Petra Neomillnerová rozvádí příběhy zaklínačky Loty

Petra Neomillnerová rozvádí příběhy zaklínačky Loty

Tisk

zakl 200Nakladatelství Motto vydává reedici tajemného světa královny české fantastiky, Petry Neomillnerové, povídkové knihy Zaklínačka Lota.  Co vše se skrývá v tajemném vybájeném světě, kde najdete nejen zaklínače, ale elfy, ghúly, sisaliky a další havěť?

 

 

Petra Neomillnerová (* 1970) je rodilá Pražačka, která se věnuje fantasy, ale píše i knihy pro děti a dokonce i populárně naučné knihy. Představuje silné a nezávislé hrdinky, které se o sebe umějí postarat. Mezi její vlajkové lodě patří romány o upírce Tině Salo, zaklínačce Lotě a čarodějce Moire.

Kniha Zaklínačka Lota nám v devíti povídkách přiblíží životní trampoty Loty – ať už z doby před jejím narozením, nebo desítky let poté. Dočkáme se i povídek z pohledu jejích druhů – otcovské postavy Volmara nebo jednoho z jejích milenců Torgeho. Lota je dítětem poběhlice a temného elfa a navíc byla vychována ve Škole, aby se z ní stala zaklínačka, jež zabíjí nestvůry. Takže o zábavu je postaráno!  

Sněží. Představuju si krůpěje, jak padají na bílou pláň. Představuju si, jak Kurt umírá, a něco uvnitř mne se raduje. „Lidi jsou jako plevy,“ šeptám. Pak se vzchopím. Když má Zelda náladu, vypráví nám pohádky, kde všichni nakonec umřou, ale ti, kdo zabíjejí ostatní, nejhůř. „Možná taky umřu blbě,“ řeknu si nahlas a je mi nějak líp. Nakonec, většina zaklínačů umírá blbě.

zakl 1

 

Od autorky mám načtenou sérii o upírce Tině Salo, která mě na české poměry velmi příjemně překvapila. O to větší byla radost a překvapení z této knihy. Řekla bych, že právě žánr povídky patří mezi majstrštyky Petry Neomillnerové. Její smysl pro popis tísnivého prostředí i postav, ale hlavně zhutnělé a drsné dialogy.

Možná si myslíte, že zaklínači nemají strach. Mají. Já i většina mých kolegů máme před bojem stažený zadek a můří rej v žaludku, tak jako každý. Možná si myslíte, že se na strach dá zvyknout. Stěží. Žádný dryák ho neuspí, žádná meditace nezažene. Jediné, co ho přehluší, je pocit povinnosti. A únava. A taky hlad.

Milovníci fantasy si jistě přijdou na své! Fanoušci silných a nezdolných žen, jež vzdorují osudu, také. Vymyšlený svět Petry Neomillnerové se dá popsat jedině jako temný, nelítostný a brutální. A postavy, jež v knize vystupují, nejsou jiné. Brutalita, sex, drogy, to vše zde najdete. A nudit se rozhodně nebudete…


Název: Zaklínačka Lota
Autor: Petra Neomillnerová
Žánr: temná fantasy, povídky
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2014, vázané
Počet stran: 368
Hodnocení: 90%


( 0 hlasů )



 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rád utíkám do vnitřního světa, říká herec Petr Franěk

petr franek200Zatímco asi před třiceti lety ho viděl v dramatu Maryša v Městském divadle Zlín, kde představoval Francka, letos jsem viděl Petra Fraňka také v Maryši, ale v roli hospodského. Hru nastudovalo Divadla Radka Brzobohatého a já tak mohl po letec...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

S kým by si rádi promluvili návštěvníci z vesmíru

Vesmirny posel perexJak snadné je nalepit na kohokoliv neznámého nálepku jen proto, že jsme se rozhodli, že o něm vlastně víme všechno, to už asi poznal každý z nás na vlastní kůži. Aby Neil deGrasse Tyson ukázal absurditu stereotypizace, naplnil svo...


Literatura

Zábavný průvodce školními rituály od pravěku do současnosti

skolakuv pruvodce skolou perexZamysleli jste se už někdy nad tím, kolik různých zvyků a rituálů přináší škola? Kde se vzaly a k čemu jsou dobré? Počínaje například zápisem do školy, vstáváním při příchodu učitele do třídy, svoláváním tříd...

Divadlo

Je tanec vaše vášeň? Pak vás zveme na TANCESSE 2012

altV květnu 11.-13. května Brno opět ožije tancem a pohybem.  Již počtvrté se sem sjedou soubory z nejrůznějších končin republiky.  Zahraniční hostem festivalu bude soubor z Polska Akro Dance Theatre Torun. Festival pořádá

Film

Iránské filmy se vracejí

iransky film white baloon 200Spočítali bychom na prstech jedné ruky, kolik děl z Iránu země uvedla Česká televize (jinde bychom je očekávali marně), kolik se jich dostalo do tuzemských kin - nejnověji