943) rozhodně také není žádným nováčkem, proslavil se hororovými romány, v češtině vyšly například Koko nebo Tajemství.

Kniha je příjemně objemná, čítá necelých 700 stránek a dělí se na čtyři hlavní části a ty se dále větví na menší kapitolky. Předem chci říct, abyste se nenechali zmást – rozhodně se nejedná o fantasy pro děti, ale spíše o fantasy, jež pojednává o boje dobru proti zlu, cestě a putování a také o dospívání.

Dvanáctiletý Jack Sawyer se rozhodne udělat možné i nemožné, aby zachránil svou matku před zákeřnou chorobou. Bojovat bude v našem světě, ale i ve světě takzvaných Teritorií. Potká upřímné přátele, ale také lidi, se kterými si není radno zahrávat. Bude muset překonat spoustu nelehkých překážek, a někde tam na cestě se z tohohle kluka stane mladý muž.

tali 1

 

Byl to šok, když zjistil, že peníze, které si tak tvrdě vydělal, se skutečně a doslova proměnily v klacky – vypadaly jako hádci vyrobení nešikovným řezbářem. Šok trval jenom chvíli a sám sobě se smutně zasmál. Ty klacíky samozřejmě byly peníze. Když sem přišel, všechno se změnilo. Stříbrný dolar na minci s gryfem, tričko na kazajku, angličtina na místní řeč a staré dobré americké peníze na – na klacíky plné kolének. (str. 200)

Talisman potěší všechny milovníky magických příběhů od Kinga i od Strauba. Ti si tuto lahůdku prostě nemohou nechat ujít. Budou potěšeni jednak příběhem, který je velmi rychle uvede - až vcucne - do děje, jelikož má spád a nečekané zvraty. Na rozdíl od jiných děl Kinga jde Talisman rychle k věci a už na počátečních stránkách vám představí cíl příběhu, a to mi přišlo osvěžující. Gradace děje drží čtenáře v neustálém pozoru a poslední stránky jsou přímo nervy drásající.
 
Nemůžu si vzpomenout, kdy jsem četla tak silný příběh o dospívání; třebaže se jedná o fantasy, tak je tento příběh přímo protkán emocemi, které jsou až moc živé a neumělé. Už teď se nemůžu dočkat na knihu Černý dům, kterou spolu sepsali King a Straub a jež vyjde v nakladatelství Beta ještě tento měsíc.


Název: Talisman
Autor: Stephen King, Peter Straub
Žánr: fantasy
Nakladatelství: Beta Dobrovský
Rok vydání: 2014, vázané
Počet stran: 696
Hodnocení: 90%

Talisman od Beta


( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michaela Linková, někdejší Televizní dívka Líza, se dnes věnuje i klasické hudbě

linkova200Populární zpěvačkou se stala Michaela Linková v osmdesátých letech. Tehdy zaujala původními písničkami, ale i zvláštním zabarvením hlasu a přirozeným vokálním a jevištním projevem. Zabodovala ve Zlatém slavíkovi, vystupovala v televizi i na koncert...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Mohou neurovědci opravdu číst naše myšlenky?

neuromarketing 200Nakladatelství Portál vydalo útlou populárně naučnou knihu s názvem Mohou neurovědci číst naše myšlenky? A podtitulem Od detektoru lži po neuromarketing. Jaké je toto dílo na aktuální téma?

 

...

Literatura

Nová Mornštajnová vás vtáhne a donutí k zamyšlení

listopad 200Vydání knihy Listopád od Aleny Mornštajnové se stalo literární událostí, když ne roku, tak minimálně jeho poloviny. Už před jejím vydáním se o knize objevovalo mnoho informací a po něm se nejen sociální sítě plní nejrůznějšími ohlasy.

Divadlo

Hladová země ukazuje, jakou moc mají peníze

hladova zeme perexPředstavte si městečko, kde lidé pracují jen minimálně. Většinu času stráví na hostinách a oslavách. Za místní pracují chlapi v dolech, kteří kutají. Jediné, co musí místní udělat, je požehnat jim a poslat je pod zem. A jít to pa...

Film

Kino IMAX zažije Hněv Titánů jako první

První, kdo okusí Hněv Titánů na vlastní kůži, budou diváci exklusivní půlnoční projekce v kině IMAX v Praze na Flóře. Speciální předpremiérové promítání filmu pro veřejnost začne ve velkoformátovém kině IMAX 29. března v 00:01 hodin, tedy jednu ...