Nekonečný Zimní příběh

Nekonečný Zimní příběh

Tisk

zim 200Nakladatelství Jota vydalo pořádnou bichli ve formě The New York Times bestseller Zimní příběh od Marka Helprina. Dokáže však tato oceněná knížka zaujmout i českého čtenáře?

 


 

Mark Helprin (*1947) je americký spisovatel a novinář, jehož knihy se vyznačují směsicí nejrůznějších žánrů, tajemnem a fantastikou.

Tlusté knihy, které vyprávějí životní osudy roztodivných lidí, mám velmi ráda. Tradičně takto hltám objemné knihy například od Stephena Kinga. Proto jsem se těšila na výrazně vylíčený osud zlodějíčka Petera Lakea se všemi životními zatáčkami, jež ho potkaly. Ale narazila jsem na rozbředlý příběh, který nebyl čtivý, ale jaksi nemastný a neslaný. Děj mi neutíkal a já se do čtení musela vyloženě nutit.

Představení Petera Lakea taky nebylo nic moc a jeho životní láska, Beverly Pennová, mi připomínala tragické hrdinky Poea – nádherné, vzdělané a překypující rozličnými superlativy, ač s jednou zásadní chybou – fatální nemocí. Nemusím si padesát stránek číst o tom, jak je dokonalá a jak její výjimečná duše a mysl trpí tím, v jaké žije době.

zim 1

 

Příběh samotný nejde dost dobře popsat. Jednak se prolínají určité časové linie a vyskytuje se zde přehršel postav. Za hlavní postavu však považuji samotné město New York, kde jako by bylo možné snad cokoliv. Peterovi připadalo, že město, nebo alespoň ta část, kterou zatím viděl, se hodně podobá mračné stěně. Bylo neustále v pohybu, ze všech stran k němu mluvilo a ohromovalo ho svou vitalitou. Působilo jako klokotající zeď mraků, kterou někdo rozprostřel po zemi. A tématem knihy není nic jiného, než láska, která hory přenáší. O její zvláštní situaci vím. Nesmírně po ní toužím. Mým jediným motivem je…láska.

Doporučuji těm, kteří si rádi udělají obrázek o New Yorku na počátku 20. století, a těm, kteří si chtějí přečíst něco, čemu v New Yorku říkají bestseller. Zimní příběh by snad mohl zaujmout postmodernisty, i když autor se od tohoto pojmenování distancuje. Ale uznejte sami: Jak to, že když se nic neděje náhodou a všechno je určeno dopředu, jak to, že současně existuje svobodná vůle? Odpověď je velmi snadná. Nic totiž není předem dáno; všechno je, bylo a bude pouze a stále určováno.


Název: Zimní příběh
Autor: Mark Helprin
Žánr: městská fantasy
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2014, vázané
Počet stran: 768
Hodnocení: 55 %

Zimní příběh od JOTA

 

( 4 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Miroslavem Vaňurou o knize a televizním pořadu Legendy kriminalistiky

2817Miroslav Vaňura má za sebou práci na mnoha televizních pořadech. Jmenujme alespoň Na vlastní oči, 112 v ohrožení života nebo Legendy kriminalistiky. A právě poslední jmenovaný seriál věnují se známým vrahům a jejich obětem se dočkal v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Příběh plný lásky v temné době

tater200Ještě stále máme co objevovat v příbězích přeživších z koncentračních táborů. Kniha Tatér z Osvětimi nás zavede do toho nejznámějšího a snad nejhoršího tábora ze všech. Tatér z Osvětimi nepřibližuje pouze každodenní realitu pekla na zemi, ukazuje, ž...


Literatura

Strážce dveří: akčňárna jako žádná jiná!

strazce dveri200Hned začátkem roku jsme měli možnost natrefit na vynikající akční román od autora Jamese Byrnea. Nakladatelství Kalibr vydalo jeho strhující příběh s názvem Strážce dveří. Pokud holdujete přímočaré akci a napětí, nepohrdnete konspirační...

Divadlo

Divadelní loď Tajemství

Před dvanácti lety na břehu Vltavy zakotvila nevídaná loď. Loď s oponou, s divadelními prkny a programem pro malé i velké. Na boku s velkým nápisem Tajemství, s podtitulem Bratří Formanů si křižuje dvě největší české řeky, kotví...

Film

Návrat do budoucnosti: cestování časem

DVD Návrat do budoucnostiKoncepčně vychytaný film Návrat do budoucnosti (1985) představuje Michaela J. Foxe v jeho nejlepší roli. Škola života, kterou prochází, je stejná jak v roce 1985, tak i v r...